Πέντε μετοχές απαρτίζουν τις κορυφαίες επιλογές για το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές της Χρυσοχοϊδης Χρηματιστηριακή. Πρόκειται για τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, την Metlen, την Jumbo και την Motor Oil.
Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, οι μετοχές αυτές επελέγησαν αφού λήφθηκαν υπόψη η απόσταση από τις τιμές-στόχους, τα μερίσματα, οι τρέχοντες δείκτες P/E και EV/EBITDA, ένας δείκτης για το χρηματοοικονομικό κόστος και δύο δείκτες για τον βαθμό μόχλευσης.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2024, οι μετοχές που επελέγησαν ως κορυφαίες επιλογές για το 2024, με βάση τα ίδια κριτήρια είχαν μέση απόδοση 16,5%, έναντι 11,6% του Γενικού Δείκτη, χωρίς να συνυπολογισθούν τα διανεμόμενα μερίσματα.
Αναλυτικά οι αποδόσεις ήταν CocaCola HBC (21,7%), OTE (17,2%), ΟΠΑΠ (1,5%), Titan (81,2%), EpsilonNet (21,5%), Profile (24,5%), Autohellas (-18,4%) και Μοτοδυναμική (-17,5%). Σημειώνεται ότι οι δύο επιλογές που υποαπέδωσαν βρίσκονται υπό αναθεώρηση ως προς την αποτίμησή τους.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ελληνική οικονομία γενικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της Χρυσοχοϊδης Χρηματιστηριακή, η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη ΑΕΠ από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,4% ανάπτυξη ΑΕΠ το 2024, με 2,7% αναμενόμενο το 2025).
Η πολιτική σταθερότητα παραμένει, ειδικά σε σύγκριση με τη Γερμανία, που θα έχει νέες εκλογές το Φεβρουάριο, και τη Γαλλία, η οποία δυσκολεύεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη αντιμετωπίσει δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ΕΕ – τις δαπάνες άμυνας και την ενεργειακή ασφάλεια. Η χώρα έχει γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και διατηρεί σταθερά τις δαπάνες άμυνας πάνω από το 2% του ΑΕΠ για δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ, η ECB παραμένει σε φάση μείωσης επιτοκίων, σε αντίθεση με τη Federal Reserve, η οποία αναμένουμε να προχωρήσει μόνο σε μία ακόμη μείωση 25 μονάδων βάσης αργότερα φέτος, πιθανώς τον Ιούλιο. Παρά ταύτα, το ερώτημα είναι πόσο συνεχίζουν τα παραπάνω να προσφέρουν ένα risk/reward premium.
Παράλληλα, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό, με το RRF (Recovery and Resilience Facility) να αναμένεται να συνεισφέρει €5 δισ. το 2025 στην οικονομία μας των $240 δισ. Ωστόσο, οι κίνδυνοι δείχνουν μεγαλύτεροι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το 2025 δεν έχει κάποιον θετικό καταλύτη, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η υποψηφιότητα για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς ή η μείωση των spreads κάτω από τις 100 μονάδες βάσης σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους (Bunds). Ελλείψει ενός σαφούς ορόσημου που να μειώνει την αβεβαιότητα, φοβόμαστε ότι οι αγορές θα αρχίσουν να αμφισβητούν το capacity της ελληνικής οικονομίας και κατά πόσο η χρηματοδότηση μπορεί να απορροφηθεί πλήρως.
Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις οι αναλυτές της Χρυσοχοϊδης Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι στις ΗΠΑ, αναμένονται πολιτικές απορρύθμισης, δασμοί και πιθανώς μείωση των εταιρικών φόρων. Είναι μια οικονομία που τρέχει με ανάπτυξη 3% (ούτε υπερθερμασμένη, ούτε σε ύφεση) και έχει διατυπώσει τη δέσμευση να γίνει αποδοτικότερη κόβοντας περιττές δαπάνες.
Η Αμερική κυριαρχεί στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και το μέλλον φαίνεται θετικό. Ωστόσο, ο πληθωρισμός δείχνει να ξανανεβαίνει από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου και αναμένουμε ότι μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 3% κατά τις πρώτες αναγνώσεις του 2025, πιέζοντας τις αγορές. Δεδομένου ότι η Αμερικανική αγορά βρίσκεται στα υψηλά της, περιμέναμε διόρθωση προτού τοποθετηθούμε περαιτέρω.
Αντίθετα, στην Ευρώπη η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς υπάρχει η Δαμόκλειος σπάθη της εισβολής στην Ουκρανία, η μειωμένη πολιτική επιρροή των Γερμανών και Γάλλων ηγετών, η αναιμική ανάπτυξη και η ανάγκη για αυξημένες δαπάνες άμυνας. Επιπλέον, ο ήπιος χειμώνας του 2024, ο οποίος βοήθησε τη μείωση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, δεν δείχνει να επαναλαμβάνεται. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις εξετάζουμε ανά περίπτωση, καταλήγουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.