Κινήσεις profit taking μετά την υπέρβαση των 1.500 μονάδων
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Κινήσεις profit taking μετά την υπέρβαση των 1.500 μονάδων

Συνεδρίαση στην οποία είδαμε και πάλι νέα υψηλά 13 ετών και υπέρβαση των 1.500 μονάδων ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, παίρνοντας σημαντική ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, βρέθηκε να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 1.505 μονάδων, όμως κάπου εκεί οι εν δυνάμει πωλητές πύκνωσαν τις τάξεις τους, με αποτέλεσμα ο δείκτης να χάσει το σύνολο των κερδών του και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με οριακές απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.505,35 (+0,91%) και 1.488,5 μονάδων (-0,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.490,46 μονάδες (-0,08%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 131 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 0,43%.

Η προσοχή των ενεργών παικτών, σταδιακά, θα στραφεί προς τη νέα αξιολόγηση της Fitch, στις 31 Μαΐου, με προσδοκίες σε μία θετική έκπληξη στα πρότυπα της S&P πρόσφατα, που αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας. Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις όσων συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει επίπεδο την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και να δώσει την επόμενη ανοδική διαφυγή, ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο, παραδοσιακά, είναι αδύναμο για τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αποτυπώθηκε στην ασθενή παραγωγή νέων δανείων, οι τράπεζες παρουσίασαν υψηλή κερδοφορία - αποδοτικότητα, σύμφωνα με τους στόχους των business plans, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία ότι στο σύνολο της χρονιάς οι στόχοι θα ξεπεραστούν. Οι ισχυρές επιδόσεις των τραπεζών και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις,  για τη διανομή μερισμάτων μετά από μια περίοδο πολλών ετών. Παράλληλα ενισχύουν τις προβλέψεις των τραπεζών για την ενίσχυση των χρηματικών διανομών τόσο για την τρέχουσα, όσο και για τις επόμενες χρήσεις».

Συμπερασματικά, η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των μεγεθών α' τριμήνου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα οποία επιβεβαίωσαν την πολύ καλή πορεία του κλάδου, με τα συνολικά κέρδη να φθάνουν στο 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και η προοπτική επιστροφής της καταβολής μερισμάτων, αναμένεται ότι θα διατηρήσει τον κλάδο στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, ενώ την ίδια ώρα, τα δημοσιευόμενα οικονομικά αποτελέσματα από τις μη τραπεζικές εισηγμένες, επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία τους και δικαιολογούν την αισιοδοξία για κίνηση του Χ.Α., προς υψηλότερα επίπεδα και για νέες εκθέσεις από ξένους επενδυτικούς οίκους, με υψηλότερες τιμές - στόχους.

Μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η JP Morgan, σε σχέση με την Eurobank, αν και η τιμή - στόχος είναι στα 2,40 ευρώ για τις δύο μετοχές. Την ίδια ώρα, η Eurobank παραμένει κορυφαία επιλογή της JP Morgan. Η σύσταση είναι «overweight», ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' 3μηνου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,15%), HelleniQ Energy (-1,79%), Quest (-1,38%), Lamda Development (-2,61%), Jumbo (-1,38%), ΟΠΑΠ (-1,54%), Σαράντη (-1,58%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,30%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+2,61%), Εθνική (+1,29%), Viohalco (+1,14%), ΔΕΗ (+1,63%) και ΕΛΧΑ (+3,23%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Frigoglass (+6,35%), Λάμψα (+4,65%), Ιντρακόμ (+3,89%) και Δρομέας (+3,53%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 39.492.100 νέες (ΚΟ) μετοχές της Trastor (0%) που προέκυψαν από τη μετατροπή 52.129.572 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €1,32 ανά ομολογία. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 244.669.638 (ΚΟ) μετοχές.