Ο Σεπτέμβριος είναι μέχρι στιγμής ο μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες στη φετινή χρονιά και τα μηνιαία στατιστικά του ΧΑ επιβεβαίωσαν τις υποψίες για συνέχιση της αύξησης της προσφοράς που προέρχεται από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το μηναίο στατιστικό δελτίο του ΧΑ οι εκροές διαμορφώθηκαν σε 61 εκατ. ευρώ και ο Σεπτέμβριος ήταν ο 6ος συνεχόμενος μήνας που οι αλλοδαποί κωδικοί είναι καθαροί πωλητές με συνολικές εκροές από τον Απρίλιο 597 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους οι κωδικοί με αλλοδαπό ΑΦΜ εμφανίζονται καθαροί πωλητές με 334,7 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του αντισυμβαλλόμενου οι καθαροί αγοραστές του Σεπτεμβρίου ήταν κατά κύριο λόγο εγχώριοι μικροεπενδυτές (45,8 εκατ. ευρώ) και οι ίδιες οι εισηγμένες, αφού η κατηγορία που περιλαμβάνει τις αγορές των ιδίων μετοχών εμφανίζει εισροές 51,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, φαίνεται ότι και τα ελληνικά αμοιβαία ήταν καθαροί πωλητές τον Σεπτέμβριο με 5,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ αφορούν εκροές από μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού.
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για το ενδιαφέρον που θα υπήρχε στο ενδεχόμενο αναβάθμισης της Αγοράς και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ένα άλλο απαισιόδοξο στατιστικό ήταν η μειωμένη συμμετοχή των κωδικών στις συναλλαγές. Σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών είθισται κατά τα προηγούμενα χρόνια η εικόνα των ενεργών κωδικών να γίνεται πληθωρική και να ξεπερνά τους 30.000 κωδικούς.
Ο Σεπτέμβριος έμεινε πολύ χαμηλά, στους 23.383 κωδικούς παρά την υπερκάλυψη (x3) της Δημόσιας Προσφοράς μετοχών της Optima Bank σχεδόν όσους και ο Αύγουστος (23.518) και είναι ο τρίτος μήνας στην σειρά που καταγράφεται μείωση των ενεργών κωδικών. Το στοιχείο αυτό δεν είναι αμελητέο, καθώς οι προγραμματισμένες Δημόσιες Προσφορές στο κοντινό μέλλον μπορούν να θεωρηθούν απαιτητικές για το ύψος των εκτιμώμενων αντληθέντων κεφαλαίων καθιστώντας το εγχείρημα σημαντικού βαθμού δυσκολίας τηρουμένων και των συνθηκών που επικρατούν στην Αγορά τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών.
Σε άλλα λιγότερο ενδιαφέροντα στατιστικά ο μήνας εμφάνισε αυξημένη δραστηριότητα σε πράξεις (833 χιλιάδες έναντι 820 χιλιάδες τον Αύγουστο) παρά τις λιγότερες συνεδριάσεις (μία λιγότερη) με το μέσο πινακίδιο να διαμορφώνεται στα 2.548 ευρώ που είναι και το χαμηλότερο της φετινής χρονιάς. Η συμμετοχή των ξένων στις συναλλαγές περιορίστηκε στο 55% από 62,3% τον Αύγουστο, μάλλον αναμενόμενο δεδομένης και της έντασης των συναλλαγών που παρατηρήθηκε στην αναδιάρθρωση του MSCI.
Το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και η επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου διατηρεί το βαθμό επιφυλακτικότητας της επενδυτικής κοινότητας στο ξεκίνημα του Οκτωβρίου παρά τη συμπλήρωση απωλειών κοντά στο 17% από την αρχή του έτους. Αν και υπάρχουν μπροστά μας γεγονότα με σημαντικό ειδικό βάρος (αναβάθμιση S&P) η αγορά δείχνει να άγεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό. Επομένως, η αλλαγή τάσης δεν μπορεί επί του παρόντος να προέλθει από εσωτερικά νέα, η δυναμική των εγχώριων κωδικών δεν φαίνεται ακόμα ικανή για να αντισταθμίσει εκροές και εντυπώσεις όπως συνέβη στο ξεκίνημα της χρονιάς.