Το 1/3 των εταιρειών του ΧΑ που «φιλοτιμήθηκε» και δημοσίευσε αποτελέσματα 9μήνου δείχνει ότι ακόμα βρισκόμαστε σε πορεία νέων ιστορικών επιδόσεων.
Αν και η εικόνα αποδυναμώθηκε προς το τέλος, με τις έκτακτες επιβαρύνσεις της φορολογίας των εταιρειών διύλισης (350 εκατ. ευρώ) και τις ζημιές απομείωσης της Τράπεζας Αττικής (404 εκατ. ευρώ), εντούτοις η πορεία της χρήσης παραμένει τόσο σε ποιοτικό, όσο και σε ποσοτικό βαθμό, ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Το σύνολο των εταιρειών που δημοσίευσε, αντιπροσωπεύει το 74% της κεφαλαιοποίησης της Αγοράς, άρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό δείγμα γραφής για το εννεάμηνο.
Το κοντέρ έγραψε 54,4 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,5%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 1,9% στα 8,76 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η άθροιση των καθαρών κερδών ή όσων εταιρειών δημοσίευσαν προ φόρων κέρδη βρίσκεται 4,5% χαμηλότερα στα 6,97 δισ. ευρώ. Το ταμείο των εισηγμένων είναι μειωμένο κατά 9,7%, λόγω και των πληρωμών των μερισμάτων, γεγονός που έχει επηρεάσει τον καθαρό δανεισμό, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 6,4%. Σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων, σε κερδοφορία, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, βρίσκονται οι εταιρίες Ideal, ΑΔΜΗΕ, Austriacard, Cenergy, Τιτάν, Σαράντης, Κρι – Κρι, Καρέλιας, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Παπουτσάνης, Autohellas και Μοτοδυναμική.
Η προβολή των κερδών του εννεαμήνου στο σύνολο της χρονιάς δίνει συνολική κερδοφορία για τις εισηγμένες 10,9 δισ. ευρώ έναντι 10,8 δισ. ευρώ πέρυσι, με εκτιμώμενη μείωση κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιρειών κατά 15%. Η τελική εικόνα αναμένεται να επηρεαστεί ωστόσο και από έκτακτους παράγοντες, μεταξύ αυτών η εγγραφή πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (περίπου 800 εκατ. ευρώ), οι εγγραφές αποτίμησης ακινήτων των ΑΕΕΑΠ και οι αποτιμήσεις των θυγατρικών της Helleniq Energy. Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των διοικήσεων στις τηλεδιασκέψεις του εννεαμήνου και εκτιμώντας ανάλογες διανομές μερισμάτων επί των καθαρών κερδών για τη χρήση του 2024 αναμένεται να μοιραστούν συνολικά μερίσματα 4,7 δισ. ευρώ έναντι 4,25 δισ. ευρώ της χρήσης του 2023.
Η ως τώρα πορεία της κερδοφορίας παραμένει υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις, καθώς η αγορά διαπραγματεύεται στο σύνολό της σε μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών κοντά στις 9,2 φορές. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά κέρδη, το ΧΑ βρίσκεται στις 7,15 φορές, με μεγάλες όμως επιμέρους διαφοροποιήσεις. Αν και οι τιμές στο ταμπλό δεν έχουν πια στην πλειοψηφία τους το χαρακτήρα υποτιμητικών υπερβολών, επιμέρους υπάρχουν ελκυστικά ΡΕ και μερισματικές αποδόσεις που δικαιολογούν καλύτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Η επικαιροποίηση των επιχειρηματικών πλάνων των εταιρειών στις αρχές του έτους, μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης, ενδεχομένως να κάνει πιο διακριτές αυτές τις στρεβλώσεις, καθώς η αγορά διατηρεί επιφυλάξεις για το δυνητικό περιθώριο της κερδοφορίας των εταιρείων μετά από τρεις χρονιές συνεχών υψηλών ιστορικών επιδόσεων.
Αποτελέσματα εισηγμένων εταιρειών 9Μ:24