Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται το ανοδικό σερί με κέρδη 0,24%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται το ανοδικό σερί με κέρδη 0,24%

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δείχνοντας διαθέσεις να εδραιωθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, όμως δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι αναλυτές περίμεναν κάτι σαφώς καλύτερο, αν συνυπολογιστεί και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης θα «παιζόταν» μέχρι τέλους, αν έλειπαν οι βοήθειες από τον δεικτοβαρή τίτλο της Coca Cola (+1,68%) και σε δεύτερη φάση από τις βοήθειες της Eurobank (+1,79%)

Σύμφωνα με αναλυτές, «συγκρατημένα θετικό δείχνει το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό, στον απόηχο του τεχνολογικού ράλι στη Wall Street. Θετικούς καταλύτες αποτέλεσαν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, αλλά και τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα των κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, τα νέα για τον αμερικανικό πληθωρισμό δίνουν το περιθώριο στη Federal Reserve να συνεχίσει με τις μειώσεις των επιτοκίων».

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., ήλθε να επιβεβαιώσει την αργή αναρρίχηση των δεικτών, τον τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου που θεωρούν πως το Χ.Α. έχει εισέλθει σε συνεδριάσεις επανεκτίμησης δεδομένων, χωρίς μεγάλα ανοίγματα και πρωτοβουλίες που θα διαφοροποιούσαν το υφιστάμενο ανοδικό momentum και με τους traders να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας την ανάληψη σημαντικού επενδυτικού ρίσκου, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 τρέχοντος αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, με σύσσωμους τους αναλυτές να αδυνατούν να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα και με τις αγορές να έχουν εισέλθει σε μια ιδιότυπη αναμονή.

Επίσης, αξίζει υπενθύμισης ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ΕΚΤ στις 30 τρέχοντος μήνα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, τα συνεχιζόμενα «πακέτα» και η σαφώς επιφυλακτικές κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, εξαιρουμένου του ΟΛΘ (+3,90%) που μεγαλώνει την απόσταση από τα επίπεδα της δημόσιας πρότασης που έκανε η οικογένεια Ντρέιφους (27,00 ευρώ).

Μένει να φανεί αν το σημερινό κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη υψηλότερα της ζώνης 1.370 - 1.372 μονάδων θα επαναφέρει σε «δράση» τα χαρτοφυλάκια που πήραν τα κέρδη τους και παραμένουν σε ρόλο θεατή, περιμένοντας μεγαλύτερης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση, η Metlen προχωρά σε μία στρατηγική επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, επεκτείνοντας τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμίνας και ενσωματώνοντας για πρώτη φορά στην παραγωγή το γάλλιο. Το έργο ενισχύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, καθιστώντας την εισηγμένη έναν από τους βασικούς παράγοντες στην εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για τη σύγχρονη βιομηχανία, όπως ο βωξίτης, η αλουμίνα και το γάλλιο.

Η Piraeus Securities αύξησε την τιμή - στόχο για τη ΔΕΗ στα 19,1 ευρώ, από 18,5 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς. Η μερισματική καθοδήγηση της ΔΕΗ για την περίοδο 2024-'27 συνεπάγεται ισχυρές σωρευτικές πληρωμές ύψους 1,0 δισ. το 2025-2028 (που μεταφράζεται σε 2,8 ανά μετοχή).

Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για τη ΔΕΗ και υποβάθμιση για τη Metlen, τη Motor Oil και την HelleniQ Energy προχώρησε η Eurobank Equities, σε νέο report της για τον ενεργειακό κλάδο. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «buy» και για τις τέσσερις μετοχές. Πιο αναλυτικά, η χρηματιστηριακή ανεβάζει τον πήχη για τη ΔΕΗ στα 17,7 ευρώ, από 17,5 ευρώ προηγουμένως. Από την άλλη πλευρά, δίνει τιμή - στόχο 48 ευρώ για τη Metlen (από 48,4 ευρώ προηγουμένως), 28,1 ευρώ για τη Motor Oil (από 30 ευρώ προηγουμένως) και 8,8 ευρώ για την HelleniQ Energy (από 9,7 ευρώ προηγουμένως).

Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηριζόμενα από τις ευνοϊκές δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για το 2025 και τις δυνατότητες περαιτέρω πιστωτικών αναβαθμίσεων, όπως επισημαίνει η UBS, υπογραμμίζοντας τη θετική της στάση για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους καθώς και για τις προοπτικές της Ελλάδας. Η Moody's έχει προγραμματίσει να δώσει την ετυμηγορία της για την Ελλάδα στις 14 Μαρτίου και στις 19 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ενώ μια αναβάθμιση τον Μάρτιο φαίνεται λιγότερο πιθανή, κατά την άποψη της UBS, η επιστροφή της Ελλάδας στην κατηγορία επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody's είναι πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του 2025. 

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.509,62 (+0,43%) και 1.501,82 μονάδων (-0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.506,83 μονάδες (+0,24%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 117 εκατ., από τα οποία τα 32,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Aegean Airlines (-1,46%), Cenergy (-2,42%), ΕΛΧΑ (-1,58%) και Σαράντης (-1,47%)

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,79%) και Coca Cola (+1,68%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι ΓΚΜΕΖΖ (+6,10%), ΟΛΘ (+3,90%) και BOCHGR (+3,54%).