Κράτησε τις 860 μονάδες με Εθνική και ΟΠΑΠ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Κράτησε τις 860 μονάδες με Εθνική και ΟΠΑΠ

Σε συνεδρίαση αγορών που θέλουν να κινηθούν ψηλότερα, παρά τις βραχύβιες διορθώσεις, παραπέμπει η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν πως «η επενδυτική διάθεση ανάληψης ρίσκου δείχνει αναβαθμισμένη το τελευταίο διάστημα, με την αντεπίθεση των αγοραστών να οδηγείται από την Wall Street, αν και οι ανησυχίες για το οικονομικό outlook και μία επερχόμενη παγκόσμια ύφεση διατηρούνται».

Πάντως, τίποτα από τη μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει διεθνώς, η ενεργειακή κρίση παραμένει, η πολιτικές αρνητικές εκπλήξεις σε διάφορα κράτη συνεχίζονται, τα μάκρο που ανακοινώνονται δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία, ενώ συνεχίζεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η προσοχή των αγορών, θα παραμείνει εστιασμένη σε τρεις ημερομηνίες και πιο συγκεκριμένα στις 27/10 (συνεδριάζει η ΕΚΤ), 1/11 – 2/11 (συνεδριάζει η Fed) και 8/11 (ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές).

Συνεδρίαση διαχείρισης και διαδικαστικού χαρακτήρα, αυτή που διεξήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο και η οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατέβασε σημαντικά τον πήχη του ενδιαφέροντος, αλλά πέτυχε να διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα.

Από την άλλη και σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, «ο παραδοσιακά αρνητικός Οκτώβριος για τους ‘long’, μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση φέτος, μία χρονιά ευρύτερων ανατροπών, αναταράξεων, αλλά και νέων δεδομένων για τις αγορές. Για τη συνέχιση της θετικής έκπληξης, θα απαιτηθεί σταδιακή αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α., αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων στην ανοδική προσπάθεια».

Και εδώ η “ερώτηση του εκατομμυρίου” είναι «ποια επενδυτικά κεφάλαια, θα επιδιώξουν την είσοδο στην ‘ρηχή’ αγορά του Χ.Α., όταν οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλή ορατότητα»;

Από την άλλη, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, κυμαινόμενου επιτοκίου (3M Euribor+1,23%), λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,773%. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.865 εκατ. ευρώ και αντλήθηκαν τελικά 975 εκατ.

«Ο ΓΔΧΑ πέρασε πάνω από τις 860 μονάδες αυξάνοντας τις πιθανότητες καταγραφή κερδών για 4η συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς έχουμε, παράλληλα, μια πρώτη ουσιαστική αποκλιμάκωση της απόδοσης του εγχώριου 1οετούς ομολόγου προς την περιοχή του 4,8% - 4,70%. Τα χθεσινά στοιχεία μεταποίησης κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και μάλιστα στην τελευταία έδειξαν συρρίκνωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά μετά από 27 μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο οι πιθανές επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να λιγότερο επιθετικές, ώστε να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση», όπως επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα μεγέθη της Μυτιληναίος για το εννεάμηνο 2022, σύμφωνα με τη Euroxx Sec., η οποία εκτιμά ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και το επόμενο διάστημα. Η Euroxx δίνει τιμή - στόχο στα 23,80 ευρώ για τη μετοχή, με τη σύσταση «overweight».

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, «η εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη για να προχωρήσει τα χρηματοοικονομικά της μεγέθη στο επόμενο επίπεδο από φέτος και μετά, παρά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις».

Επιπλέον, η Euroxx εκτιμά ότι «και στο επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα κατορθώσει να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει οι αναλυτές».

Ελάχιστες οι πρωτοβουλίες των αγοραστών στα λεγόμενα “βαριά χαρτιά”, ακόμα λιγότερες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίστηκε η πίεση στην Inform Λύκος (-0,87%, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις), στην ΦΒΜΕΖΖ (-5,48%, μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγορεύει στους Servicers, να εκπροσωπούν ενώπιον των δικαστηρίων τα funds που έχουν αγοράσει τα “κόκκινα” δάνεια από τις Τράπεζες), αλλά και στην Ιντρακάτ (-18,79%, μετά την ανακοίνωση των όρων για την Α.Μ.Κ. 100 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη, ίσως χρήζουν υποσημείωσης οι οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τις μετοχές των ΔΕΗ (+0,41%) και Εθνικής (+1,35%).

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 596,26 (+0,19%) και 584,39 μονάδων (-1,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 592,91  μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.

Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μεταξύ 868,06 (+0,21%) και 858,28 μονάδων (-0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 863,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,33%.

Ο τζίρος στα 59 εκατ., από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΤΕ (+1,35%), ΟΠΑΠ (+1,77%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,54%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-2,35%), ΕΥΡΩΒ (-1,04%), ΠΕΙΡ (-1,75%), ΑΡΑΙΓ (-1,04%), ΕΛΧΑ (-1,09%), ΕΥΔΑΠ (-1,13%), ΚΟΥΕΣ (-1,24%), ΜΠΕΛΑ (-1,29%), ΟΛΠ (-1,25%), ΣΑΡ (-1,25%) και ΜΟΗ (-2,69%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΕΛΣΤΡ (+4,46%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,96%), ΠΛΑΙΣ (+1,69%) και CENER (+1,38%).

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών και 9 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,29 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου σε είδος, με διανομή μετοχών της εταιρείας «GALAXY COSMOS MEZZ PLC», στους μετόχους της Alpha, σε αναλογία 1 μετοχή της «GALAXY COSMOS MEZZ PLC» για κάθε 27 μετοχές της «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», που ήδη κατέχουν.

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της “ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.” ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,93 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου σε είδος, με διανομή μετοχών της εταιρείας «SUNRISEMEZZ PLC», στους μετόχους της Πειραιώς, σε αναλογία 1 μετοχή της «SUNRISEMEZZ PLC» για κάθε 7 μετοχές της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.», που ήδη κατέχουν.