Τη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, εκμεταλλεύτηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου και κινήθηκε προς υψηλότερα επίπεδα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε από χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και από την σαφώς καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μη τραπεζικών blue chips, έναντι της πιο επιφυλακτικής εικόνας, από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι χρηματιστές που κάνουν λόγο σε συνεχιζόμενο “rotation” και μεταφορά των λίγων αγοραστών, από τις τραπεζικές μετοχές, σε μη τραπεζικά blue chips, καθώς ο τζίρος δεν παραπέμπει σε ενεργοποίηση νέων κωδικών, ή εισροή μεγαλύτερης ρευστότητας.
Και εδώ βέβαια, το ερώτημα είναι αν ο δείκτης, με τόσο χαμηλές συναλλαγές, θα μπορέσει να υπερκεράσει την δύσκολη, σύμφωνα με τους αναλυτές, ζώνη, των 840 - 855 μονάδων.
Παραμένουν επιφυλακτικές οι εκτιμήσεις αξιωματούχων και ξένων οίκων, όσον αφορά την εικόνα στις διεθνείς αγορές, παρά την διάθεση να αποκλιμακωθούν οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων.
«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη, κινδυνεύει από την οικονομική επιβράδυνση και τον πληθωρισμό, που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους τομείς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Εν τω μεταξύ, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων αργότερα φέτος», εκτιμά η Goldman Sachs. Βλέπει αύξηση 75 μονάδων βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα και αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιό της, ύψους 5,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το 2023», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel.
Από την άλλη, «οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν συμφώνησαν σε αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ομάδας των 20 που δημοσιεύθηκε τρεις ημέρες αργότερα από το συνηθισμένο, εν μέσω εντάσεων σχετικά με την εισβολή και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια ανάπτυξη», όπως ανέφερε το Bloomberg.
Ασφαλώς και υπάρχουν και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι και σύμφωνα με αυτούς, «αυτό που δείχνει η εικόνα των αγορών, κατά τις τελευταίες ημέρας, είναι ότι έχουν προεξοφληθεί, σε αυτή τη φάση, τα δυσμενή σενάρια, όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, οπότε οι traders θα εστιάσουν στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου, μεγάλων ομίλων της Wall Street».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Netflix και ακολουθούν οι P&G, IBM, Tesla (19/10), AT&T, Blackstone, Philip Morris, Snap (20/10) και American Express, Verizon (21/10)
Ερχόμενοι στα καθ΄ ημάς, με τόσο χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική αυτή η εικόνα της αγοράς. Πολύ δε περισσότερο, όταν αρκεί μία μέτρια εντολή αγοράς σε κάποια δεικτοβαρή μετοχή, για να τραβήξει ψηλότερα γενικό δείκτη και FTSE25.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα πολλών εβδομάδων, δεν επιτρέπει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, με τη γενικότερη παρατήρηση ότι το Χ.Α. είναι μεν πολύ πιο ανθεκτικό από άλλες μεγαλύτερες αγορές, όμως θα υποστεί σημαντικούς κραδασμούς σε περίπτωση επιστροφής των επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών, εξαιτίας ακριβώς του αβαθούς χαρακτήρα του.
Δυστυχώς, σε μία περίοδο που η αγορά εταιρικών ομολόγων έχει “παγώσει”, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, με το κόστος χρήματος να ανεβαίνει σταθερά, η μόνη οργανωμένη πηγή άντλησης “φθηνότερου χρήματος”, παραμένει συναλλακτικά απονευρωμένη, με ελάχιστες και βραχύβιες ανοδικές εξάρσεις.
Σημαντική η σημερινή ημέρα για τη Lamda Development, με τα εγκαίνια του mega project στο Ελληνικό, με σύσσωμη την πολιτική, επιχειρηματική κ.λπ. παρουσία, με ότι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για ένα τόσο εμβληματικό έργο.
Από την άλλη και σύμφωνα με την Beta Sec., «πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό, το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του μήνα, σε επίπεδο φημολογίας, δείχνει να αποκτά ενδιαφέρον, καθώς εγχειρήματα εξαγορών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, φαίνεται να φθάνουν σε ώριμο στάδιο ανακοινώσεων. Αν όντως η φημολογία ευσταθεί, θα απελευθερωθούν δυνάμεις και η Αγορά θα βρει ένα νέο καταλύτη, που θα βάλει τις αποτιμήσεις σε μια ανοδική αναθεώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση, το σύρσιμο των μικρών διακυμάνσεων με τους χαμηλούς όγκους θα συνεχιστεί, καθώς η προσφορά δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να ‘σκοτώσει’ την Αγορά, όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, δεδομένης και της συνολικά θετικής εικόνας των φετινών εταιρικών κερδών».
«Ουσιαστικά το 780 - 910 είναι το εύρος εκείνο που η αγορά θα κινείται πριν δοθεί ουσιαστική κίνηση και μέσα σε αυτό το επίπεδο σίγουρα αρκετές εταιρείες θα κάνουν την διαφορά. Η αγορά διψάει για νέα και κάτι μας λέει πως κάποια έχουν κρατηθεί για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς» τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
«Οι αγορές συνεχίζουν να στριφογυρίζουν γύρω από το πόσο έχει προεξοφληθεί η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν προς ακόμα υψηλότερα επιτόκια, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει με τα επόμενα μακροοικονομικά δεδομένα. Παράλληλα, πρέπει να συνεκτιμήσουμε τις πιθανές μειώσεις περιθωρίων κέρδους, που ενδεχομένως να γίνουν περισσότερο αισθητές από το 4ο τρίμηνο, για τις περισσότερες οικονομίες. Με χαμηλή ορατότητα και άρα αυξημένη μεταβλητότητα, η ενεργή διαχείριση χαρτοφυλακίου επιβάλλεται. Για τον ΓΔΧΑ προσαρμόζουμε το πιθανό εύρος τιμών της περιόδου μεταξύ των 780 και 860 μονάδων», σημειώνει η Leon Depolas Sec.
Από την άλλη, η Axia δηλώνει «αγοραστής» για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, με τιμές – στόχους τα 1,6 ευρώ για την Alpha Bank, τα 1,6 ευρώ για την Eurobank, τα 5,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 2,2 ευρώ για την Πειραιώς.
Την Παρασκευή η ετυμηγορία της Standard & Poor's για το ελληνικό αξιόχρεο (ΒΒ+, σταθερή προοπτική).
Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης και η προσυμφωνημένη συναλλαγή 2 εκατ. μετοχών για την ΕΥΔΑΠ στα 7,30 ευρώ
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 559,86 (-0,41%) και 568,59 μονάδων (+1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 566,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,72%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 843,99 (+1,4%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 842,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,24%.
Ο τζίρος στα 63 εκατ., από τα οποία τα 26 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+2,68%), ΒΙΟ (+2,29%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,21%), ΔΕΗ (+2,81%), ΕΛΠΕ (+2,31%), ΜΥΤΙΛ (+3,79%), ΟΠΑΠ (+2,17%), ΟΤΕ (+2,53%) και ΤΕΝΕΡΓ (+2,71%) και απώλειες για ΕΕΕ (-0,52%), ΕΥΔΑΠ (-0,27%) και ΚΟΥΕΣ (-1,57%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΙΝΚΑΤ (+4,89%), ΔΟΜΙΚ (+4,63%) και ΕΚΤΕΡ (+4,03%).
Ικανοποιεί η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών και 6 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.