H επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αγορές, με τους επενδυτές ανά τον κόσμο να αναζητούν ένα θετικό μήνυμα. Ένα τέτοιο μήνυμα ήρθε σήμερα από την Τράπεζα της Αγγλίας και βοήθησε στο να περιοριστούν οι απώλειες.
Πάντως, η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι προοπτικές ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, ο υψηλός πληθωρισμός και το ύψος των επιτοκίων εξακολουθούν να ανησυχούν τους επενδυτές, ενώ όσοι ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο, βάζουν στο κάδρο και την ένταση Τουρκίας-Ελλάδας.
Ένα θετικό μήνυμα προσπάθησε να στείλει η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα, ανακοινώνοντας επαναγορές ομολόγων. Στο άκουσμα και μόνο της είδησης, οι μετοχές ανέκαμψαν, ενώ υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων. Η μεταβλητότητα πάντως παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και σήμερα.
Η Ελλάδα βλέπει πλέον την απόδοση του δεκαετούς να έχει φτάσει στο 5%, ενώ το κόστος δανεισμού εντόκων γραμματίων αυξήθηκε στη σημερινή έκδοση σημαντικά προσεγγίζοντας το 2% όταν πριν κάποιους μήνες ήταν αρνητικό το επιτόκιο.
Τα εταιρικά αποτελέσματα δίνουν κάποιες ανάσες σε επιμέρους μετοχές, χωρίς όμως να παρατηρείται διάρκεια.
Οι απαισιόδοξοι αναλυτές σημειώνουν πως τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να πιεστούν από την αύξηση των επιτοκίων που θα αυξήσει τους τόκους που καταβάλουν οι εταιρείες στις τράπεζες, αλλά και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Επίσης εκφράζουν ανησυχίες για το αν θα μπορούν οι εταιρείες να περνάνε το αυξημένο κόστος στον καταναλωτή για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα. Από την άλλη η πρόσφατη πτώση των μετοχών από τις 900 μονάδες, έχει μειώσει την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. περίπου κατά 7 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ελκυστικές αποτιμήσεις.
Λόγω και της πίεσης που έχει ασκηθεί στις ξένες αγορές και ειδικά στις ΗΠΑ, δεν αποκλείουν αναλυτές να δούμε μία τεχνική αντίδραση το επόμενο χρονικό διάστημα. Μία πρώτη προσπάθεια είδαμε σήμερα, με το Γενικό Δείκτη να γράφει απώλειες έως και 1,92% (783 μονάδες) αλλά να τις περιορίζει στη συνέχεια στο ελάχιστο και τελικά όμως να κλείνει με απώλειες 0,88% και στις 791,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών δεν κρίνεται υψηλή και διαμορφώθηκε στα 67,7 εκατ. ευρώ με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές να ανέρχονται στα 12,1 εκατ. ευρώ.
Απώλειες 2,11% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης με την Πειραιώς και την Εθνική να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Η πτώση κατά 4,08% της Coca Cola επιβάρυνε σημαντικά το τελικό κλείσιμο λόγω της βαρύτητας που έχει η μετοχή στον δείκτη. Viohalco, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχαν επίσης σημαντικές απώλειες.
Στον αντίποδα η Motor Oil ενισχύθηκε 2,50% λόγω των δημοσιευμάτων για χρονική παράταση στην επιβολή του έκτακτου φόρου από την Ε.Ε. Ανοδικά κατά 0,66% έκλεισαν και τα ΕΛΠΕ. Στήριξη βρήκε η αγορά και στη Jumbo η οποία ενισχύθηκε κατά 2,09%. Λόγω καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου η Βιοκαρπέτ ενισχύθηκε 10% και η ΓΕΒΚΑ 7,72%. Υποχώρησαν Κέκροψ, Ικτίνος και AS Company μεταξύ άλλων.