Από το 2016 μόνο μία φορά ο Σεπτέμβριος έχει κλείσει θετικός για τον Γενικό δείκτη στο ΧΑ. Στην πρόσφατη επταετία μόνο το 2019 ο Γενικός Δείκτης είχε εμφανίσει θετική μηνιαία μεταβολή με το οριακό 0,04%, όλες οι άλλες χρονιές είχαν αρνητική (2020:-1,5%), έως πολύ αρνητική (2018: -8,5%) απόδοση. Ο Σεπτέμβριος είναι ούτως ή άλλως κομβικός μήνας.
Η επιστροφή από την ανάπαυλα των διακοπών σηματοδοτεί την επανέναρξη της ρουτίνας για να πιαστούν οι στόχοι της χρονιάς στους τέσσερις μήνες που απομένουν.
Επενδυτικά οι διαχειριστές κεφαλαίων θα μετρήσουν τι έχει πάει καλά, τι αποκλίνει από τις προσδοκίες και τι δεν έχει καμία πιθανότητα υλοποίησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η στάση τους είναι περισσότερο προσανατολισμένη στο να μειώσουν τα «στοιχήματα» που δε βγήκαν παρά να αποκτήσουν νέα έκθεση.
Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι γεμάτος από τέτοια στοιχήματα, περισσότερα από ποτέ ίσως. Η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί καθημερινή αναφορά στους εμπλεκόμενους της αγοράς, δεν υπάρχει οικονομικό έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο που να μην έχει κάποιο σχετικό θέμα με το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Η επενδυτική βαθμίδα έχει εν μέρει αποτιμηθεί κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, ενώ τα ελληνικά ομόλογα σαν αξίες σίγουρα έχουν επηρεαστεί θετικά. Στο Χρηματιστήριο εκτός από τα θεσμικά κεφάλαια υπάρχει και αρκετό ευκαιριακό χρήμα το οποίο παίζει την αναβάθμιση με περισσότερη ευδαιμονική διάθεση και λιγότερο με επενδυτικά κριτήρια.
Στο εξωτερικό οι επόμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στις 14 (ΕΚΤ) και 20 Σεπτεμβρίου (FED) ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Οι πιθανότητες για αμετάβλητα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν αυξημένη ετυμηγορία (88%) το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη με βάση τις συγκλίνουσες προβλέψεις της αγοράς. Η άσκηση τιθάσευσης του πληθωρισμού έχει αποκτήσει υψηλό βαθμό δυσκολίας λόγω της ανθεκτικότητας του δομικού πληθωρισμού, γεγονός που έχει αρχίσει να αυξάνει το ρίσκο αποπληρωμής χρεών σε υπερδανεισμένες επιχειρήσεις ή αδύναμα νοικοκυριά. Επομένως και από το εξωτερικό υπάρχουν τιμολογημένοι βαθμοί βεβαιότητας που μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένοι.
Τέλος, σε μικρό επίπεδο, έχουμε μια σειρά από εγχειρήματα που έχουν φθάσει στην ωρίμανσή τους. Οι σημαντικές αναθέσεις της Αττικής Οδού και του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΗ με την Enel Romania, η πώληση της Κωτσόβολος και άλλα μικρότερα deals φαίνεται να παίζουν εντός του χρονικού ορίζοντα του Σεπτεμβρίου. Επίσης, μια σειρά από άλλες συναλλαγές φαίνεται να εξαρτώνται από το οικονομικό κλίμα: Δημόσιες Εγγραφές που προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στο μήνα θα χρειαστούν τη συνδρομή ενός θετικού μίγματος νέων που θα ενεργοποιήσει περισσότερα κεφάλαια ή θα λειάνει κάποιες επιφυλάξεις.
Υπάρχουν πολλοί βραχυπρόθεσμοι καταλύτες που θα μπορούσαν συνδυαστικά να πάνε τον Γενικό Δείκτη πολύ ψηλά και το ράλι να ξαναποκτήσει δυναμική, κάνοντας ακόμα πιο ιδιαίτερη τη χρονιά. Ωστόσο, είναι πολύ επικίνδυνο να θεωρηθεί ότι όλα θα έρθουν βολικά: Σε ένα πολυπαραγοντικό σύμπαν νέων η αστοχία σε τιμολογημένα ενδεχόμενα δεν περνάει ποτέ απαρατήρητη. Και αυτή η πρόταση δεν είναι μια άσκηση τρομοκρατίας, αλλά μια προτροπή εγρήγορσης. Από την άλλη πλευρά ακόμα και οι κακές παραδόσεις έχουν ημερομηνία λήξης.