«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των Τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ξένους θεσμικούς, στο συνέδριο της Morgan Stanley, σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ και τις τραπεζικές χρηματιστηριακές.
Στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων, οι αγοραστές επέστρεψαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, με βασικό στόχο τους τις τραπεζικές μετοχές, μετά τις σημαντικές πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οδηγώντας τον γενικό δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.
Μένει να φανεί αν θα πραγματοποιηθεί ένα «year-end rally», στο πλαίσιο της ωραιοποίησης στα χαρτοφυλάκια (window dressing), που είθισται στη λήξη μεγάλων περιόδων, την ώρα που οι δείκτες της Wall Street «καλπάζουν» προς νέα ιστορικά υψηλά και αν η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. επεκταθεί και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός παραμένει κλάδος - σηματωρός, που θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα – διακυμάνσεις, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως ο γενικός δείκτης είχε εισέλθει σε ένα δύσκολο μονοπάτι. Τα σήματα εξόδου από τις ‘long’ θέσεις είχαν ήδη χτυπήσει, ενώ διαγραμματικά η όλη εικόνα έδειχνε αντιστροφή της ισχύουσας (έως πρότινος) ανοδικής τάσης. Επομένως, απαιτείται άμεση επαναφορά πάνω από τις 1.430 μονάδες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Για την περίπτωση του τραπεζικού δείκτη, το πρώτο ζητούμενο είναι η επιστροφή με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1.400 μονάδων.
Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ικανοποιητικό, αν εξαιρέσουμε τον πληγωμένο γαλλικό CAC40. Για τις ΗΠΑ, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πολλά, καθώς το πάρτι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό
Προσοχή απαιτούν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία.
Την «overweight» στάση της για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές το 2025 επιβεβαιώνει η JP Morgan στη σημερινή της έκθεση, για τις προοπτικές των αγορών το επόμενο έτος, ενώ προβλέπει άνοδο της τάξης του 17% στον δείκτη MSCI Ελλάδας στο βασικό της σενάριο, και ράλι 25% στο «bullish» σενάριο.
Όπως επισημαίνει, «η Τράπεζα Πειραιώς, είναι η φθηνότερη από τις τέσσερις μεγάλες εισηγμένες ελληνικές τράπεζες και είναι στις 10 κορυφαίες επιλογές της για το 2025».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Scope Ratings θα δώσει στη δημοσιότητα την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.426,4 μονάδες (+2,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.424,33 μονάδες (+2,21%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 124,5 εκατ., από τα οποία τα 16 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή μόνο οι Lamda Development (-0,28%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,10%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+4,94%), Eurobank (+5,60%), Εθνική (+4,17%), Πειραιώς (+4,76%), Aegean Airlines (+2,32%), Viohalco (+3,09%), HelleniQ Energy (+2,58%), Motor Oil (+2,50%), Metlen (+3,73%), Cenergy (+2,18%), TITC (+2,71%), ΔΕΗ (+2,79%), Ελλάκτωρ (+2,53%), ΕΛΧΑ (+3,43%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Doppler (+9,26%), Frigoglass (+6,73%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,59%), ΞΥΛΚ (+3,14%).
Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ. - Δ.Ο.Ε.Ε.» (-2,68%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,25 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).