Τον βηματισμό των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ακολούθησε και σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος στο ξεκίνημα των συναλλαγών αμφιταλαντεύθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως στη συνέχεια οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον απόλυτο έλεγχο της ημερήσιας τάσης, με αποτέλεσμα ο δείκτης να δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα των 1.170 μονάδων, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες σε αναλυτές, αλλά και χαρτοφυλάκια που κινούνται με «πλοηγό» τις τεχνικές ενδείξεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.195,78 (+0,34%) και 1.166,89 μονάδων (-2,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.168,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,96%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 82,5 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την βραχυπρόθεσμη αδυναμία της αγοράς, καθώς το Χ.Α. συνεχίζει να δείχνει αδύναμο στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών, η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου παραμένει χαμηλά, ενώ η τάση επιδεινώνεται και από την συνεχιζόμενη αδυναμία των ευρωπαϊκών αγορών.
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν, πλέον και οι περισσότεροι των αναλυτών, τονίζοντας ότι «η πτωτική τάση στο Χ.Α. δείχνει ανατροφοδοτούμενη, από τις κινήσεις ‘stop long’ των ημερήσιων traders, ενώ σημαντικό ρόλο για το αρνητικό διεθνές κλίμα, παίζει και η εκτόξευση των αποδόσεων σε πολυετή υψηλά, στην αγορά ομολόγων, που κάνει να μοιάζουν χαμηλές οι μερισματικές αποδόσεις των μετοχικών αγορών».
Οι περισσότερες από τις ημερήσιες κινήσεις trading έχουν αρνητικό τελικό αποτέλεσμα, αφαιρώντας κεφάλαια από τα ενεργά χαρτοφυλάκια, ενώ ίσως πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια αποτελέσματα εξαμήνου, από αυτά που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες, φάνηκε να μην δικαιώνουν τις προσδοκίες των αναλυτών και έφεραν «δεύτερες σκέψεις», αλλά και επιθετικές πωλήσεις από τους επενδυτές.
Η όλη εικόνα, χωρίς αμφιβολία, βάζει σε αμφισβήτηση το αφήγημα του βραχυπρόθεσμου ισχυρού momentum και παρά πολλά θα κριθούν από την προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την από την Standard & Poor's, στις 20 τρέχοντος μήνα.
Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, επιβεβαίωσε την, σχεδόν, απόλυτη απόσυρση των αγοραστών, στην πρώτη σημαντική επιδείνωση του κλίματος.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι Alpha Bank (+0,28%) και Aegean Airlines (+0,77%).
Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-3,76%), Πειραιώς (-4,44%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,73%), ΔΕΗ (-2,76%), Ελλάκτωρα (-2,35%), ΕΛΧΑ (-3,70%), HelleniQ Energy (-3,39%), Motor Oil (-2,51%), Jumbo (-2,79%), Mytilineo (-2,38%), Autohellas (-2,28%) και TITC (-2,97%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τους λίγους τίτλους που πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά, ξεχώρισαν οι ΕΚΤΕΡ (+26,61%, λόγω ιδιαίτερα ισχυρών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου), Αλουμύλ (+7,39%), Ικτίνο (+4,82%) και ΚΛΜ (+1,90%).