Οι επιλεκτικές κινήσεις, η συντήρηση δυνάμεων, αλλά και η προσπάθεια να αποδειχθεί πέμπτος συνεχόμενος θετικός μήνας ο Μάρτιος, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, ήταν τα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης πριν τις αργίες του καθολικού Πάσχα.
Σύμφωνα με αναλυτές, «με αργία τη Δευτέρα 1η Απριλίου, η τακτική των επενδυτών θα αρχίσει να αποσαφηνίζεται σταδιακά από Τρίτη και μετά». Και η σημερινή συνεδρίαση, ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών που υποστηρίζουν πως «εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, η εγχώρια αγορά κινείται χωρίς τάση, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ των ξένων χρηματιστηρίων». Άλλωστε, με χαλαρή την επιχειρηματική ειδησεογραφία και εν όψει σημαντικών αργιών, σπάνια σε τέτοιες περιόδους βλέπουμε σημαντικές κινήσεις.
Την ίδια ώρα, η πλεονάζουσα ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες φήμες για πιθανά deals, συνεχίζει να δίνει κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ειδικά του κλάδου της πληροφορικής.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και δεν αποκλείεται να δούμε placements και σε μεγαλύτερες, σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες. Την ίδια ώρα θα συνεχιστεί η αναζήτηση τίτλων που δεν έχουν κάνει κίνηση το τελευταίο διάστημα, μιας και εμπεριέχουν μικρότερο ρίσκο, σε περίπτωση διόρθωσης της αγοράς».
Τεχνικά τώρα και όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, η αγορά προσπαθεί να συντηρήσει το 1.414 του ΓΔ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1.437 αν θέλει να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 1.455 και 1.500 μονάδες. Μέχρι τότε η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να μπορέσει να αλλάξει επίπεδο, με τους τζίρους ήδη να βρίσκονται σε «χαμηλές πτήσεις».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις πρώτες πληρωμές στους μετόχους τους, σε πάνω από μια δεκαετία, καθώς η χώρα βγαίνει από μια επώδυνη αναδιάρθρωση μετά την κρίση. Οι επιστροφές στους μετόχους φέτος αναμένεται να είναι μικρότερες απ' ό,τι είχαν ζητήσει οι ίδιες οι τράπεζες», αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
«Bullish» για τις μετοχές των δύο ελληνικών συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνει η Citigroup, ανεβάζοντας σημαντικά τις τιμές - στόχους και υπογραμμίζοντας πως παραμένει «αγοραστής» έπειτα και από τα ισχυρά αποτελέσματα της χρήσης 2023, αλλά και τους νέους στόχους των διοικήσεων. Η Citi δίνει τιμή - στόχο για την Εθνική στα 8,80 ευρώ, από 7,60 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς στα 5 ευρώ, από 4,15 ευρώ προηγουμένως.
Η Euroxx Sec. ξεκινά την κάλυψη του ομίλου ΔΕΗ, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης επιχείρησης κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η χρηματιστηριακή, με τιμή - στόχο τα 19,7 ευρώ/μετοχή.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.425,39 (+0,55%) και 1.414,7 μονάδων (-0,20%) και έκλεισε στις 1.422,35 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,34%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,5 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,20% και σε επίπεδο μήνα απώλειες 0,17%. Το χρηματιστηριακό τρίμηνο ολοκληρώθηκε με κέρδη 9,99%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Πειραιώς (+1,15%), ΔΕΗ (+1,48%), Quest (+1,20%), Motor Oil (+1,40%), Jumbo (+1,68%), ΟΠΑΠ (+2,58%), ΟΤΕ (+1,03%), Σαράντης (+1,21%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,58%).
Αντίθετα, με τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (-1,09%), Εθνική (-1,14%), Viohalco (-1,61%), HelleniQ Energy (-2,11%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι CPI (+15,63%), Κυριακούλης (+9%), Optima Bank (+4,30%) και Intralot (+3,55%).