Οι επενδυτές στρέφονται ξανά στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απαξίας και αποχώρησης εταιρειών από το ταμπλό. Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας και της πολιτικής σταθερότητας φέρνει στην πόρτα της ελληνικής αγοράς δέκα νέες εταιρείες.
Ήδη μετά τις εκλογές του Μαΐου η ρευστότητα έχει βελτιωθεί θεαματικά με τους ημερήσιους τζίρους να διαμορφώνονται κοντά στα 180 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα συναλλακτικά δεδομένα και την προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας διευκολύνεται η διαδικασία προώθησης νέων ιδεών σε μια αγορά που η συρρίκνωσή της έχει περιορίσει σημαντικά τις επενδυτικές επιλογές και ακολούθως το πλήθος των εμπλεκόμενων κωδικών.
Αναμφισβήτητα η ναυαρχίδα των νέων εισαγωγών θα είναι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αφού η σχετική έκδοση λόγω του μεγέθους της θα απευθυνθεί σε κεφάλαια εκτός Ελλάδος. Παρόλα αυτά η λίστα δεν εξαντλείται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά περιλαμβάνει άλλες ενδιαφέρουσες και… λιγότερο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις:
Τα έσοδα του Ελ. Βενιζέλος το 2022 ανήλθαν σε 476,9 εκατ. ευρώ με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 328,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 213,2 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία στα 168 εκατ. ευρώ. Στον ισολογισμό της περυσινής χρήσης το ταμείο είχε ρευστότητα 561 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του φετινού τετραμήνου η επιβατική κίνηση εμφανίζει αύξηση 4% σε σχέση με το 2019 και 47,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αν η εταιρία πάρει τον πολλαπλασιαστή κερδών της μητρικής Fraport για το 2022 η κεφαλαιοποίηση που θα διαμορφωθεί θα είναι 3,4 δισ. ευρώ. Για την πώληση του 25% με διάθεση υφιστάμενων μετοχών το ποσό της άντλησης διαμορφώνεται σε 850 εκατ. ευρώ.
Μια άλλη σημαντική έκδοση αφορά τη Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank που έρχεται σε μια περίοδο που ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει στο προσκήνιο. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών που θα αφορούν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου και θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου. Τα κέρδη μετά από φόρους το 2022 διαμορφώθηκαν κοντά στα 30 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2021. Η αύξηση κεφαλαίου και η είσοδος στο ΧΑ έχουν ήδη την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων από το Μάρτιο και όλα τα απαραίτητα βήματα δρομολογούνται για την εισαγωγή των μετοχών, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η Lamda Development αναμένεται να προχωρήσει στην εισαγωγή του χαρτοφυλακίου εμπορικών κέντρων σαν ξεχωριστή οντότητα στο Χρηματιστήριο. Με βάση τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς η αξία του The Mall Athens είναι 454 εκατ. ευρώ, του Med Cosmos 191 εκατ. ευρώ, του Golden Hall 272 εκατ. ευρώ και του Designer Outlet Athens 116 εκατ. ευρώ. Από την πώληση ή την διάθεση νέων μετοχών που συνδυαστικά θα φθάσει από 25% εώς 50% η Lamda προσδοκά την άντληση 300 - 500 εκατ. ευρώ από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν τα νέα Malls που θα δημιουργηθούν στην επένδυση του Ελληνικού στην Λ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και στο παραλιακό μέτωπο (Riviera Galleria). Στόχος της Lamda η ολοκλήρωση της κατασκευής τους στο τέλος του 2025.
Διερεύνηση προθέσεων κάνει και η Sky Express η οποία φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη αεροπορική εισηγμένη. Ήδη ο στόλος της αριθμεί 23 αεροπλάνα με στόχο να φθάσει τα 30 το 2025 επενδύοντας 400 εκατ. ευρώ. Το 2022 διακίνησε 3,5 εκατ. επιβάτες έναντι 1,3 εκατ. επιβάτες το 2019.
