Εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει φανερό πως οι κλασικές κατασκευαστικές δραστηριότητες, δηλαδή κυρίως τα έργα υποδομής, δεν αρκούν για την εξασφάλιση του επιχειρηματικού μέλλοντος των κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Όλες οι σημαντικές εταιρείες πρέπει με κάποιον τρόπο να δραστηριοποιηθούν και στο πεδίο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ελαχιστοποίησης της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό δηλαδή που συχνά αποκαλείται πράσινη μετάβαση σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Για τις τρεις βασικές κατασκευαστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και εξελίσσεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου, όπως είναι εύκολο να αντιληφθούμε με την πρώτη ματιά στις υφιστάμενες σχετικές δραστηριότητές τους και στα επενδυτικά τους σχέδια.
Η Ιντρακάτ (ΙΝΚΑΤ), η οποία έχει μπει σε μία νέα φάση της επιχειρηματικής της ζωής εδώ και δύο χρόνια, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια τη δραστηριοποίησή της στον τομέα, κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αιολική ενέργεια και στη διαχείριση απορριμμάτων.
Ο μετασχηματισμός της όμως έφερε πολύ σημαντικές αλλαγές και στις «πράσινες» δραστηριότητές της. Ο βασικότερος άξονας αυτών των δραστηριοτήτων αποκαλύφθηκε στους επενδυτές τον περασμένο Δεκέμβριο με την ανακοίνωση της συμφωνίας σταθμού με τη ΔΕΗ. Στην ουσία πρόκειται για μία στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Ιντρακάτ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, του βραχίονα της ΔΕΗ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του ομίλου ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ. Η θυγατρική της ΔΕΗ εισέρχεται ως μέτοχος με ποσοστό 49% σε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που ανήκει στην Ιντρακάτ η οποία είχε ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη και λειτουργία των πρώτων έργων.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι επενδύσεις που θα γίνουν για την ανάπτυξη αυτών των έργων ΑΠΕ που έχουν προβλεπόμενη ισχύ 1,6 Gigawatt θα φτάσουν κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχει προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου.
Η στρατηγική αυτή συμφωνία εξασφαλίζει την ισχυρή παρουσία της Ιντρακάτ στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για πολλά χρόνια, και μάλιστα με συνεταίρο τη μεγαλύτερη παραγωγό ενέργειας στη χώρα μας. Εκτός όμως από αυτή τη συμφωνία, η Ιντρακάτ έχει ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια στον τομέα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Τον περασμένο Αύγουστο συμμετείχε με επιτυχία σε διαγωνισμό της ΡΑΕΕΥ και ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία τριών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής μέγιστης ισχύος 100 Megawatt τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2025. Η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει τα επόμενα χρόνια συστήματα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 900 Megawatt (0,9 Gigawatt). Εκτός από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η Ιντρακάτ δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ενώ σύντομα αναμένεται να υποβάλει προσφορά για τον μεγάλο διαγωνισμό που αφορά στην κατασκευή μεγάλης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ειδικά την αιολική, μέσω της θυγατρικής της Tέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ). Τα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν έχουν ισχύ σχεδόν 1,2 Gigawatt αν συνυπολογιστεί το πάρκο του Καφηρέα στην Εύβοια, ενώ αυτά που είναι υπό κατασκευή ή σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή τους είναι πολύ μεγαλύτερης ισχύος. Έχει μικρή αλλά αυξανόμενη παρουσία στα υδροηλεκτρικά έργα όπως και στα φωτοβολταϊκά πάρκα ενώ έχει ήδη ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στον τομέα της επεξεργασίας απορριμμάτων.
Ένα πολύ σημαντικό έργο, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε πρόσφατα, είναι αυτό του σταθμού αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Το έργο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα και η εγκατεστημένη ισχύς του θα είναι της τάξης των 700 περίπου Megawatt όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία. Πολύ σημαντικό είναι και το υβριδικό έργο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό αδειοδότηση και προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Αμάρι της Κρήτης.
Το έργο αυτό συνδυάζει την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια με συστήματα αντλιοταμίευσης και αποθήκευσης ενέργειας και προβλέπεται να έχει ισχύ 240 Megawatt. Ο συνολικός σχεδιασμός της ΤΕΝΕΡΓ προβλέπει την ανάπτυξη ενεργειακών έργων συνολικής ισχύος της τάξης των 6 Gigawatt μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Είτε αληθεύουν είτε όχι οι φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς για την πιθανή πώληση της συμμετοχής που διατηρεί η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η εταιρεία θα συνεχίσει να δεσπόζει στην ελληνική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.
Ο όμιλος AVAX (ΑΒΑΞ) περιλαμβάνεται στις τρεις μεγαλύτερες αμιγώς κατασκευαστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέχρι το 2022, όταν πούλησε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες τις δραστηριότητές της στον τομέα της παραγωγής ρεύματος από αιολική ενέργεια, ο βασικός τρόπος συμμετοχής της στην πράσινη μετάβαση ήταν αυτός. Όμως, παρά την αποχώρησή του ομίλου από αυτόν τον τομέα, δραστηριοποιείται έντονα σε έναν άλλο κλάδο που έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της επιβάρυνσής του. Εδώ και πολλά χρόνια έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει σημαντικά έργα στον τομέα της επεξεργασίας λυμάτων και απορριμμάτων και στην ανακύκλωση συσκευασιών, στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Πολύ σημαντικό έργο είναι αυτό της κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων αστικού τύπου του νομού Ηλείας, ο οποίος θα μετατρέπει τα απορρίμματα σε βιοαέριο και κομπόστ. Ο ΑΒΑΞ έχει αναλάβει τη λειτουργία του σταθμού για 25 χρόνια. Τα έργα τέτοιου τύπου δεν θεωρούνται ίσως «πρώτης γραμμής» αλλά είναι απόλυτα απαραίτητα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και συμπληρώνουν όλα τα υπόλοιπα που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή και αποθήκευση πράσινης ενέργειας.
Μπορεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να άρχισε την ανάπτυξή της εδώ και 30 χρόνια αλλά δεν θα είναι υπερβολή πως τώρα μπαίνει σε μία νέα φάση, πιο πολύπλοκη και με μεγαλύτερες απαιτήσεις, καθώς η βιομηχανία έχει συσσωρεύσει μεγάλη εμπειρία, όπως και οι εποπτικές αρχές σε συνεργασία με τις εθνικές και υπερεθνικές αρχές που συχνά χρηματοδοτούν σημαντικό μέρος των απαραίτητων επενδύσεων.
Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις που θα ασχοληθούν ή θα συνεχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο είναι βέβαιο πως θα ωφεληθούν πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν τα σημαντικά περιθώρια των μετοχών τους.
Δεν είναι τυχαίο πως οι τιμές στόχοι για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όπως και οι αντίστοιχοι για την ΑΒΑΞ είναι σημαντικά ανώτεροι των τωρινών τιμών. Δεδομένης της πρόσφατης ολοκλήρωσης των εταιρικών εξελίξεων στην Ιντρακάτ, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στην εκπόνηση εκθέσεων σχετικά με τη μετοχή αλλά δεν αμφιβάλλουμε πως και εδώ θα δούμε κάποια στιγμή αρκετά φιλόδοξες τιμές στόχους. Φυσικά, οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν μόνο στις «πράσινες» δραστηριότητες των εταιρειών αλλά σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι των θετικών προοπτικών οφείλεται σε αυτές.