Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο «μοχλός» της τετραήμερης ανοδικής κίνησης, μετά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση στα τραπεζικά κέρδη.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν όλο και περισσότεροι αναλυτές, σπεύδοντας να σημειώσουν πως «όσο ο τραπεζικός κλάδος διατηρεί τον θετικό του βηματισμό, με τις τραπεζικές μετοχές να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των συναλλαγών, τόσο υψηλότερες αποτιμήσεις θα διεκδικεί το Χ.Α., τουλάχιστον στον τρέχοντα μήνα.
Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά και η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, με τους περισσότερο αισιόδοξους να εκτιμούν πως «το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να κινηθεί ακόμα ψηλότερα, αν υπερκεράσει, με κλείσιμο, την επόμενη αντίσταση στις 1.456 μονάδες, εντείνοντας τις προσδοκίες για ένα ‘year-end rally’ και κίνηση του γενικού δείκτη προς τις 1.500 μονάδες».
Άλλωστε, ο τελευταίος μήνας του χρόνου πάντα δίνει αποδόσεις, ειδικά σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης με τους διαχειριστές να κάνουν ό,τι μπορούν να καλυτερεύσουν τις αποτιμήσεις.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.
Από την άλλη, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το πόσο καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ήταν και παραμένει, μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε ένα «πρώιμο τραπεζικό Santa Claus rally, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, με ορίζοντα κατ' αρχάς τη συνεδρίαση της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου».
Θα έχουν προηγηθεί οι συνεδριάσεις της ΕΚΤ (στις 12/12) και της Fed (17-18/12).
Παραμένει θετική η εικόνα στις διεθνείς αγορές, με συνεχόμενα ιστορικά υψηλά για τους δείκτες στη Wall Street, αλλά και για τον γερμανικό DAX, που δεν έδειξαν να «ενοχλούνται» από τη νέα γαλλική πολιτική κρίση. Και όλα αυτά, παρά τα τεράστια προβλήματα της γερμανικής οικονομίας και την πρόσφατη πολιτική κρίση στη χώρα.
Στις αγορές χρέους βγήκε σήμερα η Eurobank, με έκδοση ομολόγου 5,25 ετών, με δικαίωμα ανάκλησης στα 4,25 έτη, ενώ καταγράφεται ήδη μεγάλη υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού, καθώς οι προσφορές υπερβαίνουν ήδη τα 3,3 δισ. ευρώ. Οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση ήταν στο MS+155 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 3,5-3,6% περίπου. Ωστόσο, στη συνέχεια λόγω της έντονης ζήτησης, το κουπόνι υποχώρησε στο MS+125 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου στο 3,2-3,3%. Η τράπεζα θα αντλήσει 600 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικών πληροφοριών για άντληση 500 εκατ. ευρώ περίπου. Ανάδοχοι ήταν οι Citi, Deutsche Bank, IMI-Intesa Sanpaolo, Jefferies, Santander και Société Générale.
Η υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέτος, παρά τις πολύ ισχυρές οικονομικές τους επιδόσεις και τις εξελίξεις που οδηγούν στην πλήρη κανονικότητα του κλάδου, προβληματίζουν την UBS, η οποία αποφάσισε να αναλύσει το πώς είναι τοποθετημένοι οι επενδυτές στις τέσσερις συστημικές. Αν και οι θέσεις των επενδυτών έχουν ανακάμψει πρόσφατα, σε γενικές γραμμές είναι χαμηλές, όπως σημειώνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS τονίζει πως παραμένει θετική στις ελληνικές τράπεζες, με αξιολογήσεις «Buy» και για τις τέσσερις. Η τιμή - στόχος που δίνει για την Alpha Bank είναι στα 2,42 ευρώ, για την Eurobank στα 2,75 ευρώ, για την Εθνική στα 11,20 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,7 ευρώ. Η ελβετική τράπεζα συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια για re-rating και στις τέσσερις συστημικές, με τα payouts να συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, η Scope Ratings θα δώσει στη δημοσιότητα την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.457,46 μονάδες (+1,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.455,81 μονάδες (+1,32%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 178,5 εκατ., από τα οποία τα 34,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,42%), HelleniQ Energy (-0,71%), TITC (-0,13%), ΕΥΔΑΠ (-1,01%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+3,69%), Εθνική (+3,75%), ΔΑΑ (+1,99%), ΔΕΗ (+1,99%), ΟΠΑΠ (+2,07%), ΟΤΕ (+1,47%), Aegean Airlines (+2,83%), Lamda Development (+1,41%), Metlen (+3,22%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Attica Bank (+9,43%), Ιντρακόμ (+8,15%), Προοδευτική (+7,50%), Lavipharm (+6,33%).