Από την εναλλακτική αγορά αναμένονται δύο μετατάξεις, καθώς είτε έχουν ήδη μπει στην ατζέντα των Γενικών Συνελεύσεων οι αποφάσεις για την προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, είτε έχει γίνει αναφορά στις πρόσφατες ανακοινώσεις κερδοφορίας του 2022. Οι δύο υποψήφιες είναι από τον κλάδο της πληροφορικής με κερδοφορία και προοπτική αύξησης των μεγεθών τους κατά την τρέχουσα χρήση.
Performance και Real Consulting θα διεκδικήσουν μια θέση στην Κύρια Αγορά, έχοντας ωστόσο καλύψει τα τυπικά κριτήρια διασποράς γεγονός που ενδεχομένως να επιταχύνει τη διαδικασία χωρίς να χρειαστεί κάποια μεγάλη άντληση κεφαλαίου. Από την Εναλλακτική Αγορά ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτη εταιρία που θα κατευθυνθεί στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο δύο νέων εισαγωγών στη μικρή αγορά του ΧΑ η μία εκ των οποίων αφορά την R-Energy η οποία πρόσφατα εισήγαγε εταιρικό ομόλογο προς διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α.
Η λίστα των εκδόσεων συνεχίζεται με τρεις συν μία ΑΕΕΑΠ στις οποίες έχει δοθεί χρονική παράταση για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.
- H Trade Estates θυγατρική της Φουρλής στο real estate κατά 91,9% και 8,11% της Autohellas (με δικαίωμα να αυξήσει το ποσοστό της στο 12%) κατευθύνεται στο χρηματιστήριο με Εσωτερική Λογιστική Αξία 199,2 εκατ. ευρώ. Το 2022 εμφάνισε έσοδα 20,8 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 27,9 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 24 εκατ. ευρώ. Το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν δεν θα είναι μικρότερο από 100 εκατ. ευρώ βάση των δηλώσεων που έχουν γίνει κατά καιρούς από την εταιρία και θα αφορούν νέες μετοχές που θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα επενδύσεων της Trade Estates.
- H Noval είναι θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο έχει εσωτερική αξία ιδίων κεφαλαίων 365,9 εκατ. ευρώ. Το 2022 εμφάνισε καθαρά κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ. Η έκδοση με την οποία θα γίνει η εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα περιλαμβάνει υφιστάμενες ή και νέες μετοχές, το σίγουρο είναι ωστόσο ότι δεν θα είναι συνδυαστικά μικρότερη από 120 εκατ. ευρώ.
- Η Orilina ΑΕΕΑΠ έχει 14 ακίνητα και συνολική αξία ενεργητικού 124,5 εκατ. ευρώ με τις εύλογες αξίες των ακινήτων να διαμορφώνονται σε 99,7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν το 2022 σε 5,6 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 8,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 8,5 εκατ. ευρώ. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2022 η εταιρία σύνηψε Πρόγραμμα Εκδόσεως Κοινού Ομολογιακού Δανείου συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους έως 50 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας ενώ στο ταμείο στο τέλος την περυσινής χρήσης υπήρχαν ρευστά διαθέσιμα 20,7 εκατ. ευρώ. Με βάση τα δημοσιευμένα μεγέθη του 2022 σχετική έκδοση που θα πρέπει να αναμένεται δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 41 εκατ. ευρώ.
- Τέλος, η Prodea «οφείλει» να αυξήσει την διασπορά της ενδεχομένως με διάθεση υφιστάμενων μετοχών διαδικασία που δείχνει να καθυστερεί και να παίρνει συνεχώς αναβολές.
Στο παρασκήνιο διενεργούνται και άλλες διερευνητικές κινήσεις που μπορούν να θεωρηθούν υποσχόμενες για την ενίσχυση της Ελληνικής αγοράς σε νέα ονόματα. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα momentum εισαγωγών που θα διευρύνει το περιεχόμενο της ελληνικής αγοράς με ισχυρές προοπτικές αυξάνοντας το επενδυτικό αποτύπωμα της χώρας στα χαρτοφυλάκια των ξένων επενδυτών.