Η νέα αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου και η επανάληψη της δέσμευσης της FED για επιθετικότερη πολιτική σύσφιξης προκειμένου να μαζευτεί ο πληθωρισμός, ακόμα και αν η ανάπτυξη μπει σε κίνδυνο συνέχισαν να επηρεάζουν και σήμερα την επενδυτική ψυχολογία. Παράλληλα καταγράφθηκε και αύξηση της μεταβλητότητας τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στην εγχώρια αγορά.
Οι ανησυχίες από το εξωτερικό επισκίασαν τα καλά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί από τις ελληνικές εισηγμένες. Είναι ενδεικτικό πως εταιρείες με εξαιρετικά κέρδη στο εξάμηνο, πιέστηκαν και σήμερα κάνοντας ακόμα πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις. Ωστόσο, η διάθεση για αποφυγή ή μείωση του επενδυτικού ρίσκου, οδηγεί τους επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις ακόμα και σε εισηγμένες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα μεταξύ 818 μονάδων και 827 μονάδων και από το -1% περίπου που ήταν το χαμηλό ημέρας κατάφερε να γυρίσει σε θετικό κατά 0,10% έδαφος, για να γυρίσει ξανά χαμηλότερα και τελικά να κλείσει στις κοντά στο χαμηλό ημέρας και στις 817,61 μονάδες με απώλειες 1,05% και χαμηλό τζίρο 48 εκατ. ευρώ.
Προς το τέλος της συνεδρίασης διευρύνθηκαν οι απώλειες καθώς ανάλογη κίνηση κατέγραφαν και οι αγορές της Ευρώπης. Αυξημένες ήταν οι πιέσεις στη μετοχή της Jumbo και υποχώρησε 3,71% παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα εξαμήνου που έχει δημοσιεύσει. Με απώλειες 2,21% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Ελλάκτωρ, η οποία ανακοινώνει σε λίγο τα αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς που είχε καταθέσει για την εξαγορά του ομολόγου.
Απώλειες οριακά χαμηλότερα από 2% κατέγραψε η Τιτάν και η Μυτιληναίος και λίγο μικρότερες ο ΟΠΑΠ με την Τέρνα Ενεργειακή και τον ΟΤΕ. Μόλις τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με άνοδο και αυτή όχι πάνω από 0,5% (Quest, Sarantis, Viohalco). Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,62%, με την Alpha Bank να έχει τις μικρότερες απώλειες και να ακολουθεί η Πειραιώς. Και οι 4 συστημικές όμως είχαν απώλειες μικρότερες του 1%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε ξανά η μετοχή της ΑΝΕΚ (+18,18%) στον απόηχο της συμφωνίας συγχώνευσης με την Attica Group και μείωσε περαιτέρω το premium που έδινε η συμφωνία στη μετοχή. Να σημειωθεί πως η μετοχή της Attica υποχώρησε 4,33%. Η Intertech ενισχύθηκε κατά 15,25% μετά την ανακοίνωση ότι η Eurobank πούλησε το ποσοστό που κατείχε και είχε αποκτήσει από τον Δ.Κοντομηνά, λόγω ενεχύρου στην CD Media. Με άνοδο 6,55% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Byte, καταγράφοντας μάλιστα υψηλό όγκο συναλλαγών.
Η εισηγμένη θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο, μετά την πετυχημένη δημόσια πρόταση της Ideal, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει το 93,3%. Η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή που ανακοίνωσε η Autohellas χθες έδωσε ώθηση στη μετοχή και ενισχύθηκε κατά 4,16%. Η Revoil και η Μουζάκης επίσης ξεχώρισαν καταγράφοντας άνοδο κοντά στο 3%. Στον αντίποδα η ΚΡΕΚΑ έχασε 20%, τα Πλαστικά Θράκης 3,76% και η Fourlis 2,74%.