Χωρίς εξάρσεις η σημερινή πορεία της αγοράς, με σχετικά ήπιες μεταβολές για τις τραπεζικές μετοχές και τους επενδυτές να εμφανίζουν συγκρατημένη στάση.
Με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς αναμένονται οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τυχόν παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν επιτόκια, προμήθειες, αλλά και τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.
Μετά τις παραπάνω ανακοινώσεις, μένει να φανεί αν ο κλάδος - σηματωρός της εγχώριας αγοράς - έχει τις δυνάμεις να κινηθεί υψηλότερα, αξιοποιώντας την παραδοσιακά θετική, για τις αγορές, περίοδο της αλλαγής του έτους, με τον γενικό δείκτη να επαναπροσεγγίζει τις 1.500 μονάδες.
Σύμφωνα με αναλυτές, «σε διαδικασία αυτοσυντήρησης έχει εισέλθει η εγχώρια αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις και τον Γενικό Δείκτη να μην χάνει την επαφή του με το επίπεδο των 1.460 - 1.450 μονάδων. Βελτιωμένη παραμένει, ωστόσο, η επενδυτική ψυχολογία, μετά τα επιτυχημένα roadshows σε Λονδίνο (Morgan Stanley) και Νέα Υόρκη (Capital Link), ενώ η όποια κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών δεν απειλεί, προς το παρόν, το πιθανολογούμενο ‘year end rally’ που λαμβάνει χώρα στις αγορές.
Μένει να φανεί αν η στάση αναμονής - ήπια διόρθωση επαναφόρτισης και τεχνικής εξισορρόπησης δεικτών και μετοχών θα έχει και συνέχεια, ή τα θετικά μηνύματα από επιχειρήσεις και οικονομία και η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Scope Ratings, θα δώσουν τα απαιτούμενα ‘καύσιμα’ για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα».
Οι αισιόδοξοι βλέπουν περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείουν και θετικό ξεκίνημα για το 2025, με ώθηση κυρίως από μετοχές που έχουν μείνει πίσω και παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτα περιθώρια ανόδου, ιδιαίτερα αν στην ανοδική κίνηση συμπλεύσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «παρακολουθώντας αφενός το διάγραμμα, αφετέρου την καθημερινή συμπεριφορά στο ταμπλό, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ είναι ο πρωταγωνιστής μεταξύ των 4 μεγάλων συστημικών. Η μετοχή εύκολα κράτησε την ανοδικότητά της, προσέγγισε τα προ μηνών υψηλά, τα οποία μάλιστα είναι και πολυετή και εύκολα μπορεί να δει τα 2,45€, σε πρώτη φάση. Από κάτω, είναι γεμάτη στηρίξεις, που σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά στα πτωτικά σκέλη, επιβεβαιώνει τη στιβαρή μετοχική βάση. Κάτι που θα μας χρειαστεί για τη συνέχεια, καθώς είναι γνωστό πως όσο πιο δύσκολα πέφτει μια μετοχή, τόσο πιο εύκολα ανεβαίνει».
Ανάλογα προσεκτικό το κλίμα και στην Ευρώπη, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και να περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ ακολουθεί η FED στις 17-18 Δεκεμβρίου και η BoE.
Πιο συγκεκριμένα, υψηλότερα κινήθηκε για έναν ακόμα μήνα ο πληθωρισμός σε ετήσια και μηνιαία βάση. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 2,7% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση και στο 0,3% σε μηνιαία βάση. Όλες οι μετρήσεις ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης και τα «πακέτα» της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,98%) που πέρασαν σήμερα από το Χ.Α., συνολικού ύψους 2.773.672 μετοχών, στα 18 ευρώ, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 49,93 εκατ. ευρώ. Στους αγοραστές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται υφιστάμενοι μέτοχοι, funds και ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Deep value play με σημαντικό upside από νέα έργα χαρακτηρίζει τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Pantelakis Sec. σε νέο report της, με το οποίο επανεκκινεί κάλυψη της μετοχής με σύσταση “overweight” και τιμή-στόχο στα 27 ευρώ.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.461,18 (+0,16%) και 1454,69 μονάδων (-0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.457,6 μονάδες (-0,08%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 141 εκατ., από τα οποία τα 62,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΔΕΗ (-1,99%), Ελλάκτωρ (-1,30%), Jumbo (-2,41%), Autohellas (-1,16%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΔΑΑ (+1%), ΕΥΔΑΠ (+1,57%), Lamda Development (+1,82%^), Metlen (+1,10%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι ΕΚΤΕΡ (+7,33%), Δρομέας (+3,81%), Interlife (+3,67%), MED (+2,56%).
Από σήμερα, οι μετοχές της «ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.» (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,470 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).