Οι δασμοί έφεραν «βουτιά» 1,77% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Aπώλειες στην Ευρώπη

Οι δασμοί έφεραν «βουτιά» 1,77% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε άτακτη έξοδο από τις αγορές προχωρούν οι επενδυτές, ενώ μεταξύ των κερδισμένων συγκαταλέγεται το ευρώ, αλλά και τα κρατικά ομόλογα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» την παγκόσμια οικονομία με την επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες της υφηλίου, με το ελάχιστο όριο να είναι 10%, ενώ σήμερα τίθενται σε εφαρμογή και οι δασμοί 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι «η επιβολή δασμών δεν πρόκειται να έχει «καλό τέλος» τόσο για το διεθνές εμπόριο, όσο και για την αμερικανική οικονομία».

«Αντισώματα» έδειξε, κατ΄ αρχήν να έχει το ελληνικό χρηματιστήριο απέναντι στις διεθνείς πιέσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει την αρχική υποχώρηση και προς στιγμήν, να γυρίσει σε ήπια θετικό πρόσημο, όμως οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι και ο ΓΔΧΑ γύρισε σε αρνητικό έδαφος, στο οποίο διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Σημαντικές οι βοήθειες από τον βαρύδεικτο τίτλο της Coca Cola (+2,67%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε αυτό το κλίμα, πρώτο ζητούμενο για τη Λεωφόρο Αθηνών καθίσταται το κατά πόσο μπορεί να βγάλει κάποια άμυνα απέναντι στο άσχημο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και το αν θα βρει στηρίγματα προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες σε ελεγχόμενα επίπεδα, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε, η υπεραπόδοση των ελληνικών τίτλων, ασφαλώς και δίνει τη δυνατότητα σε χαμηλότερα τοποθετημένους, να κατοχυρώσουν μέρος των υπεραξιών τους, χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς.

Σύμφωνα με αναλυτές, «πλέον, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να υπολογίσουν τα επιπλέον κόστη, το περιορισμένο εύρος κινήσεων αντιστάθμισης σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο και την ευρύτητα των δασμών που σηματοδοτεί παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο».

Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο πλέον είναι το αν θα επιστρέψει στο ΧΑ η ανοδική διάθεση που επέδειξε μέχρι πρόσφατα το ελληνικό χρηματιστήριο, ή αν οι συνθήκες αλλάζουν και θα οδηγήσουν τους επενδυτές και ειδικά τους ξένους διαχειριστές, σε πιο επιφυλακτικές κινήσεις, με φόντο την αυξημένη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την κατάσταση διεθνώς, την τρέχουσα περίοδο.

Από την άλλη, τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE Russell περιμένει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την ερχόμενη Τρίτη, 8 Απριλίου, όπου αναμένεται να δοθεί το χρονικό πλαίσιο για την πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές. Οιωνό θετικών εξελίξεων αποτελεί η πρόσφατη απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s, τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης που δεν είχε δώσει στην Ελλάδα το «investment grade».

Η προσοχή και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο

 Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.712,13 (+0,19%) και 1.676,28 μονάδων (-1,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.678,7 μονάδες (-1,77%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 220 εκατ., από τα οποία τα 18 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-3,36%), Eurobank (-4,85%), Aegean Airlines (-3,73%), Motor Oil (-3,96%), OPTIMA (-3,16%), TITC (-3,16%), Ελλάκτωρ (-3,20%), ΕΛΧΑ (-4,18%). Με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι Coca Cola (+2,67%), ΟΤΕ (+1,92%) και Σαράντης (+0,31%).