Εμβόλια, το «μέσο» για να ανακτήσουμε την ελευθερία μας

Εμβόλια, το «μέσο» για να ανακτήσουμε την ελευθερία μας

«Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όταν θα έχουμε εμβολιάσει το 75% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών. Αν έρθουν οι παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε αυτό θα συμβεί μέσα στον Ιούνιο»

Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής υγείας London School of Economics

Με την Αμερική να ανεβάζει ταχύτητα στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, έχοντας εμβολιάσει μέσα σε ένα μόνο 24ωρο 4 εκατομμύρια ανθρώπους, το Ισραήλ να επιτυγχάνει πρώτο παγκοσμίως τη συλλογική ανοσία, σπάζοντας όλα τα κοντέρ και τη Μ. Βρετανία να ακολουθεί από κοντά στην κούρσα του εμβολιασμού, το δίδαγμα της πανδημίας συνοψίζεται στη φράση-κλειδί «όποιος εμβολιάζεται ανακτά την ελευθερία του».

Ταυτόχρονα αποδεικνύει πως τα εμβόλια δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ιατρικής και το πιο αξιόπιστο εργαλείο για την δημόσια υγείας, αλλά και η μοναδική διέξοδος από τον εφιάλτη της Covid 19. Μια διέξοδος που ωστόσο στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη προσφέρεται με το σταγονόμετρο καθώς οι δόσεις εμβολίων που λαμβάνουν τα περισσότερα κράτη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα -δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας πως θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό πριν από το τέλος σχεδόν του 2021, κάτι που αποτελεί και προσωπική εκτίμηση του καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλία Μόσιαλου.

«Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όταν θα έχουμε εμβολιάσει το 75% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών. Αν έρθουν οι παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε αυτό θα συμβεί μέσα στον Ιούνιο. Αν δεν τηρηθούν αυτά που περιμένουμε τότε η επιστροφή στην κανονικότητα θα μετατεθεί για μετά το τέλος του καλοκαιριού» επισημαίνει ο καθηγητής προσυπογράφοντας την άποψη της ηγεσίας του υπουργείου υγείας πως τρέχουμε σε έναν αγώνα αντοχής κι όχι ταχύτητας.

«Τα covid εμβόλια που έχουμε και τι περιμένουμε»

Στο μέτωπο του κορονοϊού έχουμε ήδη στο «οπλοστάσιο» μας τρία εμβόλια, των Pfizer/BionTech, Moderna και Astra Zeneca, με το τελευταίο να έχει προκαλέσει πολλούς κλυδωνισμούς στο πρόγραμμα εμβολιασμών πανευρωπαϊκά καθώς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 62 περιστατικά θρόμβωσης, με αρκετά από αυτά να αφορούν μια σπάνια μορφή θρόμβωσης στον εγκέφαλο ή τα σπλάχνα, όπου παράλληλα με τον σχηματισμό θρόμβων παρατηρείται και θρομβοπενία, δηλαδή ελάττωση στον αριθμό των αιμοπεταλίων. Παράλληλα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 14 θάνατοι σε εμβολιασθένα άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 9 στη Γερμανία, με τα περιστατικά να είναι συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας έως 60 ετών. Πρόκειται για σπάνια περιστατικά που όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρέπει να διερευνηθούν μέχρι κεραίας προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Προσώρας, η Γερμανία αποφάσισε σε ομοσπονδιακό επίπεδο να συστήσει την χορήγηση του εμβολίου της ΑΖ σε άτομα άνω των 60 ετών μόνο και η Γαλλία ακολούθησε στην ίδια κατεύθυνση, θέτοντας ακόμα πιο κάτω τον ηλικιακό περιορισμό στα 55 έτη. Στην εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφηκε και μια ηχηρή παραίτηση του καθηγητή παθολογίας-ανοσολογίας Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να αναμένει τις νέες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που θα επανεξετάσει τα δεδομένα.

Έστω και με αυτές τις «αναταράξεις» το πρόγραμμα εμβολιασμών συνεχίζεται με περισσότερους από 1,7 εκατ. πολίτες να έχουν εμβολιαστεί και να περιμένουμε για τον Απρίλιο, περισσότερες από 1,1 εκατ. δόσεις της Pfizer/BionTech, 450.000 δόσεις της ΑΖ και γύρω στις 71.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Το τελευταίο εμβόλιο επειδή είναι μονοδοσικό και δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες ψύξης μπορεί να μοιραστεί και στα φαρμακεία, ώστε να τρέξουν οι εμβολιασμοί, όταν θα έρθουν οι δύο προσεχείς παρτίδες των 300.000 δόσεων τον Μάιο και των 960.000 δόσεων τον Ιούνιο.

Στόχος είναι μέχρι και τον Μάιο να έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς, ενώ παράλληλα αναμένουμε μέχρι το καλοκαίρι να έρθουν και τα εμβόλια της Novavax και της Curevac, με την Ιταλία να έχει ήδη κλείσει συμφωνία για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

«Να μην παραλείπουμε και τα υπόλοιπα εμβόλια»

Το δίδαγμα της πανδημίας για την αξία του εμβολιασμού μας υπενθυμίζει πως τα εμβόλια είναι για όλους-όχι μόνο για τα παιδιά-και πως δεν πρέπει να αμελούμε τις αναμνηστικές δόσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ανοσία μακράς διαρκείας.

Για τα παιδιά, ιδιαίτερα σημαντικά είναι το εμβόλιο HPV για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που προφυλάσσει συνολικά από 10 μορφές καρκίνου και πρέπει να γίνεται και σε κορίτσια και σε αγόρια (αποζημιώνεται ωστόσο από τον ΕΟΠΥΥ μόνο για τα κορίτσια). Επίσης είναι σημαντικός ο εμβολιασμός ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, που είναι πιο επικίνδυνος στα βρέφη και τα νήπια μέχρι 2 ετών και στην ηλικία της εφηβείας.

Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν καταρχάς το εμβόλιο της γρίπης. Φέτος χάρη στον μαζικό αντιγριπικό εμβολιασμό και στις μάσκες δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό στην Ελλάδα και μόνο 33 περιστατικά γρίπης στην Ευρώπη. Επίσης τα άτομα άνω των 60 ετών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα, που οφείλεται σε επενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς.