Η στρατηγική για επιθετικούς και συντηρητικούς παίκτες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Η στρατηγική για επιθετικούς και συντηρητικούς παίκτες

Μετά από 160 συνεδριάσεις στο 2023 είναι καιρός να ξαναεπισκεφθούμε τον δείκτη Beta, ο οποίος μετράει την ευαισθησία των μετοχών στις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη.

Ρίχνοντας μια ματιά στον πίνακα των αποδόσεων η φετινή χρονιά έχει πατήσει «γκάζι» στους συντελεστές συσχέτισης των πολλών μετοχών αφού και οι επιδόσεις είναι δυνατές. Σε επίπεδο υπεραπόδοσης ,ωστόσο, μόλις 55 εταιρίες εμφανίζουν απόδοση μεγαλύτερη από το Γενικό Δείκτη, ενώ υπάρχουν και 24 μετοχές με αρνητικό πρόσημο.

Αυτή και μόνο η παρατήρηση αρκεί για να περιγράψει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της επιθετικότερης και της «παχυντικότερης» μετοχής: Μετά από τρία χρόνια κλεισίματος της διαφοράς στις τάξεις του FTSE-25 υπάρχουν εταιρίες που μπορούν να έχουν σχεδόν διπλάσια διακύμανση από το Γενικό Δείκτη, ενώ άλλες να υποαποδίδουν έως και 50%.

Η ψαλίδα μεταξύ υπεραποδόσεων και υποαποδοσεων είχε κλείσει σημαντικά το 2020 (1,15), το 2021 αυξήθηκε (1,99) και το 2022 συρρικνώθηκε εκ νέου (1,027), ενώ το 2023 τρέχει με 1,456 που θεωρείται υψηλό. Αναμενόμενα στην κορυφή των επιθετικότερων μετοχών του ΧΑ συναντάμε τις τράπεζες και τη ΔΕΗ. Η Τράπεζα Πειραιώς κρατάει την πρωτοκαθεδρία με συντελεστή 1,965 αισθητά ανεβασμένη από τον Ιανουάριο (1,74).

To οποίο σημαίνει ότι αν ο Γενικός Δείκτης κερδίσει 1% η μετοχή της Πειραιώς θα κλείσει με άνοδο τουλάχιστον 1,97%. Ακολουθεί η Alpha Bank (1,92) και η Eθνική Τράπεζα (1,58) ενώ το τραπεζικό σερί σπάει η ΔΕΗ που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με beta 1,44 οριακά υψηλότερα από την Eurobank με δείκτη 1,43. Η μεγάλη αλλαγή παρατηρείται στην συμπεριφορά της ΕΧΑΕ η οποία ανέβασε στροφές και από μια μετοχή αντιπροσωπευτικής εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει  αποκτήσει ένα πιο επιθετικό προφιλ, το επιθετικότερο μάλιστα για τη συγκεκριμένη εταιρία από το 2015.

Πέντε εταιρίες του FTSE-25 έχουν ανάλογη ή οριακά ανάλογη συμπεριφορά με τον Γενικό Δείκτη: Ελβαλχαλκόρ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Viohalco και Φουρλής έχουν δείκτη από 1,06 έως 0,991. Θεωρητικά η απόδοση αυτών των μετοχών δεν θα πρέπει να αποκλίνει σημαντικά από αυτήν του Γενικού Δείκτη. Στον αντίποδα συναντάμε τις πιο αμυντικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με πρώτη την Coca Cola η οποία έχει τον δικό της βηματισμό αφού αποκλίνει από τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 50%. ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκονται σε δείκτες beta 0,62 – 0,63 και με άνεση μπορούν και λόγω της δραστηριότητας τους αμυντικές μετοχές. 

Σε σχέση με την προηγούμενη εξέταση των μετοχών, αλλαγές ως προς τη συμπεριφορά παρατηρούνται στις μετοχές των Cenergy (0,85 από 1,30) και Coca Cola (0,51 από 1,055). Η εικόνα που μας δίνει ο δείκτης beta σχετίζεται και με τις μετοχές που κινούν τα νήματα κατά περιόδους στην Αγορά. Και από ότι φαίνεται στο ΧΑ η σχέση αυτή παραμένει σταθερά τραπεζοκεντρική. Και στην άνοδο, αλλά και στην πτώση.

Πώς εξελίσσονται τα Beta των μετοχών του FTSE-25 (παρατηρήσεις ενός έτους)