Αν και ακόμα το ημερολόγιο γράφει «Οκτώβριος» το τέλος της χρονιάς έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου μας χωρίζουν μόλις 47 συνεδριάσεις σε μια χρονιά που εύκολα ή δύσκολα κρατάει τα κεκτημένα των τεσσάρων πρώτων μηνών του έτους. Το παράδοξο αυτής της χρονιάς είναι ότι ενώ ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 11% οι μετοχές που σημειώνουν απώλειες είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που βρίσκονται σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους. Μάλιστα αν θέταμε ως σημείο εκκίνησης την απόδοση του Γενικού Δείκτη μόλις 37 εισηγμένες έχουν ξεπεράσει την απόδοση του δείκτη αναφοράς από τις οποίες οι 30 διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά.
Το 2024 είναι επομένως μια δύσκολη χρονιά για να νικηθεί ο Γενικός Δείκτης αφού οι αποδόσεις είναι πολύ συγκεντρωμένες και μια αυξημένη διασπορά χαρτοφυλακίου θα έπρεπε να έχει πολύ την τύχη με το μέρος της για να πιάσει όλα τα φαβορί της χρονιάς και μάλιστα με αυξημένες σταθμίσεις. Το ίδιο είχε γίνει το 2021 αλλά από την ανάποδη: Ο Γενικός Δείκτης είχε «καθηλωθεί» στο 10,4% εξαιτίας των δύο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου της Τράπεζα Πειραιώς και της Alpha Bank ενώ οι μετοχές είχαν στην πλειοψηφία τους (121) καταγράψει κέρδη με 98 από αυτές να κλείνουν με απόδοση υψηλότερη του Γενικού Δείκτη. Η φετινή χρονιά έχει μια ακόμα «ιδιοτροπία» καθώς μέσα στη χρονιά έχουν «τρέξει» αυξήσεις κεφαλαίου και σημαντικές διαθέσεις πακέτων που έχουν μετατοπίσει το σημείο αφετηρίας από το κλείσιμο της 30ής Δεκεμβρίου του 2023.
Το ότι μια μετοχή καταγράφει απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς δεν την καθιστά άμεσα υποψήφια για να κλείσει την ψαλίδα ως το τέλος του έτους. Ξεκινώντας από ποιοτικά κριτήρια, τα θεμελιώδη μπορεί να δικαιολογούν αυτή την υστέρηση και άρα να μην υφίσταται λόγος κάποιας διόρθωσης. Δεύτερον η εταιρία μπορεί να έχει προχωρήσει σε μερίσματα ή/και επιστροφές κεφαλαίου που αθροιστικά να υπερβαίνουν την τιμή που είχε στο ξεκίνημα της χρονιάς. Και τέλος αν υπάρχουν σημαντικά θεσμικά κεφάλαια επενδεδυμένα ή είναι θυγατρική θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια κινητικότητα που θα περιόριζε το βάθος των απωλειών αν φυσικά ικανοποιείται το πρώτο κριτήριο.
Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι μήνες που τα τελευταία έξι χρόνια οι αγοραστές δείχνουν πιο δραστήριοι και από το 2019 ως το 2023 το δίμηνο ράλι έχει σπάσει μόνο το 2021 όταν Ο Νοέμβριος είχε κλείσει με απώλειες. January Effect και αποτελέσματα λειτουργούν υποστηρικτικά στον καλλωπισμό των αποτιμήσεων. Και επειδή χρόνος πολύς πλέον δεν υπάρχει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα είναι μάλλον ενδεικτικό των - επιμέρους - προθέσεων της Αγοράς.
Οι 20 πρώτες σε απώλειες μετοχές του ΧΑ το 2024