Την επόμενη μέρα από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε με εντυπωσιακά ανοδικό τρόπο και με πολύ υψηλό όγκο συναλλαγών. Εκείνη την ημέρα είχαν κλέψει την παράσταση οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της ΔΕΗ, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15%. Πολλοί επενδυτές φοβήθηκαν να αγοράσουν εκτιμώντας πως τη μεγάλη άνοδο θα διαδεχόταν μία ικανή διόρθωση τιμών που θα τους έδινε την ευκαιρία να βρουν καλύτερα σημεία εισόδου.
Σε γενικές γραμμές, αυτό δεν συνέβη. Όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά κάθε μέρα που περνά βλέπουμε να εμφανίζεται νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για σημαντικό αριθμό μετοχών και ο όγκος συναλλαγών κρατιέται σταθερά πάνω από τα 100 εκατομμύρια Ευρώ, πράγμα που ενισχύει την εκτίμηση πως ένα σημαντικό μέρος των αγορών που γίνονται προέρχεται από εντολές ξένων επενδυτών, κυρίως θεσμικών. Καθώς έχουν περάσει αρκετές μέρες από τις εκλογές, δεν είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε τις μετοχές στις οποίες έχει επικεντρωθεί αυτό το ενδιαφέρον.
Η πρόθεση των ξένων επενδυτών να ενισχύσουν τις επενδυτικές τους θέσεις στις μετοχές των συστημικών τραπεζών ήταν ξεκάθαρη από την επομένη των εκλογών, όπως φάνηκε από την πολύ μεγάλη άνοδο των μετοχών τους και τους πολύ μεγάλους όγκους συναλλαγών. Τις μέρες που ακολούθησαν, δεν ακολούθησαν όλες την ίδια πορεία, με την Alpha Bank (σύμβολο ΑΛΦΑ) και την Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ) να έχουν καλύτερες αποδόσεις και να συνεχίζουν την άνοδό τους, ενώ η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) έχουν διατηρήσει σημαντικό μέρος των κερδών τους και έχουν βρει νέα σημεία ισορροπίας αρκετά πιο πάνω από εκεί που βρίσκονταν πριν τις εκλογές.
Η δεύτερη μεγάλη πρωταγωνίστρια της 22ης Μαΐου ήταν η ΔΕΗ (ΔΕΗ). Όπως και στην περίπτωση των τραπεζών, έτσι και για την ΔΕΗ το εκλογικό αποτέλεσμα έδιωξε αρκετούς από τους φόβους των ξένων επενδυτών. Το έντονο ενδιαφέρον συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, με την βοήθεια και των θετικών νέων από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, με την μετοχή της να έχει ξεπεράσει τα επίπεδα της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου του 2021.
Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, δεδομένων των εξαιρετικών προοπτικών του κλάδου για τα επόμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), κινήθηκε έντονα ανοδικά αμέσως μετά τις εκλογές και βρίσκεται σε πολυετή υψηλά επίπεδα. Εξαιρετική είναι η εικόνα και της Ιντρακάτ (ΙΝΚΑΤ), η μετοχή της οποίας κατάφερε να βρεθεί αρκετά εύκολα στο υψηλότερο σημείο μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο.
Από τις κινήσεις των δύο μετοχών, είναι φανερό πως τοποθετήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών πρέπει να έγιναν στην Viohalco SA (ΒΙΟ) και της Cenergy Holdings (CENER) η οποία ανήκει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην Viohalco SA. Και οι δύο μετοχές σημείωσαν έντονη άνοδο αμέσως μετά τις εκλογές. Η μεν ΒΙΟ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών ενώ η CENER, συνεχίζοντας την εξαιρετική πορεία των τελευταίων μηνών σημείωσε νέα ανώτατη τιμή από την δημιουργία της ως ένωσης των Σωληνουργείων Κορίνθου με την Ελληνικά Καλώδια.
Στην περίπτωση της Mytilineos Holdings (ΜΥΤΙΛ), η αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών οδήγησε την μετοχή της σε νέα ιστορικά υψηλά, σε συνέχεια και της εξαιρετικής πορείας που έχει διαγράψει από το περασμένο φθινόπωρο. Στην συνέχιση των αγορών τους συνέβαλαν κατά πάσα πιθανότητα και οι ειδήσεις γύρω από τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του ομίλου.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αύξησης του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών πρέπει να είναι αυτή της μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ), δηλαδή της αεροπορικής εταιρείας Aegean. Η σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών συνοδεύτηκε από έντονη άνοδο που οδήγησε την μετοχή σε νέα ιστορικά υψηλά. Εμφανής, αν και σαφώς όχι τόσο εντυπωσιακή, ήταν η αύξηση του ενδιαφέροντος και στην περίπτωση της άλλης μεγάλης εισηγμένης εταιρείας που ασχολείται με τον τουρισμό, δηλαδή της Autohellas (ΟΤΟΕΛ).
Όπως ήταν φυσικό, από την αλλαγή του χρηματιστηριακού κλίματος προς το θετικότερο ωφελήθηκε και η εταιρεία που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, δηλαδή η ΕΧΑΕ (ΕΧΑΕ), αφού οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, αντιλαμβάνονται πόσο καλό θα κάνει στην εταιρεία η αύξηση των τιμών των εισηγμένων μετοχών όπως και η αύξηση του όγκου συναλλαγών. Την πολύ καλή πορεία της μετοχής της εταιρείας από την 21η Μαΐου και μετά βοήθησαν σίγουρα και οι προσδοκίες πως σύντομα θα δούμε και πάλι νέες εισαγωγές εταιρειών, όπως και νέες εκδόσεις ομολογιακών δανείων.
Η σημαντική βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία θα πάρει πιο μόνιμο χαρακτήρα αν την 25η Ιουνίου έρθει το εκλογικό αποτέλεσμα που επιθυμούν οι επενδυτές, είναι βέβαιο πως θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, για τις μετοχές που είδαμε σήμερα και για πολλές ακόμα. Αρκεί βέβαια να μην συμβεί κάτι που να αλλάξει σημαντικά προς το χειρότερο την κατάσταση στις διεθνείς αγορές.