Ελεγχόμενο «profit taking» σημειώθηκε σήμερα σε σημαντικό κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς οι traders έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους που αποκόμισαν από το διήμερο ράλι, το οποίο ενίσχυσε τον ΓΔΧΑ κατά 3,79% και τον επανέφερε πάνω από τις 1.700 μονάδες, απορροφώντας εξ ολοκλήρου τη «χασούρα» που προκλήθηκε από τις τελευταίες παλινωδίες Τραμπ.
Οι επιλεκτικές κινήσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, όπως και η χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να συντονίζεται με το επιφυλακτικό κλίμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Μέτρια η ροή εντολών, από την πλευρά κυρίως ορισμένων επενδυτών που επέλεξαν να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους καθώς, σύμφωνα με χρηματιστές, «τα κέρδη από τα χαμηλά της (Μεγάλης) Πέμπτης, μέχρι και τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης δεν ήταν αμελητέα, πολύ δε περισσότερο σε περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας - ρευστότητας και υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου».
Έτσι το όποιο «στοίχημα» των αντισυμβαλλόμενων, ήταν στο αν ο γενικός δείκτης θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα, ή χαμηλότερα των 1.700 μονάδων, με τους «long» να κερδίζουν τις εντυπώσεις, αν και στις αρχές της συνεδρίασης ο ΓΔ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.695 μονάδες.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι στερείται τίτλων που έχουν σε ισχύ αγοραστικά σήματα, ή έχουν δείξει ότι μπορούν να διαφοροποιηθούν και να αυτονομηθούν από την κίνηση του γενικού δείκτη. Αξίζει να συνυπολογιστεί ότι πολλά χαρτοφυλάκια διατηρούν υψηλά ποσοστά ρευστότητας, υπό το φόβο αναταράξεων που μπορεί να φέρουν ένα νέο διεθνές πτωτικό κύμα και τα οποία θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, σε περίπτωση περαιτέρω ομαλοποίησης του διεθνούς κλίματος».
Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, η δημοσίευση των εκτιμήσεων α’ τριμήνου από τη Metlen, καθώς έγινε με τα πρότυπα που ακολουθούνται στον βρετανικό δείκτη FTSE 100. Σύμφωνα με το trading update της εισηγμένης, τα έσοδα ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,143 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σημειώνοντας ετήσια αύξηση +31%. Η αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων θα πραγματοποιηθεί στην «Capital Markets Day» της 28ης Απριλίου.
Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με χρηματιστές, «κυρίως δύο είναι οι τακτικές που ακολουθούνται για την ώρα. Η μία αφορά αυτούς που βλέπουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θεωρώντας πως η ‘ταλαιπωρία’ των αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη εκείνους που προσβλέπουν σε προοπτική σταδιακής εκτόνωσης της ακραίας πτωτικής έντασης και σπεύδουν να τοποθετηθούν».
Τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων εμπορικών εντάσεων και των μεταβαλλόμενων νομισματικών προσδοκιών, η Axia Research θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά "εξοπλισμένες" για να διατηρήσουν τη θετική τους απόδοση. Η τιμή - στόχος για την Eurobank τοποθετείται στα 3,40 ευρώ, από 3 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,90 ευρώ, από 9,90 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,20 ευρώ, από 6 ευρώ πριν. Για την Alpha Bank η Axia έχει προφανώς σταματήσει την κάλυψη, λόγω της συμφωνίας με την Alpha Finance. Η Axia δίνει τιμή - στόχο για την Τράπεζα Κύπρου τα 7,10 ευρώ, από 6,20 ευρώ πριν.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στα 9,5, από 9,6 ευρώ δίνει η Morgan Stanley.
Με φόντο μια ιδιαίτερα ισχυρή χρονιά το 2024 και την προοπτική ενός ακόμη δυναμικού ξεκινήματος το 2025, η JP Morgan εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του ΟΠΑΠ, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 22,5 ευρώ, από 21,5 ευρώ προηγουμένως.
Περιθώριο ανόδου εντοπίζει η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ στη μετοχή της Παπουτσάνης και δίνει τιμή - στόχο τα 3 ευρώ. Όπως αναφέρει «μετά τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024, τις προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης και τις γενικές προοπτικές, παραμένει βέβαιη ότι η Παπουτσάνης έχει περιθώριο να πιάσει την τιμή που είχε δώσει από τον Ιανουάριο του 2023».
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.695,09 (-0,55%) και 1.708,21 μονάδων (+0,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.705,63 μονάδες (+0,07%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 157 εκατ., από τα οποία τα 30,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Lamda Development (+1,52%), Motor Oil (+1,16%), ΟΤΕ (+2,05%) και Σαράντης (+2%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της Coca Cola (+0,72%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Ελλάκτωρ (-2,04%), HelleniQ Energy (-1,58%), Jumbo (-1,54%), Metlen (-1,77%), Cenergy (-1,22%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, MIG (+9,65%), Space (+6,06%), Profile (+3,67% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και Παπουτσάνης (+2,85%).