Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων, από πλευράς αγοραστών, η τελευταία του μήνα, εν μέσω μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, από πλευράς εισηγμένων, με τον γενικό δείκτη να αλλάζει πρόσημα σε μικρό εύρος κίνησης και τους περισσότερους χρηματιστές να αναφέρονται στην πιθανότητα μερικού «κλειδώματος» κερδισμένων θέσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, εν όψει και των επερχόμενων αργιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.459,25 (+0,26%) και 1.448,09 μονάδων (-0,51%), για να κλείσει στις 1.448,48 μονάδες (-0,48%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 199 εκατ., από τα οποία τα 47,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,84%.
Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την «νηοπομπή» ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα χρήσης 2023, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες πρώτες ανακοινώσεις από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024, με κυριότερες αυτές των Πειραιώς και Coca Cola (αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 από την Εθνική).
Σύμφωνα με την άποψη εγχώριου παράγοντα της αγοράς, «η εστίαση στα θεμελιώδη των εταιρειών, ωφελεί το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αποτιμήσεις, αυξάνοντας παράλληλα και τις προσδοκίες για νέα ρεκόρ μεγεθών κατά την τρέχουσα χρήση, ενώ προς νέο ρεκόρ δείχνουν να οδεύουν και οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους».
Την ίδια ώρα, το μπαράζ των θετικών εκτιμήσεων για τον κλάδο συνεχίζεται, με εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να ανεβάζουν τις τιμές – στόχους. Έτσι, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, Morningstar DBRS, αξιολόγησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας με «BBB (low)», καθιστώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, σχεδόν 15 χρόνια μετά την εκδήλωση την ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η αξιολόγηση της ΕΤΕ ισοδυναμεί με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας. Συνάμα, στην ευρύτερη αγορά συνεχίζονται οι επιχειρηματικές συμφωνίες και είναι αυτές που δίνουν χρώμα και πρόσθετο ενδιαφέρον στο Χ.Α.
Ενθαρρυντικό και το γεγονός, ότι οι μέχρι στιγμής διορθωτικές κινήσεις αποδεικνύονται βραχύβιες και σε καμία περίπτωση οι ρευστοποιήσεις δεν παίρνουν επιθετικό χαρακτήρα, τέτοιο που θα μπορούσαν να φοβίσουν τους εν δυνάμει αγοραστές, ή να αμφισβητήσουν τα τεχνικά κεκτημένα.
Από την άλλη, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,73%), έφερε αγοραστές και στους υπόλοιπους τίτλους (ΦΒΜΕΖΖ +9,57%, ΣΑΝΜΕΖΖ +9,95%, ΓΚΜΕΖΖ +9,71%).
Ειδοποίηση στους κατόχους ομολόγων της, ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει στις 25 Νοεμβρίου 2022, με ωρίμανση στις 25 Μαΐου 2025 έστειλε η Εθνική Τράπεζα, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει την option αποπληρωμής του τίτλου έναν χρόνο νωρίτερα. Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δίνει η Morgan Stanley, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2024. Ο οίκος ανέβασε οριακά το στόχο στα 8,8 ευρώ ανά μετοχή ,από 8,7 ευρώ προηγουμένως.
Ο ΟΔΔΗΧ διενήργησε σήμερα δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,67%, από 3,69% στην προηγούμενη δημοπρασία. Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Fieratex, μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης σύμφωνα με την οποία «για τεχνικούς λόγους δεν είναι έτοιμη να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2023 στις 30/4/2024. Η εταιρεία θα προβεί στην δημοσίευση της εν λόγω οικονομικής έκθεσης το ταχύτερο δυνατό και μόλις διευθετηθούν τα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει. Εντός των επομένων ημερών θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με την ημερομηνία δημοσίευσης».
Αξίζει υποσημείωσης και το placement που έλαβε χώρα στην ACAG (-0,30%) (πέρασαν “πακέτα” συνολικά 5470321 τεμ., ή το 15,05% της Εισηγμένης στα 6,00 ευρώ -9,09%, σε Εγχώριους και Ξένους Θεσμικούς).
Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό τη Μ. Τετάρτη (1/5), τη Μ. Παρασκευή (3/5), τη Δευτέρα του Πάσχα (6/7), αλλά και μία μέρα μετά (7/7) λόγω μεταφοράς της αργίας της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Εν τω μεταξύ, στο 2,5% θέτει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος το ΥΠΕΘΟ, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο υπέβαλε στις Βρυξέλλες, «ψαλιδίζοντας» την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, η οποία αφορούσε σε επέκταση με ρυθμό 2,9%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αξιοσημείωτες απώλειες οι Alpha Bank (-1,70%), Εθνική (-1,43%), Πειραιώς (-3,30%), Quest (-2,19%) και ΟΠΑΠ (-1,51%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+1,94%), HelleniQ Energy (+2,37%), Cenergy (+1,15% και νέο ιστορικό υψηλό) και Ελλάκτωρα (+1,35%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Revoil (+5,59%), CPI (+4,46%), Ίλυδα (+3,59%) και Δομική Κρήτης (+3,35%).