Την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών από τα πρωινά χαμηλά, ακολούθησε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με ελεγχόμενες πιέσεις και ολοκληρώθηκε με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν κοντά στα υψηλά ημέρας και τον ΓΔΧΑ να επιστρέφει υψηλότερα των 800 μονάδων.
Όμως ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, παρά το γεγονός ότι σήμερα οι αγοραστές, εντός και εκτός των τειχών, πήραν ψυχολογία από την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.
Σαφώς πιο επιφυλακτικές οι ευρωπαϊκές αγορές, δείχνουν ακόμα αρνητικά επηρεασμένες από τον Σεπτέμβριο και τις απώλειες του τελευταίου τριμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων ετών ήταν ο Σεπτέμβριος για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης EuroStoxx 600, τον Σεπτέμβριο, υποχώρησε κατά 7,8% καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιούνιο, ενώ για το γ' τρίμηνο έχασε 6%. Αυτό ήταν το τρίτο διαδοχικό πτωτικό τρίμηνο για τον Stoxx 600, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 2011.
Στην Wall Street, με την ολοκλήρωση του προηγούμενου μήνα, ο Dow Jones σημείωσε μηνιαίες απώλειες 8,28%, ο S&P 500 απώλειες 8,63% και ο Nasdaq απώλειες 9,07%. Για το γ' τρίμηνο, ο Dow έκλεισε στο -6,7%, ο S&P 500 στο -5,3% και ο Nasdaq στο -4,1%. Από την αρχή του έτους, ο Dow υποχωρούσε κατά 21%, ο S&P 500 κατά 24,8% και ο Nasdaq κατά 32,4%, στη χειρότερη πτώση α' 9μήνου από το 2002, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.
Όλοι οι δείκτες καταγράφουν πλέον τρία συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης, για τον S&P 500 αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2009 και για τον Nasdaq πρώτη μετά τη “φούσκα” dot-com, ενώ και οι τρεις δείκτες έχουν γυρίσει σε “bear market”.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, “ο δείκτης Hang Seng, στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011”, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Σαφώς πιο αμυντική η συμπεριφορά του Χ.Α. Ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε με μηνιαίες απώλειες 7,41% για τον γενικό δείκτη και απώλειες 8,13% για τον τραπεζικό δείκτη. Η συμπλήρωση του χρηματιστηριακού 9μηνου, βρήκε τον ΓΔ με απώλειες 11,24% και τον ΔΤΡ με απώλειες 11,15%
Σύμφωνα με αναλυτές, «η πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγορές και οι οικονομίες, είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τα τελευταία πολλά χρόνια».
Ο πληθωρισμός καλπάζει, αλλάζοντας τα δεδομένα, ενώ ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι μιλούν για παγκόσμια ύφεση, κάτι που οδηγεί σε γενικευμένη πτώση μετοχές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κρυπτονομίσματα και εμπορεύματα.
Το μίγμα ειδήσεων δείχνει συσσώρευση «μαύρων κύκνων», καθώς τις συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συνοδεύουν ένας πόλεμος σε κλιμάκωση, εν μέσω επιστράτευσης, από τη Ρωσία, ενεργειακός πόλεμος Ευρώπης και Ρωσίας σε πλήρη εξέλιξη και κρατικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών στην Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι σταμάτησε η διαρροή φυσικού αερίου σε τρεις γραμμές φυσικού αερίου Nord Stream, κάτω από τη Βαλτική και ότι ενδέχεται να είναι δυνατή η επανέναρξη της λειτουργίας μέσω της υπόλοιπης γραμμής, ενώ όλα δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και αυτό φέρνει σημαντικά κέρδη, σήμερα, στον «μαύρο χρυσό».
Σε όλα τα παραπάνω και όσον αφορά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, θα πρέπει να προστεθούν η συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, αλλά και οι επερχόμενες, εγχώριες, βουλευτικές εκλογές, με την Moody’s να προβλέπει διπλή εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η τάση παραμένει ξεκάθαρα πτωτική. Ωστόσο με τις απώλειες που έχουν προηγηθεί στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ανοδική διόρθωση, την οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει και το Χ.Α. από τις τρέχουσες, ή λίγο χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Από την άλλη και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, “οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που ξεκίνησε θα είναι ενδεικτικές για την τάση που θα ακολουθήσει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο. Ασφαλώς και υπάρχουν εισηγμένες που έχουν ήδη αποδείξει πως μπορούν να σημειώνουν κερδοφορία ακόμα και κάτω από δύσκολες για την οικονομική δραστηριότητα συνθήκες, όμως πόσοι από τους ενεργούς επενδυτές - traders έχoyn την διάθεση να ψάξουν για επενδυτικές ευκαιρίες”;
«Η αποφυγή ρίσκου κυριαρχεί. Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον είναι δύσκολο να αυτονομηθεί ο ΓΔΧΑ. Η μέχρι τώρα καταγεγραμμένη πτώση στην Ευρώπη έχει σίγουρα προεξοφλήσει μερικώς ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει ορατότητα για την διάρκεια αυτής, ή τον βαθμό επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση αύξησης των επιτοκίων. Η στρατηγική του «αξιολογώντας και κάνοντας» παραμένει εν ισχύ, μιας και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Ωστόσο, εμπιστευόμαστε τα θεμελιώδη μεγέθη και τα δοκιμασμένα επιχειρηματικά μοντέλα. Στο εσωτερικό, οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις περνούν σε ελκυστική περιοχή, αλλά η έλλειψη θετικών καταλυτών ενδεχομένως να καθυστερήσει να ανταμείψει τους αγοραστές, καθώς υπάρχει ακόμα σημαντική αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις.
Παράδειγμα χαμηλής αποτίμησης αποτελεί ο ΟΛΠ με δείκτη EV/EBITDA 2022 χαμηλότερα από το 3 και καθαρό ταμείο μεγαλύτερο από 100 εκατ. ευρώ (χωρίς μισθώσεις και αφαιρώντας το φετινό μέρισμα). Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι με βάση το περσινό payout ratio (42%) το μέρισμα της εισηγμένης για το 2022 θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 0,8 ευρώ/μτχ. (μερισματική απόδοση >5,5%).Η Αγορά της Κίνας θα παραμείνει κλειστή την τρέχουσα εβδομάδα», σημειώνει η Leon Depolas Sec.
«Πλέον μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς να έχουμε κάποια ‘παράθυρα’ για θετικά νέα. Μένει να δούμε αν τα ξένα χρηματιστήρια κάνουν μία προσπάθεια ‘dressing’ τιμών, ή θα θελήσουν να ξεκινήσουν από τα χαμηλά έτους το 2023», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 502,56 (-1,61%) και 513,61 μονάδων (+0,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 514,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%%.
Αντίστοιχα ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μεταξύ 787,23 (-0,72%) και 804,78 μονάδων (+1,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 804,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,42%.
Ο τζίρος στα 39 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,98%), ΔΕΗ (+3,27%), ΕΛΠΕ (+2,40%), ΜΟΗ (+2,60%), ΜΥΤΙΛ (+4,36%), ΟΛΠ (+5,48%), ΟΤΕ (+3,23%) και TITC (+2,03%.
Αντίθετα, με απώλειες μόνο η ΚΟΥΕΣ (-0,48%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΦΡΙΓΟ (+6,29%), ΜΟΥΖΚ (+3,93%), ΠΑΠ (+3,73%), ΦΡΛΚ (+3,20%) και ΔΟΜΙΚ (+1,74%).
Καλή η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών και 6 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.