Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,86% έκανε εβδομαδιαίο 7x7
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,86% έκανε εβδομαδιαίο 7x7

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, μιας εβδομάδας με μεγάλη μεταβλητότητα και με τους αγοραστές να έχουν καταφέρει να μαζέψουν όλες τις απώλειες της Δευτέρας στον Γενικό Δείκτη, που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση δασμών των ΗΠΑ και να ολοκληρώνουν την εβδομάδα με θετική εβδομαδιαία μεταβολή.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ΓΔΧΑ συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Στα πολυετή υψηλά του θέλει να επιστρέψει και ο τραπεζικός δείκτης, καθώς πάτησε επιτυχώς στη στήριξη των 1350 μονάδων βγάζοντας ανοδική αντίδραση.

Σε ιστορικά υψηλά η ΕΕΕ (+2,42%), που δείχνει ότι θα ωφεληθεί από το ισχυρότερο δολάριο, ενώ σε υψηλά 14,5 ετών κινείται η μετοχή της ΔΕΗ (+0,45%)

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, «ο ΟΠΑΠ, αν και αμυντική επιλογή, έχει τεχνικά περιθώρια μέχρι τα 17,40, ενώ και το αναμενόμενο υψηλότατο μέρισμα βελτιώνει ακόμα περισσότερο την επενδυτική προτίμηση».

Εν τω μεταξύ, τα επιχειρηματικά deals συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ τη «σκυτάλη» αναμένεται να πάρουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με τη Coca Cola να κάνει την αρχή την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.

Σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Titan America, θυγατρική της Titan Cement International στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 16 δολάρια, ενώ υπενθυμίζεται πως το εύρος ήταν 15-18 δολάρια. Διατέθηκαν 24 εκατ. μετοχές (9 εκατ. νέες μετοχές από τη θυγατρική και 15 εκατ. υφιστάμενες που θα πωληθούν από την Titan Cement International).

Υπενθυμίζεται ότι η TITC έχει παραχωρήσει στους αναδόχους δικαίωμα προαίρεσης 30 ημερών για την αγορά επιπλέον 3,6 εκατ. μετοχών, σε περίπτωση υπερκάλυψης, στην τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς μετά την αφαίρεση προμηθειών αναδοχής.

Οι μετοχές της Titan America θα ξεκινήσουν διαπραγμάτευση με το σύμβολο «TTAM». Η προσφορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, 2025 και υπόκειται στην πλήρωση των κοινώς αποδεκτών όρων κλεισίματος.

Η Titan America αναμένει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 136.800.000 δολαρίων Αμερικής. Η Titan Cement International SA αναμένει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 228.000.000 δολαρίων Αμερικής. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, η Titan Cement International SA αναμένεται να κατέχει 160.362.465 κοινές μετοχές της Titan America, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 87% του συνόλου των κοινών μετοχών σε κυκλοφορία (ή 156.762.465 κοινές μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 85% του συνόλου των κοινών μετοχών σε κυκλοφορία, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανάδοχοι θα ασκήσουν πλήρως το δικαίωμα προαίρεσής τους).

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της TITC (1,89%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της για τις επιδόσεις της Alpha Bank το δ' τρίμηνο 2024 παρουσίασε η Jefferies προβαίνοντας σε οριακές αλλαγές στις εκτιμήσεις της. Όπως αναφέρει, «βλέπουμε την Alpha Bank να κινείται σύμφωνα με το guidance, με τα πράγματα να εξελίσσονται όπως αναμενόταν».

Ωστόσο, ο οίκος προβλέπει μείωση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 2% για το 2025/26 (λόγω χαμηλότερων εσόδων από προμήθειες, κάτι που συνδέεται με τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες) και για αυτό μειώνει την τιμή - στόχο στα 2,7 ευρώ (από 2,75 ευρώ), διατηρώντας τη σύσταση «Αγορά».

Η UBS εκτιμά αυξητική επίδραση 4% στα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το 2026 από μια πιθανή εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC. O οίκος διατηρεί την τιμή στόχο των 5,70 ευρώ και τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή, ενώ υπογραμμίζει ότι Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές.

Ο γενικός δείκτης αν και υποχώρησε μέχρι τις 1.544,25 (-0,02%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1.557,83 μονάδες (+0,86%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 131 εκατ., από τα οποία τα 27,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 0,55%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μόνο οι Viohalco (-0,35%), Lamda Development (-0,86%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,10%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,69%), Coca Cola (+2,42%), Jumbo (+2,31%), Metlen (+1,02%), Cenergy (+1,19%), TITC (+1,89%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Ίλυδα (+5,26%), ΟΛΠ +3,29%), Interlife (+2,77%), Ideal (+1,89%).