Παρά το γεγονός ότι οι κύριοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν τα αρχικά τους κέρδη και γύρισαν σε ελεγχόμενες απώλειες, οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. μπόρεσαν να διακρατήσουν οριακό κομμάτι των αρχικών κερδών και να πετύχουν θετικό κλείσιμο, έστω και με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο.
«Υπαίτιος» του σημερινού θετικού κλεισίματος ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,59% του τραπεζικού δείκτη.
Σημαντικό ρόλο, για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι αγορές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, αναμένεται να παίξει η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα και στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει σε ακόμα μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, κατά ακόμα 75 μονάδες βάσης.
Πάντως, η αύξηση επιτοκίου κατά 0,75% θεωρείται σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από τις χρηματιστηριακές αγορές, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και μόνο μια μεγαλύτερη αύξηση θα προξενούσε νέους κλυδωνισμούς.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται μέσα σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, ενώ η ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, δεν επιτρέπει να κάνει την υπέρβαση.
Μπορεί οι λίγοι ενεργοί επενδυτές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, να βρίσκουν επιλεγμένα στηρίγματα στα αισιόδοξα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, ενόσω οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ετοιμάζονται για νέες, γενναίες, αυξήσεις επιτοκίων, κίνηση που περιορίζει αισθητά τη διάθεση για την ανάληψη πρόσθετου επενδυτικού ρίσκου.
Σύμφωνα με αναλυτές, «μολονότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες είναι, τουλάχιστον, ικανοποιητικά, δεν έχουν την ανάλογη απήχηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, λόγω της υφιστάμενης επιφυλακτικότητας και της κακής ψυχολογίας».
Με αυτούς τους τζίρους, ασφαλώς και δεν υπάρχει δυνατότητα της εγχώριας αγοράς να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ τα ξένα funds είτε συνεχίζουν να απέχουν, είτε εξακολουθούν να μειώνουν θέσεις. Έτσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στο ημερήσιο «stock picking», που αλλάζει ανάλογα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες.
Εν τω μεταξύ, νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbο στα 17,20, από 15,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου της εισηγμένης, ενώ αναβαθμίζει τη σύσταση σε "buy" και περιλαμβάνει τη μετοχή μεταξύ των κορυφαίων της επιλογών από το ταμπλό.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 572,10 μονάδες (+2,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 568,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,59%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, αναρριχόμενος μέχρι τις 842,03 μονάδες (+1,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 833,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.
Ο τζίρος εξαϋλώθηκε στα 42 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΛΦΑ (+1,46%), ΕΤΕ (+1,38%), ΕΥΡΩΒ (+2,39%), ΜΠΕΛΑ (+2,96%), ΔΕΗ (+1,16%) και ΟΠΑΠ (+1,23%).
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,33%), ΑΡΑΙΓ (-2,50%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,15%), ΛΑΜΔΑ (-1,77%), ΜΟΗ (-1,63%), ΣΑΡ (-1,15%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,76%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΝΕΚ (+7,81%), ΜΟΥΖΚ (+6,71%), ΑΒΕ (+5,28%), ΡΕΒΟΙΛ (+3,07%) και ΔΟΜΙΚ (+3,13%).
Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών και 12 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.