Στάση αναμονής τήρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στο αποψινό report της Standard & Poor’s, η οποία διατηρεί την Ελλάδα ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Την ίδια στιγμή, η αγορά προσπαθεί να τιμολογήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα - έκπληξη του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ επικύρωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022, με την Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη της τάξης του 0,1%, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,6% και πρωτογενούς ελλείμματος 4,7% το 2021. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε σε 356 δισ. ευρώ, ή 171,3% του ΑΕΠ, από 194,6% του ΑΕΠ (353,4 δισ. ευρώ). Το ΑΕΠ ανήλθε στα 208,030 δισ. ευρώ, από τα 181,675 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Από την άλλη, «η S&P θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας (ΒΒ+, σταθερές προοπτικές) σήμερα το βράδυ και η πιθανότητα να αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) τη χώρας σε θετικές είναι βάσιμη», όπως εκτιμά η Barclays.
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από την λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην αγορά παραγώγων, τις χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, τις εναλλαγές προσήμων, τα σημαντικά «πακέτα», αλλά και τις λίγες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,13% του τραπεζικού δείκτη. Η κίνηση των τραπεζικών μετοχών προς υψηλότερα επίπεδα, είχε σαν αποτέλεσμα και το γύρισμα του γενικού δείκτη σε θετικό πρόσημο.
Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.103,73 μονάδες (-0,26%), ακολούθησε αντίδραση μέχρι τις 1.112,0 (+0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.111,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%. Ο τζίρος στα 85 εκατ., από τα οποία τα 19,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Alpha Bank (+1,34%), Eurobank (+1,75%), Jumbo (+1,82%), Autohellas (+1,70% και κλείσιμο πάλι σε νέα ιστορικά υψηλά), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,81%), Ελλάκτωρα (+3,19%) και Mytilineos (+1,92%), ενώ με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή έκλεισαν οι HelleniQ Energy (-2,37%) και Motor Oil (-1,35%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και πάλι ο τίτλος της Cenergy (+0,68%).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «η σημερινή συνεδρίαση ήταν τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, αλλά πολλά μπορούν να αλλάξουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και ανάλογα με την ετυμηγορία της S&P».
Από την άλλη, η σταδιακή καθίζηση του τζίρου, δείχνει ότι ο πήχης των προσδοκιών για την αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor’s φαίνεται πως έχει χαμηλώσει και αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά κατεβάζει ρυθμούς και μειώνει όγκους. Μάλιστα, υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν πως αν διαψευστούν πλήρως οι προσδοκίες και δεν αναβαθμιστεί έστω το outlook του ελληνικού αξιόχρεου, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, από τις ρευστοποιήσεις που θα προχωρήσουν τα «γρήγορα» χαρτοφυλάκια.
Έτσι, θα φανεί αν μέρος των κεφαλαίων που εισέρευσαν το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α., με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, έγιναν στο πλαίσιο προεξόφλησης της ετυμηγορίας του οίκου αξιολόγησης, ή τοποθετήθηκαν με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη του 2022, τις πιθανολογούμενες επιχειρηματικές διεργασίες και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την τρέχουσα χρήση.
Από την άλλη, ενθαρρυντική ένδειξη είναι ότι μέχρι στιγμής δεν παραβιάστηκαν οι πρώτες στηρίξεις, όπως οι 1.100 μονάδες για τον γενικό δείκτη, οι 2.670 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι 800 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη. Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Frigoglass (+13,73%), Entersoft (+7,62%), ΕΚΤΕΡ (+3,12%), Έλτον (+3%) και ΣΙΔΜΑ (+2,62%).