Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι οποίες κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και παρά το υψηλό volatility έχουν αιφνιδιάσει θετικά τους επενδυτές, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια διέβλεψαν τις αγοραστικές ευκαιρίες και έσπευσαν να τοποθετηθούν, αποκομίζοντας σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Έτσι, όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή στο τελευταίο 10ημερο του μήνα, μπορεί ο Οκτώβριος να μην αποδειχθεί τόσο κακός, όσο τον προϋπολόγιζαν, βάσει και της παράδοσης, οι traders, στο ξεκίνημα του μήνα.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σταδιακή ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου στις ΗΠΑ, άλλαξε την προσοχή των ενεργών επενδυτών, έστω και προσωρινά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα μάκρο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να μετριαστεί ο βαθμός πίεσης στις αγορές, καθώς τα μεγέθη ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.
Μένει να φανούν οι αντοχές των αγορών έως τα τέλη του Οκτώβρη και αν θα βγάλουν το μήνα θετικά, σπάζοντας την κακή παράδοση που τον θέλει, μαζί με το Σεπτέμβριο, τους χειρότερους μήνες για τις αγορές.
Η προσοχή των αγορών και στις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς την παραίτησή της από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε η Λιζ Τρας.
Στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου και σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, “τα αρνητικά σενάρια είχαν εξαντλήσει την πτωτική τους επιρροή και η αλλαγή ατζέντας επέδρασσε θετικά, φέρνοντας κατ’ αρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση και κατόπιν ‘χτίσιμο’ θέσεων λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων”.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα αρνητικά μηνύματα από την αγορά ομολόγων, φαίνεται να αντισταθμίζονται - σε αυτή τη φάση - από τις φήμες, τα σενάρια, αλλά και την ευρύτερη κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων για επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες
«Οι Αγορές συνεχίζουν να στριφογυρίζουν, γύρω από το πόσο έχει προεξοφληθεί η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν προς ακόμα υψηλότερα επιτόκια, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει με τα επόμενα μακροοικονομικά δεδομένα. Παράλληλα, πρέπει να συνεκτιμήσουμε τις πιθανές μειώσεις περιθωρίων κέρδους, που ενδεχομένως να γίνουν περισσότερο αισθητές από το 4ο τρίμηνο, για τις περισσότερες Οικονομίες. Με χαμηλή ορατότητα και άρα αυξημένη μεταβλητότητα, η ενεργή διαχείριση χαρτοφυλακίου επιβάλλεται.
Η τελευταία δυναμική αποδίδεται περισσότερο σε εξάντληση των πωλητών στην παρούσα φάση, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στο ευρύτερο επενδυτικό πλαίσιο. Ωστόσο, πιθανή ανοδική συνέχεια δεν θα αφήσει τον ΓΔΧΑ αμέτοχο, καθώς στην περίπτωσή μας δεν μπορούμε να μιλάμε για υψηλές αποτιμήσεις. Οι 860 μονάδες είναι το πρώτο επίπεδο προσέγγισης, ενώ σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε να κινηθούμε και πάνω από τις 900 μονάδες, καθώς οι αποτιμήσεις πολλών Δεικτοβαρών Εισηγμένων παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα και γι’ αυτό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω άνοδο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις Διεθνείς Αγορές.
Σταθερά στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα και τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν χειροπιαστές ενδείξεις ως βάση, για την πιθανότητα αναστροφής της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης των μετοχών. Αυτό δεν ακυρώνει την ύπαρξη ανοδικών αντιδράσεων, δεδομένου ότι πολλοί τίτλοι εμφανίζονται ελκυστικοί σε όρους ιστορικών πολλαπλασιαστών.
Εν αναμονή και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου, που σταδιακά ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, εκτιμούμε ότι ο ΓΔΧΑ δεν θα απομακρυνθεί αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζουμε το εύρος τιμών μεταξύ των 810 και 890 μονάδων για το επόμενο διάστημα, αν σημειωθεί και μερική αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων», αναφέρει η Leon Depolas Sec.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους περισσότερο υποψιασμένους, «ήταν εκ προοιμίου γνωστό και αναμενόμενο, πως η ανοδική διόρθωση που ξεκίνησε από την περιοχή των 770, είχε ως πρώτο στόχο την ευρύτερη ζώνη τιμών πέριξ των 850 - 860 μονάδων, σε επίπεδο γενικού δείκτη. Η εν λόγω κίνηση, μπορεί να έδωσε σημαντικά κέρδη σε όσους τοποθετήθηκαν στα αρχικά χαμηλά, όμως από εδώ και ψηλότερα, θα απαιτηθεί σταθερή αύξηση του τζίρου και είσοδος νέων παικτών. Μέχρι τότε, χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις - ειδήσεις, το όποιο ενδιαφέρον θα περιορίζεται στις λιγοστές περιπτώσεις εταιρειών που λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων, ή άλλων φημών – πιθανολογούμενων εξελίξεων, θα δείχνουν σχετική δραστηριότητα στο ταμπλό».
Όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθούν οι σημαντικές βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με τους αγοραστές να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις.
Υπενθυμίζεται την Παρασκευή, που λήγουν και τα παράγωγα Οκτωβρίου, η ετυμηγορία της Standard & Poor's για το ελληνικό αξιόχρεο (ΒΒ+, σταθερή προοπτική).
Λίγο πιο δραστήρια η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι εκεί αναφέρονται όλες οι φήμες για τα επόμενα deals.
Εν τω μεταξύ, στην έκδοση senior preferred ομολόγου 3ετους διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία και για ποσό έως 300 εκατ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank. Η έκδοση γίνεται στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών για MREL.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 568,41 (-1,27%) και 581,45 μονάδων (+0,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 583,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.
Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μεταξύ 843,33 (-0,57%) και 851,8 μονάδων (+0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 854,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.
Ο τζίρος στα 46 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+2,22%), ΕΥΡΩΒ (+1,07%), ΠΕΙΡ (+2,26%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,22%), ΔΕΗ (+1,55%), ΕΛΠΕ (+1,18%), ΜΥΤΙΛ (+1%), ΟΠΑΠ (+1,37%), ΟΤΕ (+1,66%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,05%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΔΑΠ (-1,23%), ΚΟΥΕΣ (-1,49%) και ΜΟΗ (-1,41%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΕΝΤΕΡ (+5,88%), ΙΝΤΕΤ (+5,48%), ΡΕΒΟΙΛ (+5,35%), ΛΥΚ (+4,57%) και ΦΡΛΚ (+3,65%).
Ικανοποιεί η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών και 6 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.