Περιόρισε τις απώλειες στο 0,64% με «οδηγό» τις τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Περιόρισε τις απώλειες στο 0,64% με «οδηγό» τις τράπεζες

Δείχνει να επιβαρύνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank καθώς, παρά την ταχύτατη ανταπόκριση των αμερικανικών εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών, οι περισσότεροι traders ανά τον κόσμο εκτιμούν ότι δεν εξέλειπαν οι αιτίες της κατάρρευσης και αναζητούν τα επόμενα «λουκέτα».

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες της αγοράς, όσον αφορά τα εσωτερικά πολιτικά μέτωπα, με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά από τα χαμηλά ημέρας, τραβώντας ψηλότερα και τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.025,17 μονάδες (-2,94%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.049,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Από την άλλη, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 751,63 μονάδες (-5,26%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 801,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,97% (Alpha Bank -0,04%, Eurobank -0,27%, Εθνική +3,73%, Πειραιώς +0,71%).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι Jumbo (+0,67%), Autohellas (+0,34%) και Σαράντης (+4,32%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,96%), Μυτιληναίο (-2,98%) και ΟΠΑΠ (-2,10%).

Ο τζίρος αναρριχήθηκε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 153 εκατ., από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

 Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ο οίκος αξιολόγησης DBRS δεν έκανε την έκπληξη και απλά επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB (high)», μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική,  διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι επόμενες εξελίξεις ήλθαν από την επιστροφή των «μαύρων κύκνων» στις διεθνείς αγορές, με εφαλτήριο τις Silicon Valley Bank και Signature Bank και με τους επενδυτές να διερωτώνται αν οι πρωτοβουλίες των Αρχών των ΗΠΑ και οι διαβεβαιώσεις ότι «όλοι οι καταθέτες των Signature Bank και Silicon Valley Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος», θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, ήλθαν να επιβεβαιώσουν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α. επέστρεψε με υψηλή εξάρτηση από την κίνηση των διεθνών αγορών και σε αυτή την περίπτωση, το επόμενο ζητούμενο είναι η στάση που θα τηρήσουν τα ξένα χαρτοφυλάκια και αν αυτά θα προχωρήσουν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, φοβούμενα την «ρηχότητα» της εγχώριας αγοράς.

Επόμενο ερώτημα είναι το πως θα κινηθούν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής στην αγορά παραγώγων, με πρώτο σημαντικό ορόσημο αύριο Τρίτη, οπότε θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτές, σε μια νέα πραγματικότητα οφείλει να προσαρμοστεί το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις που έφερε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και την επιστροφή των «μαύρων κύκνων» στις αγορές, με εφαλτήριο την Silicon Valley Bank, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας από το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης η Εθνική Τράπεζα και η Autohellas, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Air και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν μεγέθη χρήσης οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ, είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της TITC στην σύνθεση του δείκτη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“Βa3”, σταθερή προοπτική).

«Η αγορά ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις αναπροσαρμόζει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και, καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες, η αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές από μέρος του επενδυτικού κοινού έβγαλε ρευστοποιήσεις» σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε λίγο πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη, επιταχύνεται τώρα από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και την ευαισθησία που εμφανίζει το Χ.Α. στο αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο, το οποίο φαίνεται να αποτελεί και τον κυριότερο παράγοντα αναβολής της δρομολογημένης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τον οίκων του εξωτερικού, ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι κάποια deals που δεν βρίσκονταν σε «ώριμο στάδιο», δεν αποκλείεται να αναβληθούν «μέχρι νεωτέρας».

 Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 9.971.190 (ΚΟ) μετοχές της Attica Bank (-9,99%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 1.495.678.391 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας. Το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 9.971.190 (ΚΟ) μετοχές, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,05, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης ονομαστικής αξίας μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €18,6200.