Δυνατή κίνηση και σήμερα για την εγχώρια αγορά παρά τη στάση αναμονής στο εξωτερικό και τις σχετικά χαμηλές συμμετοχές. Η συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η εγχώρια αγορά δεν δείχνει διαθέσεις να κινηθεί προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς δεν εμφανίζονται επιθετικοί πωλητές και η προσφορά απορροφάται μάλλον εύκολα, ακόμη και σε ημέρες που το διεθνές κλίμα είναι επιβαρυμένο, επιβεβαιώνοντας ότι το Χ.Α. κινείται σε ένα ιδιότυπο ανοδικό timing.
Εξαιρετικά ήταν και τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς σημείωσε μείωση 19% με τις εξαγωγές να αυξάνονται 18% σχεδόν. Η ανακοίνωση έδωσε σημαντική ώθηση στην αγορά.
Την ίδια ώρα, το μπαράζ των αναβαθμίσεων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται, όπως και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη στην Ελλάδα, ενώ η ανοδική διάθεση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, βασίζεται και στην ανακοίνωση ιδιαίτερα θετικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, όχι μόνο για την οικονομική χρήση του 2022, αλλά και στα πρώτα δείγματα του 2023.
Το γεγονός της υπεραπόδοσης του ελληνικού χρηματιστηρίου, έναντι των περισσότερων διεθνών αγορών και μάλιστα λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι, οι λίγοι ξένοι που παραμένουν ενεργοί στην παρούσα φάση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλούς τζίρους, θεωρούν χαμηλό το ενδεχόμενο σημαντικού πολιτικού ρίσκου.
Σύμφωνα με τους ίδιους, στους παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την ανθεκτική εικόνα του Χ.Α., θα πρέπει να επισημανθούν και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς φαίνεται να μειώνεται το ρίσκο ακυβερνησίας.
Οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης και να χρειαστεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει η JP Morgan.
Την ίδια ώρα, θετικές εντυπώσεις για την μελλοντική τους πορεία αφήνουν οι παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιρειών που πραγματοποιούνται, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο προσκήνιο, αποσπώντας και το μεγαλύτερο μερίδιο συναλλαγών από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, ενώ ανάλογα με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοινώνονται, παρατηρούνται μετακυλίσεις θέσεων και σε άλλα, μη τραπεζικά, blue chips.
Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1.125,23 μονάδες (+1,26%) και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 1.121,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,96% και με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 74 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Εννοείται ότι το +3,57% του τραπεζικού δείκτη, επιβεβαιώνει και σήμερα το ποιος κλάδος ηγήθηκε της ανοδικής κίνησης.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίστηκε το επιλεκτικό ενδιαφέρον, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+3,05%), Eurobank (+3,99%), Εθνική (+4,88%), Aegean Airlines (+2,19%), Lamda Development (+2,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,10%) και ΔΕΗ (+2,27%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca Cola (-1.36%), Quest (-1%) και HelleniQ Energy (-1,52%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, μπόρεσαν να διακριθούν θετικά οι Q&R (+7,33%), ACAG (+6,48%), Profile (+4,22%), Ideal (+5,26%), Unibios (+5,70%) και Άβαξ (+4,04%).