Συνεδρίαση δύο όψεων αυτή που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να ξεκινά επιφυλακτικά και να υποχωρεί μέχρι τις παρυφές των 1.420 μονάδων, όμως στο δεύτερο μισό των συναλλαγών οι αγοραστές ήταν καλύτεροι, ο δείκτης γύρισε σε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.421,22 (-0,30%) και 1.430,59 μονάδων (+0,36%) και έκλεισε στις 1.427,02 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,11%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 124 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,30%, συμπληρώνοντας επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.
Ασφαλώς και παραμένει ερωτηματικό η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, όμως για τη μεσοπρόθεσμη κίνηση του Χ.Α., οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι σημειώνοντας ότι «το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε επιτυχημένα ένα μεγάλο και πιθανόν ανεπανάληπτο ‘στοίχημα’ ρευστότητας που ήταν σημαντικό για όλη την αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες οι απαιτήσεις από πλευράς κεφαλαίων ήταν σχεδόν πρωτοφανείς για την ελληνική αγορά.
Εκτός από το πρόσφατο placement της Πειραιώς είχαν προηγηθεί τα placements Εθνικής και HelleniQ Energy, η Α.Μ.Κ. της Intralot, οι ομολογιακές εκδόσεις των TITC, Ideal Holdings, Autohellas και Intralot, καθώς και η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Η αγορά αντιμετώπισε επάξια όλη αυτή την ‘πρόκληση’, διατηρώντας αξιοπρόσεκτους ημερήσιους τζίρους στο Χ.Α., στέλνοντας τον γενικό δείκτη σε υψηλά 13 ετών και πολλούς επιμέρους τίτλους σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά».
Το επόμενο «στοίχημα» είναι η συμπεριφορά που θα επιδείξει ο τραπεζικός κλάδος και αν θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της επόμενης ανοδικής κίνησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων επενδυτικών οίκων, ενώ το ενδιαφέρον συντηρούν και τα deals που φημολογείται ότι κυοφορούνται.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αργά αλλά σταθερά, λιγοστεύει ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Εν τω μεταξύ, υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Φεβρουάριο, από 3,1% τον Ιανουάριο κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ
Η Goldman Sachs ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με τιμή - στόχο τα 14 ευρώ και «neutral» σύσταση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ έχουμε την αξιολόγηση του οίκου DBRS, όπου δεν αναμένεται νέα αναβάθμιση, όμως εκτιμάται ότι στην έκθεσή του θα εκφραστεί θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,37%), Motor Oil (+1,09%), Jumbo (+1,29%), Mytilineos (+1,43%), ΟΤΕ (+1,25%), Σαράντης (+2,33%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,53%).
Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-1,22%), Aegean Airlines (-1,40%), Viohalco (-1,54%), ΔΕΗ (-1,43%), Ελλάκτωρ (-1,69%), ΕΛΧΑ (-1,46%), Cenergy (-3,87%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Ελινόιλ (+9,56%), Εβροφάρμα (+4,37%), Έλτον (+3,29%) και Revoil (+2,96%).