Ξεκινάει σήμερα επίσημα -για όλους- η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν από την πώληση του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ. Η ως τώρα εικόνα της μετοχής στο ταμπλό δεν έχει καμία σχέση με άλλα εγχειρήματα διάθεσης μετοχών που είδαμε πρόσφατα (Εθνική Τράπεζα, Helleniq Energy, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Βενιζέλος) καθώς η τρέχουσα τιμή φλερτάρει με την τιμή της διάθεσης που έγινε το placement και δεν δίνει την άνετη απόδοση που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν κάποια γρήγορα χαρτοφυλάκια.
Από πλευράς πληροφόρησης η διαδικασία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η επενδυτική κοινότητα ενημερώθηκε για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, το ίδιο συνέβη και για το επιχειρηματικό πλάνο των επόμενων τριών ετών.
Το ενημερωτικό δελτίο ήταν διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους από την πρώτη ημέρα της περιόδου των εγγραφών και κατά τη διάρκεια των ημερών που έτρεχε η δημόσια προσφορά υπήρξε συνεχής ενημέρωση για το εύρος και εν τέλει για την τιμή στην οποία θα κλείσει το βιβλίο των προσφορών. Υπήρχε επομένως πολύς χρόνος για όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο να λάβουν την απόφαση τους με όλες τις κρίσιμες πληροφορίες.
Ένας trader ενδεχομένως να μην χρειάζεται όλο αυτό το βάθος πληροφόρησης. Είτε οι μετοχές έβγαιναν σε ιδιωτική τοποθέτηση, είτε έβγαιναν σε μια συντονισμένη ανοικτή δημόσια προσφορά η απόφασή του θα καθορίζονταν κυρίως από την απόκλιση της τιμής διάθεσης από αυτή που έτρεχε στην αγορά. Το κλείσιμο της ψαλίδας μάλλον περιόρισε τη συμμετοχή τέτοιων χαρτοφυλακίων, ενώ από την τελική κατανομή δεν υπήρξαν γκρίνιες για το μέγεθος που πήρε κάθε χαρτοφυλάκιο. Σχεδόν 34% πήραν οι ιδιώτες επενδυτές και 19% ο θεσμικοί στο ελληνικό βιβλίο.
Το ερώτημα λοιπόν σήμερα είναι αν η Τράπεζα Πειραιώς έχει τις προϋποθέσεις να πιάσει μεσοπρόθεσμα την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank στους δείκτες αποτίμησης. Και οι τρεις τράπεζες έχουν προβλεπόμενη καθαρή κερδοφορία που θα βρίσκεται κοντά ή θα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ ετησίως με μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις κοντά στο 3,5%.
Στατικά κοιτώντας τις διαφορές η αντίστοιχη τιμή που θα έφερνε ισορροπία στις αποτιμήσεις των τριών είναι τα 4,7 με 4,8 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, σε αυτά τα επίπεδα και οι τρεις τράπεζες θα έχουν ευθυγραμμισμένη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς κεφαλαιοποίηση 0,95x με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2023. Επιπλέον, η Πειραιώς έως το τέλος της χρονιάς θα χτίσει κεφάλαιο το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από 600 εκατ. ευρώ. Άρα το δυνητικό περιθώριο αν δεν αλλάξει κάτι στη σχέση δεν είναι 20% αλλά 33%.
Βέβαια τα 337 εκατ. μετοχές δεν χωνεύονται εύκολα, θα χρειαστεί χρόνος και ειδήσεις για να αποσβεστούν οι ταλαντώσεις που προκαλούνται από τα ευκαιριακά κεφάλαια και τα αδύναμα χέρια που ακολουθούν χωρίς ιδιαίτερα επενδυτικά κριτήρια. Εδώ ισχύει ότι βλέπει κανείς στη σήμανση οδικών έργων μεγάλου ειδικούς βάρους: «Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, τα έργα είναι μόνιμα»