Σε ανοδικό έδαφος παρέμεινε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να «μαζεύει», σταδιακά, όλο και μεγαλύτερο μέρος από τις πρόσφατες απώλειες, βοηθούμενος και από την προσπάθεια αντίδρασης που καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, μετά τις «αναταράξεις» που προκάλεσε ο Τραμπ, με την επιβολή δασμών προς όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Ρυθμός εντολών ανάλογος των ημερών, μέτριος συγκριτικά με τον υψηλότερο των προηγούμενων εβδομάδων. Στις τραπεζικές μετοχές σταθερά η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, όμως συγκριτικά μετριότερη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως και για τα υπόλοιπα blue chips.
Σύμφωνα με αναλυτές, «σε περίοδο επανεκτίμησης δεδομένων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την αναστολή των δασμών, αλλά και τις ελπίδες που καλλιεργούνται από πολλούς κύκλους για πιθανή συμφωνία μεταξύ Αμερικής και Κίνας, για μια πιο ήπια εφαρμογή εμπορικών συναλλαγών που θα είναι κοινά αποδεκτή από όλους, έχουν εισέλθει οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στο ΧΑ δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αντίδρασης, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης, σε πρώτη φάση, να δημιουργήσει μια «απόσταση ασφαλείας» από τη ζώνη των 1.600 μονάδων. Η εγχώρια αγορά προσπαθεί να ξαναβρεί τις ισορροπίες της μετά από την έντονη μεταβλητότητα που είχε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά οι αγοραστές παραμένουν προσεκτικοί στις κινήσεις και στην έκθεσή τους.
Δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που συνειδητοποιούν ότι εάν δεν είχαν προχωρήσει σε πωλήσεις πανικού, οι απώλειες που καταγράφουν θα ήταν σημαντικά μικρότερες. Το πρώτο σκαλοπάτι ήταν οι 1.653 μονάδες, αλλά όλα θα κριθούν από τις δυνάμεις που θα έχει ο Γενικός Δείκτης, προκειμένου να πετύχει την ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1680-1700 μονάδες».
Από την άλλη και σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, «η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικά εμπόδια, όπως τον πρώτο πόλεμο δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Οκτώβριο του 2018, την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, την παγκόσμια πανδημία, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις – πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή».
Υπενθυμίζεται ότι τη Μ. Πέμπτη, 17/4, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει, και η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ποντάρει σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, στον «χρησμό» της Standard and Poor’s στρέφεται πλέον η προσοχή, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις 18 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με «BBB-» και θετικό outlook.
Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με χρηματιστές, «κυρίως δύο είναι οι τακτικές που ακολουθούνται για την ώρα. Η μία αφορά αυτούς που βλέπουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θεωρώντας πως η «ταλαιπωρία» των αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη εκείνους που προσβλέπουν σε προοπτική σταδιακής εκτόνωσης της ακραίας πτωτικής έντασης και σπεύδουν να τοποθετηθούν».
Τα «top picks» της από την αγορά της Ευρώπης για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες παρουσίασε η Deutsche Bank, με μέγιστη κεφαλαιοποίηση αγοράς τα 10 δισ. ευρώ. Στα πανευρωπαϊκά «top picks» της η Deutsche Bank τοποθετεί τη μετοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μεταξύ τίτλων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Ελβετία. Η τιμή - στόχος που δίνει για τον ΔΑΑ είναι τα 10,25 ευρώ με σύσταση «buy».
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 51 ευρώ, από 41 ευρώ προηγουμένως, δίνει η NBG Securities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “outperform”. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “η μετοχή διαπραγματεύεται με αδικαιολόγητο discount σε σχέση με τους Ανταγωνιστές της, ενώ είναι, εν πολλοίς, προστατευμένη από τους δασμούς, λόγω και του μεγάλου ελλείμματος τσιμέντου στις ΗΠΑ”.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.656,48 μονάδων (+1,89%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 145,5 εκατ., από τα οποία τα 18,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+2,22%), Eurobank (+2,58%), Viohalco (+5,07%), Coca Cola (+2,01%), Jumbo (+2,94%), Cenergy (+2,54%), Εθνική (+6,43%), Πειραιώς (+3,45%), ΔΑΑ (+2,18%), ΕΛΧΑ (+2,61%), ΟΤΕ (+2,53%).
Με απώλειες μόνο οι Motor Oil (-0,29%), Metlen (-0,19%), Optima (-0,43%), TITC (-0,98%), ΔΕΗ (-0,68%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, ΣΙΔΜΑ (+10,42%), EVR (+4,52%), Performance (+4,24%), ΟΛΠ (+3,52%).