Θετικά ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έδειξε να ευθυγραμμίζεται με το γενικότερο κλίμα ευφορίας που ξεκίνησε την Παρασκευή από τη Wall Street και επεκτάθηκε σήμερα σε Ασία και Ευρώπη, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να εξαιρέσει τον κλάδο της τεχνολογίας από τους δασμούς.
Η νέα αλλαγή στάσης - αναδίπλωση από τον Ντόναλντ Τραμπ έδωσε ώθηση σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑ, που έσπευσαν να καλύψουν σημαντικό μέρος από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, έστω και αν ο Τραμπ επιμένει ότι «πρόκειται απλώς για ένα προσωρινό διάλειμμα, πριν από την εφαρμογή δασμών ειδικά για τον κλάδο».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα «μπρος – πίσω» του Αμερικανού προέδρου έχουν προξενήσει τεράστιο ρήγμα στην εμπιστοσύνη, τις συναλλαγές και το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας την ψυχολογία, που ως γνωστόν είναι ο παράγοντας που οριοθετεί καταλυτικά το momentum των αγορών και του επενδυτικού αισθήματος, όμως ακόμα οι αγορές δείχνουν να έχουν τις απαιτούμενες «ψυχικές δυνάμεις» και αντιδρούν έντονα σε κάθε νέα είδηση – εξέλιξη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση που διαμορφώνεται.
Από την άλλη και σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, «η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικά εμπόδια, όπως τον πρώτο πόλεμο δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον Οκτώβριο του 2018, την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, την παγκόσμια πανδημία, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις – πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή».
Από την άλλη και σύμφωνα με τα πιο συντηρητικά σενάρια, «οι πρακτικές του Ντ. Τραμπ παραμένουν εξαιρετικά απρόβλεπτες, η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών - εβδομάδων, με κάθε δήλωση και κάθε φήμη να δύναται να διαταράξει σημαντικά δείκτες, χρηματιστήρια και μετοχές, με ότι συνεπάγεται αυτό για το πλήγμα στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Η ειδησεογραφία που θα προκύπτει, πιθανώς να οδηγεί σε εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις και βασικό ζητούμενο της τρέχουσας περιόδου είναι η ψυχραιμία των ενεργών επενδυτών».
Υπενθυμίζεται ότι τη Μ. Πέμπτη, 17/4 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει, και η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ποντάρει σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, στον «χρησμό» της Standard and Poor’s στρέφεται πλέον η προσοχή, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις 18 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με «BBB-» και θετικό outlook.
Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με χρηματιστές, «κυρίως δύο είναι οι τακτικές που ακολουθούνται για την ώρα. Η μία αφορά αυτούς που βλέπουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θεωρώντας πως η «ταλαιπωρία» των αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη εκείνους που προσβλέπουν σε προοπτική σταδιακής εκτόνωσης της ακραίας πτωτικής έντασης και σπεύδουν να τοποθετηθούν».
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «παραμένουμε ένα ελκυστικό χρηματιστήριο, ο Τραμπ αρχίζει και «ρίχνει νερό στο κρασί του» (μέχρι να σκαρφιστεί την επόμενη φάρσα), θυμίζοντας ότι η τελευταία εξέλιξη είναι η αναστολή των δασμών για 90 ημέρες και η εξαίρεση των smartphones και των υπολογιστών από τις λίστες δασμών, μέχρι νεωτέρας. Δεδομένου ότι πλέον δεν γίνεται να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις από επενδυτική σκοπιά, ούτε καν να πιστέψει ότι κάθε απόφαση έχει, ή θα έχει κάποια ουσία, καλό είναι να χαράξει μια στρατηγική πριν αποφασίσει το οτιδήποτε. Και η στρατηγική αυτή πρέπει να ενσωματώνει τη δική του, προσωπική ανοχή στον κίνδυνο, ανεπηρέαστη από κάθε εξωτερική μεταβλητή. Τουλάχιστον θα ξέρει εκ των προτέρων τι πάει να χάσει».
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, σαφώς χαμηλότερος ο τζίρος και λόγω των επερχόμενων αργιών, το +3,93% του τραπεζικού δείκτη φανερώνει τον κλάδο που πρωταγωνίστησε, ενώ πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Profile στα 6,7, από 6,5 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, διατηρώντας σύσταση «αγοράς». Η χρηματιστηριακή αναμένει για φέτος αύξηση πωλήσεων 26% στα 50,3 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 31% στα 13,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο διάστημα ως το 2028 αναμένει μέση ετήσια άνοδο των λειτουργικών κερδών EBITDA κατά 16%.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.626,05 μονάδες (+2,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.625,77 μονάδες (+2,73%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 164,5 εκατ., από τα οποία τα 16,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+6,66%), Eurobank (+5,38%), Εθνική (+2,52%), Πειραιώς (+2,61%), AKTR (+3,44%), Viohalco (+2,60%), Metlen (+7,97%), Cenergy (+3,25%), TITC (+6,82%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,50%), Ελλάκτωρ (+3,25%), ΕΛΧΑ (+2,90%), ΟΠΑΠ (+2,01%). Με απώλειες μόνο οι ΔΑΑ (-0,54%) και ΕΥΔΑΠ (-1,21%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, ΦΑΙΣ (+10,33%), Unibios (+9,06%), Frigoglass (+7,44%) και ΦΒΜΕΖΖ (+5,44%).