Με… κεκτημένη ταχύτητα αλλά και τους αγοραστές να είναι ιδιαίτερα ενεργοί συνέχισε ανοδικά ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, διευρύνοντας το ανοδικό του σερί (πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), βοηθούμενος και από τον θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.447,82 μονάδων (+1,93%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 161 εκατ., από τα οποία τα 16 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Βοήθεια στην επενδυτική ψυχολογία προσφέρει η απρόσμενη αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας από την Standard and Poor’s, η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και η επιστροφή των φημών – εκτιμήσεων, για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Σε κάθε περίπτωση και αν ο γενικός δείκτης διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα και παραμείνει υψηλότερα από σωρεία σημαντικών αντιστάσεων, που μετατρέπονται σε στηρίξεις, βελτιώνει σημαντικά την τεχνική του εικόνα και δεν αποκλείεται να κινηθεί άμεσα προς νέα υψηλά 13 ετών.
Μένει να φανεί η συμπεριφορά των «όψιμων» αγοραστών, αλλά και αυτών που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, έχει επιτρέψει σε όσους δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, να εστιάσουν στα θεμελιώδη των εταιρειών, φέρνοντας νέους αγοραστές στο Χ.Α. Μένει να φανεί η δυναμική της αγοράς και αν θα επιχειρηθεί κίνηση προς υψηλότερες αποτιμήσεις, την ώρα που αρκετοί τίτλοι βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ‘κουβαλώντας’ πολύ ελκυστικά βραχυχρόνια κέρδη».
Η τελευταία ανοδική αντίδραση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις συμπεριφορές των μετοχών, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν πως το 2024 θα είναι χρονιά μετοχών και όχι δεικτών.
“Εφόσον οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η καταιγίδα που ακούει στο όνομα θερμό επεισόδιο στη Μέση Ανατολή παρέρχεται, δεν είναι απίθανο να δούμε και τις 1470 μονάδες στο Χ.Α.”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
«Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δάνεια διάσωσης που έλαβε από χώρες της ευρωζώνης φέτος», σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δυο κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο να "τρέξουν" τη διαδικάσια έκδοσης νέου 30ετούς ομολόγου, με λήξη στις 15 Ιουνίου του 2054. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2024, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς τον Ιανουάριο, η οποία, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, «η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων διάσωσης, μέσα στο 2024, σε χώρες της ευρωζώνης», σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Ισχυρή ζήτηση, που υπερκάλυψε κατά σχεδόν δύο φορές το ζητούμενο ποσό και συμπίεσε την απόδοση της έκδοσης, εκδηλώθηκε στη νέα έξοδο της Eurobank στις αγορές, με 7ετές senior preferred ομόλογο. Ειδικότερα, το βιβλίο του ομολόγου έκλεισε έχοντας συγκεντρώσει προσφορές ύψους άνω των 1,4 δισ. ευρώ με την τράπεζα να ζητάει την άντληση 750 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το κλίμα, η τιμολόγηση του κουπονιού της έκδοσης υποχώρησε στο 5%, από τις αρχικές σκέψεις στην περιοχή του 5,25%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητική μεταβολή έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ (-1,34%), Lamda Development (-0,71%) και Autohellas (-0,77%).
Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (+3,64%), Eurobank (+3,99%), Εθνική (+3,99%), Πειραιώς (+2,80%), Viohalco (+3,04%), Mytilineos (+2,54%), TITC (+4,61%) και ΟΤΕ (+2,27%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Frigoglass (+8,28%), Realcons (+5,71%), Τεχν. Ολυμπιακή (+6,23%) και Αλουμύλ (+5,66%).