Ο οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor's, διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην πιστοληπτική βαθμίδα «ΒΒΒ-», αναβάθμισε ωστόσο τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, από σταθερές, που συνεπάγεται πιθανό upgrade και του αξιόχρεου σε βάθος 12-24 μηνών και δίνοντας λαβή στους αγοραστές να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και πετυχαίνοντας το 4Χ4 στις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Μένει να φανεί εάν η στάση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε ουσιαστικές εισροές ξένων funds.
Θετική έκπληξη και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς στο «κλείσιμο» του 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα να έφτασε το 1,9% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 0,5% μικρότερο από την επίσημη πρόβλεψη και το χρέος κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ εντός της ΕΕ.
Σημαντικό ρόλο στη σημερινή συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, έπαιξε και η θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, έστω και αν μία εντελώς αμφίβολη διεθνής γεωπολιτική εξέλιξη θα μπορούσε να επαναφέρει την επιφυλακτικότητα.
Η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή βρήκε τις χρηματιστηριακές αγορές κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και αυτό αύξησε την ανησυχία και την μεταβλητότητα για μια πιο βαθιά διόρθωση, ως συνέπεια της καθυστέρησης μείωσης των υψηλών επιτοκίων και των χαμηλών προσδοκιών για ανάπτυξη. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, «οι κεντρικές τράπεζες, αναγνωρίζοντας τις γεωπολιτικές κρίσεις και την δυσκολία τιθάσευσης του πληθωρισμού, αναθεωρούν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων».
Πάντως σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, «η ΕΚΤ παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ».
Στον αντίποδα και με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, σαν επικρατέστερο σενάριο θεωρείται αυτό της νέας αύξησης των εταιρικών κερδών μέσα στο 2024 και αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν «ανάχωμα στις εισαγόμενες πιέσεις», αν αυτές επιστρέψουν, όπως επίσης και αν συνεχιστούν οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των εισηγμένων.
Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο, καθώς παραμένει ο προβληματισμός για το τελικό ύψος της χρηματικής διανομής στους μετόχους, απόρροια της αυστηρής πολιτικής του SSM.
Σαφώς καλύτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων η συνολική εικόνα του ταμπλό, ενώ στην ανοδική κίνηση συμμετείχαν και μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.420,44 μονάδες (+2%), για να κλείσει στις 1.420,4 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,99%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 105,5 εκατ., από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Τεχνικά, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, αφού κράτησε την περιοχή των 1.360 μονάδων, μένει να φανεί να διαθέτει τις δυνάμεις να κινηθεί προς τις 1.431 – 1.435 μονάδες. Από την άλλη, οι 1360 μονάδες είναι το καθαρό «στοπ» από αγοραστικές θέσεις, εάν και εφόσον η τάση επιστρέψει προς χαμηλότερα επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, σε λίγες εβδομάδες θα φανεί αν τελικά η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη κίνηση, μειώνοντας τα επιτόκια της ευρωζώνης, ή θα περιμένει την Fed.
Την τιμή-στόχο της Jumbo, στα 33,4 ευρώ, από 31,2 ευρώ προηγουμένως, αναβάθμισε με νέο της report η Eurobank Equities, δίνοντας παράλληλα σύσταση «buy».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητική μεταβολή έκλεισες μόνο η Autohellas (-4,28%), καθώς σήμερα απέκοψε μέρισμα €0,70 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,665 ανά μετοχή).
Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank )+2,58%), Eurobank (+4,69%), Πειραιώς (+2,94%), Aegean Airlines (+4,33%), Coca Cola (+2,11%), Quest (+5,66%), Lamda Development (+2,61%), Motor Oil (+2,17%), Mytilineos (+2,16%), TITC (+2,26%), Ελλάκτωρ (+2,76%), ΕΛΧΑ (+3,05%) και ΟΤΕ (+2,10%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Μινέρβα (+12,28%), Λανακάμ (+8%), Performance (+7,46%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+5,92%).
Σύμφωνα με την απόφαση 22 της Δ.Ε.Χ.Α. του Χ.Α. και σε συνέχεια έκτακτου ελέγχου διασποράς στη μετοχή της AVE (+2,94%), από σήμερα ίσχυσαν νέα όρια ημερήσιας διακύμανσης ±30% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής.