Το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε συνέχεια στο πολυήμερο ανοδικό σερί, το οποίο έφερε τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 1.100 μονάδων, για να οπισθοχωρήσει σχετικά στη συνέχεια, όμως παρά την υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, ο δείκτης του Χ.Α. συμπλήρωσε την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 1.101,19 μονάδες (+0,77%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.095,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά διαβάζει θετικά τις εξελίξεις, τα μάκρο που ανακοινώνονται, τα αποτελέσματα των εισηγμένων, διαβλέπει μειωμένο το πολιτικό ρίσκο, ενώ ποντάρει εκ νέου στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Κύριο χαρακτηριστικό που και σήμερα που έκανε τη διαφορά, η εμφανής παρουσία ξένων αγοραστών, κατά κύριο λόγο, με εναλλασσόμενους θετικούς πρωταγωνιστές από τα blue chips που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Θετικά στην ψυχολογία της αγοράς έχουν συνδράμει από χθες και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τις οποίες «το κίνητρο είναι τεράστιο στο να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, διότι σχεδόν την έχουμε πάρει, χρειάζεται ένα πάρα πολύ μικρό βήμα.
Θα διευρυνθεί πάρα πολύ η επενδυτική βάση, δηλαδή διάφορα ταμεία, funds τα οποία σήμερα στο καταστατικό τους έχουν ως περιορισμό να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, εάν η Ελλάδα πάρει επενδυτική βαθμίδα, αυτός ο περιορισμός θα αρθεί, άρα θα έχουμε νέα εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις, για δάνεια. Άρα το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο».
Την ψυχολογία των αγοραστών ενίσχυσε και ο θετικός βηματισμός των ευρωπαϊκών αγορών, με τους εκεί αγοραστές να τιμολογούν θετικά τα στοιχεία του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, επιβράδυνε σημαντικά τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον Μάρτιο, μετά το +0,4% του Φεβρουαρίου, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,2%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5%, από 6% τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 5,2%. Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές εμφάνισαν μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο 0,4%, μετά από αύξηση 0,5% το Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε στο 5,6% τον Μάρτιο, από 5,5% το Φεβρουάριο.
Επιστρέφοντας εντός των τειχών, θετική παραμένει η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες και δε βλέπει κάποιο σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη τους από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια
Ανοίγει και πάλι το trade των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών η Société Générale έτσι ώστε να «εκμεταλλευτεί» ενδεχόμενη έκπληξη από την S&P την επόμενη Παρασκευή στις 21 Απριλίου, αποτελώντας τον πρώτο οίκο που θα βάλει την Ελλάδα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Αν και θεωρεί πως «πιο πιθανό σενάριο, λόγω και των εκλογών, είναι η αναβάθμιση αυτή να έρθει στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024», ωστόσο δεν θέλει να χάσει την όποια ευκαιρία προκύψει, όπως εξηγεί. Μάλιστα, όπως τονίζει, εάν δεν γίνει η έκπληξη, θα κλείσει και πάλι το trade, όπως είχε κάνει τον Φεβρουάριο.
Την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος, τα οποία θα αυξάνονται σταθερά τουλάχιστον μέχρι και το 2028 και σταθερή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς αύξηση των φόρων προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των μελών του (Fiscal Monitor).
Στα «υπόλοιπα» της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σημείωσαν οι Πειραιώς (+1,39%), Autohellas (+5,08% και νέο ιστορικό υψηλό), Jumbo (+4,07%), Viohalco (+2%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,03%), ΕΛΧΑ (+1,07%) και TITC (+2,05%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Hellenic Energy (-1,17%), Quest (-1%), Motor Oil (-3,28%) και Σαράντης (-2,19%).
Συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΣΑΝΜΕΖΖ (+8,94%), ΓΚΜΕΖΖ (+8,70%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+8,68%), ΞΥΛΚ (+5,42%) και Profile (+5,30%). Ο τζίρος στα 103 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα», ενώ υπενθυμίζεται ότι απομένει μόλις η αυριανή συνεδρίαση, πριν τις αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα.