Τα συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελληνική Οικονομία, με την προσδοκία να συνεχιστούν λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και την επόμενη χρονιά, καθώς και τα deals που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, συμφωνηθεί ή κυοφορούνται εκ μέρους των εισηγμένων, αναθερμαίνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μεγάλες εμβληματικές επιχειρήσεις , όπως ο Μυτιληναίος στον οποίο η Fairfax απέκτησε 2,7 εκατ. ίδιες μετοχές της εισηγμένης έναντι 50 εκατ. ευρώ με «δικαίωμα» για απόκτηση επιπλέον 2,5 εκατ. μετοχών στα 20 ευρώ εντός διετίας, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 4,86%,καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και ενεργειακών προβλημάτων.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Ευ.Μυτιληναίος ανήγγειλε τον εταιρικό μετασχηματισμό της εταιρείας (MYTILINEOS - Energy & Metals ) με σκοπό να τη μετατρέψει σε πιο ευέλικτη και δυναμική εταιρεία.
Στον ίδιο «χρόνο» η Πειραιώς εισέφερε τον περασμένο μήνα στην 100% θυγατρική της Strix Holdings ομολογίες της MIG από κοινό ομολογιακό, ανεξόφλητου, σήμερα, υπολοίπου 282,9 εκατ. ευρώ και Μετατρέψιμο Ομολογιακό, ανεξόφλητου υπολοίπου 160,8 εκατ. ευρώ. Μετά την εισφορά τους στη Strix Holdings, τον Νοέμβριο, τα εν λόγω δάνεια δεν ενοποιούνται από την τράπεζα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μarfin Investment Group αποδέχτηκε την πρόταση για την ανταλλαγή του συνόλου των ως άνω ομολογιών κυριότητός της και έκδοσης της Εταιρίας, με το σύνολο της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της Εταιρίας στην «ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» που ανέρχεται στο 79,38% του μετοχικού κεφαλαίου.
Βάσει αυτού, το 100% της ΑΤΤΙΚΑ αποτιμάται σ ε559εκατ. ευρώ ( 2,59 ευρώ ανα μετοχή).
Ανάλογα η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση του swap εκτιμά το απόθεμα των NPEs να υποχωρήσει κάτω από 3 δις ευρώ με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς συνολικές επιχορηγήσεις να αναμένεται να βρεθεί στις 31-12-2022 χαμηλότερα του 7,5% εκπληρώνοντας το στόχο της διοίκησης.
Η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες στη μετοχή της Τράπεζας έχει τοποθετηθεί η αμερικανική Columbia Management έχοντας αποκτήσει περίπου 17 εκατ. μετοχές δηλαδή το 1,5%.
Σε αυτό το σημείο, έχοντας υπόψη ότι η Reggeborgh κατέχει το 5,16% της Αlpha bank, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την στρατηγική αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες. Τα "όπλα" που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ για να διαθέσει τα ποσοστά του, δηλαδή το 40% της Εθνικής, το 27% Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank, εντοπίζονται στη στρατηγική που κατήρτισε η Rothschild για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατατέθηκε στο ΥΠΟΙΚ στα μέσα Νοεμβρίου.
Το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την First Sentier Investors αναμένει επίσης η αγορά εδώ και αρκετό διάστημα. Το deal αφορά στον πλειοψηφικό έλεγχο της Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή εμφανίζει τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό φέτος από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφοντας κέρδη 50% από την αρχή του 2022.
Στον χώρο των κατασκευών, άλλαξε χέρια το 61,7% της Intrakat, το καλοκαίρι, με το κλείδωμα τ ης συμφωνία μεταξύ του Σ. Κόκκαλη και των εφοπλιστών Καϋμενάκη - Μπάκου, ενώ στο deal συμμετείχε και ο κ. Εξάρχου, για την Intrakat.
Στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε τον κλάδο της πληροφορικής με την εξαγορά της Βyte Computers από την Ιdeal και την επακόλουθη δημόσια πρόταση, χωρίς να λησμονούμε ότι στους φετινούς πρωταγωνιστές του «μετώπου» των εξαγορών ανήκουν και οι EpsilonNet και Entersoft με το συνολικό ύψος των συναλλαγών να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε και η πώληση του 75% του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ στη Motor Oil , με το τίμημα να ανέρχεται στα 671,5 εκατ. ευρώ στον κλάδο της ενέργειας.
Χθες βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, υπεγράφη σύμβαση αποκλειστικότητας με την Enel για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets, και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.
Εν κατακλείδι, το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο συνεχίζονται τα deals οι εξαγορές εταιρειών, οι συγχωνεύσεις που αποτελούν και κίνητρο για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, η αγορά θα προσελκύει φρέσκα κεφάλαια που θα θελήσουν να πάρουν θέση, πριν ξεκινήσει το τελικό φίνις στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα.