Με μικρές μεταβολές εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων κινήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του Μαΐου και του χρηματιστηριακού πενταμήνου, με τον τζίρο να αυξάνεται λόγω του rebalancing MSCI, που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, με αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης, ενώ οι μετοχές του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (+0,61% και της Optima Bank (+2,04% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) εισάγονται στον MSCI Small Cap.
Το Χ.Α. πήρε σαφώς διορθωτική κατεύθυνση το δεύτερο μισό του Μαΐου και αυτό έκρινε και το τελικό μηνιαίο πρόσημο, καθώς placement, αποκοπές μερισμάτων, αλλά και κάποια φαινόμενα ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων από εγχώριους και ξένους θεσμικούς έφεραν ένα «κενό» εισροών «φρέσκου» χρήματος στην εγχώρια αγορά.
Πάντως, γενικότερα υπάρχει κόπωση και στις διεθνείς αγορές, επειδή διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων.
Από την άλλη, τα θεμελιώδη των εγχώριων εισηγμένων, όπως αυτά αντανακλώνται και στις ανακοινώσεις μεγεθών πρώτου τριμήνου, παραμένουν τουλάχιστον ικανοποιητικά και στηρίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, βάζοντας τροχοπέδη στις σκέψεις πιο επιθετικών ρευστοποιήσεων
Σύμφωνα με τεχνικό αναλυτή, 0 συνεργάτη της στήλης, «ο ΓΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από κάτω από τις 1480 μονάδες, και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση προς τις 1420 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).
Την ίδια ώρα η Citi, σε συνέχεια προηγούμενης έκθεσής της, στην οποία εκτιμούσε ότι η Fitch θα επανεξετάσει την αξιολόγηση και τις προοπτικές της χώρας μας σήμερα (BBB- σταθερό), ανοίγει θέση υπέρ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων.
Από την άλλη, τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αύξησαν την «ορατότητα» στους ενεργούς επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, αυξητικές τάσεις παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη έτρεξε τον Μάιο με 2,6% ετησίως, από το 2,4% του Απριλίου, ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στο 2,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Μαΐου - Απριλίου έδειξε ότι οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,2%.
Από την άλλη, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,7%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα 45 ευρώ αύξησε την τιμή – στόχο για την TITC η Euroxx, σημειώνοντας πως «παραμένει μία από τις κορυφαίες της επιλογές στην Ελλάδα λόγω του μεγάλου discount έναντι των ομοειδών, της κρυμμένης αξίας από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την ανάκαμψη της Ελλάδας και τον υπομοχλευμένο ισολογισμό».
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.440,78 (+0,06%) και 1.431,53 μονάδων (-0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.431,84 μονάδες (-0,56%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 384 εκατ., από τα οποία τα 16,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης σημείωσε απώλειες 3,10% και σε επίπεδο μήνα απώλειες 1,15%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Viohalco (+3,40%), Cenergy (+3,81%) και Ελλάκτωρ (+2,22%).
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,52%), Eurobank (-1,13%), Εθνική (-1,72%), Motor Oil (-2,40%), Jumbo (-2,22%), Autohellas (-1%), TITC (-2,10%) και ΟΤΕ (-1,97%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Ιντρακόμ (+6,76%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,41%), Intralot (+5,41%), Performance (+5,12%).