Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, αυξημένης νευρικότητας και οριακής ανόδους, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς έλειψαν οι πολλές πρωτοβουλίες από πλευράς αγοραστών, ενώ σημαντικό ρόλο στο πρόσημο του γενικού δείκτη έπαιξαν και οι πιέσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-2,80%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,602852798 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,572710159 ανά μετοχή).
Επίσης, σήμερα τελείωσε η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για συμμετοχή στην Α.Μ.Κ. της Attica Bank (-7,16%).
Από εκεί και πέρα, η εγχώρια αγορά μπήκε στο τελευταίο δίμηνο του έτους, με την ελπίδα να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους του μήνα που πέρασε, αν στην κίνηση αυτή συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΔΧΑ κατέγραψε πτώση 4,77% τον Οκτώβριο, μια επίδοση που ήταν η χειρότερη από το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 8,36% το μήνα που έφυγε.
Μεγάλο ερωτηματικό, παραμένει η αδύναμη εικόνα των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι περισσότεροι χρηματιστές, υπενθυμίζοντας τις αυριανές αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με την μέχρι στιγμής ορατότητα να παραμένει χαμηλή, για το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διάφορα πιθανά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ στις 7/11 ακολουθούν οι ανακοινώσεις επιτοκιακής πολιτικής από την Fed και την BoE. Ζητούμενο το πως θα «τιμολογηθούν» από τους διεθνείς διαχειριστές, ενώ, εντός των τειχών, την εβδομάδα που ξεκίνησε είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στις 7/11 και της Alpha Bank στις 8/11.
Την προσεχή Τετάρτη (6/11) θα ανακοινωθούν και οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI.
Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, “μία εβδομάδα για επενδυτές με γερά νεύρα ξεκίνησε στο ελληνικό χρηματιστήριο και διεθνώς, καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα έχουν δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία που θα κληθούν να αποτιμήσουν οι αγορές. Στο γενικότερα θετικό μεσοπρόθεσμο επενδυτικό κλίμα αποτυπώνεται, αφενός η παραμονή της Wall Street κοντά σε ιστορικά υψηλά και αφετέρου η υφιστάμενη νομισματική πολιτική υπέρ χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ, που θεωρητικά βοηθά (ή θα έπρεπε να βοηθά) τις μετοχικές αγορές. Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α., θα πρέπει να επισημανθεί η εξαιρετική χρηματοοικονομική θέση των περισσοτέρων ελληνικών εισηγμένων, οι συνεχιζόμενες εκθέσεις εγχώριων και ξένων επενδυτικών οίκων με υψηλότερες τιμές-στόχους, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά και η έλλειψη κρίσιμων παραγόντων που θα δικαιολογούσαν μια επιβάρυνση του κλίματος, παράλληλα με την ύπαρξη άλλων που δικαιολογούν συνέχιση της διετούς ανόδου. Τεχνικά η αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.380 μονάδων, άφησε ‘υπονοούμενα’ αφενός για τη σημαντικότητα του επιπέδου (που εάν διαρραγεί, θα έχουμε προβλήματα), αφετέρου για τα αντανακλαστικά των αγοραστών”.
Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν θα καταγραφεί προσπάθεια αντίδρασης και επαναπροσέγγισης, κατ’ αρχήν, των 1.450 μονάδων, καθώς το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, είθισται να είναι καλό για τις αγορές αλλά και για το Χ.Α. Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι ο Νοέμβριος, παραδοσιακά, είναι ο μήνας που κλείνουν βιβλία οι περισσότεροι διαχειριστές μεγάλων Funds, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ελληνικό χρηματιστήριο. Πρώτος στόχος των αγοραστών, η επιστροφή του Γενικού Δείκτη, με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.410 μονάδων.
Στο τεχνικό κομμάτι της αγοράς, μένει να φανεί αν ο Γενικός Δείκτης έχει τη δυναμική να ξεφύγει από το εύρος των 1.354 - 1.435 μονάδων, που ταλαιπωρείται εδώ και πολλές εβδομάδες.
«Αλλάζουν επίπεδο οι ελληνικές τράπεζες», όπως επισημαίνει η JP Morgan με αφορμή τα σχέδια για επιτάχυνση της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων και το σχετικό «σήμα» που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, καθώς στο προσκήνιο έρχεται η διανομή κεφαλαίου με τον δρόμο για υψηλότερες πληρωμές (payouts) να είναι ορθάνοιχτος. Σε ό,τι αφορά τα buybacks, η JP Morgan εκτιμά ότι θα αποτελέσουν κεντρικό μέρος της διανομής κεφαλαίου το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώνει την εποικοδομητική της στάση για τον κλάδο, με σύσταση «overweight».
Από την άλλη, την κάλυψη της μετοχής του Αεροδρομίου Αθηνών με σύσταση «Hold» και τιμή - στόχο τα 8,40 ευρώ ξεκίνησε η Eurobank Equities, με τη χρηματιστηριακή να αναμένει συνολικό μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, κάθε χρόνο, από τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.392,09 (+0,12%) και 1.385,63 μονάδων (-0,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.390,65 μονάδες (+0,01%), ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 68 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,09%), Πειραιώς (+1,93%), ΔΕΗ (+1,26%), ΕΕΕ (+1,35%), TITC (+1,08%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Aegean Airlines (-1,46%), HelleniQ Energy (-1,03%), Cenergy (-2,12%), Ελλάκτωρ (-1,83%), ΟΠΑΠ (-2,80%) και ΟΤΕ (-1,42%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Παπουτσάνης (+3,49%), ΟΛΠ (+1,39% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και MIG (+1,25%).