«Τα εμφράγματα μειώθηκαν κατά 40%, το ίδιο συνέβη με τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι νευρολογικοί ασθενείς εξαφανίστηκαν. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ…» - Νίκος Γρηγοριάδης, καθηγητής Νευρολογίας, νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Tο 25% του πληθυσμού της Ελλάδας νοσεί από κάποιο χρόνιο νόσημα και έξι στους δέκα ασθενείς βίωσαν δυσκολίες κατά την πανδημία, είστε στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είτε στην πρόσβαση σε φάρμακα. - Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Η μείωση των εμφραγμάτων κατά 40%, και των εγκεφαλικών επεισοδίων έως 50%, στην εποχή της πανδημίας ήταν μόνο η αρχή ενός φαινομένου που ξεκίνησε με το πρώτο lockdown και που μόνο με σίριαλ επιστημονικής φαντασίας, σαν το διαχρονικό X-Files μπορεί να παρομοιασθεί. Σιγά σιγά όλοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα «εξαφανίστηκαν» από τα ιατρεία και τα νοσοκομεία λες και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας μπήκαν στην ζώνη του λυκόφωτος.
Η εξαφάνιση των ασθενών με νευρολογικές ασθένειες είναι ένα από τα πλέον αξιοπερίεργα φαινόμενα που συνέβησαν με τον καθηγητής Νευρολογίας Νίκο Γρηγοριάδη από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης να σχολιάζει πως οι πάσχοντες με πολλαπλή σκλήρυνση, με νόσο Πάρκινσον, άνοια κι άλλα νευρολογικά προβλήματα είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Σαν εμείς οι γιατροί τους να ζούσαμε τόσα χρόνια μια πλάνη….»
6 στους δέκα ασθενείς με χρόνιο νόσημα αντιμετώπισαν δυσκολίες στην covid εποχή
«Η έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος έδειξε ότι ένας στους τέσσερεις ανθρώπους στην πατρίδα μας νοσεί από κάποια χρόνια πάθηση και έξι στους δέκα αντιμετώπισαν δυσκολίες στην covid εποχή, ενώ ένας στους δέκα υπέστη καταστροφική δαπάνη στο νοικοκυριό του από την οικονομική επιβάρυνση που του προκάλεσαν τα σοβαρά προβλήματα υγείας του» εξηγεί η πρόεδρος της ΕΑΕ Κατερίνα Κουτσογιάννη. Από τη μεριά του ο Διευθυντής της Ένωσης, Γιώργος Τσιακαλάκης προσθέτει: «το 28% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι στην εποχή της πανδημίας ακυρώθηκε το ραντεβού με το γιατρό του, ένας στους 10 ότι αναβλήθηκε η θεραπεία του και 7% ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επέμβασή του».
Για να μπορέσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων αναβλήθηκε και πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα, ενώ έχουν υπάρξει και καταγγελίες ασθενών ότι ακόμα και ογκολογικά χειρουργεία (άκρως επείγοντα) έχουν καθυστερήσει κάποιες ημέρες, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων αίματος, λόγω της πανδημίας. Το διαθέσιμο απόθεμα σε αίμα έχει μειωθεί περισσότερο από 40% επειδή έχει ελαττωθεί πολύ η προσέλευση στις εθελοντικές αιμοδοσίες λόγω της covid. Τα ευρήματα της διαφωτιστικής μελέτης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας δείχνουν επίσης ότι ο ένας στους πέντε χρονίως νοσούντες δεν είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή φάρμακα και πως το 77% καταλήφθηκε από έντονο στρες μετά το ξέσπασμα της Covid. Προβλήματα αντιμετώπισαν οι χρονίως πάσχοντες και με την εργασία τους, με το 34% να συνεχίζει την εργασία του με φυσική παρουσία και το 26% έως 28% να εργάζεται με τηλεργασία και να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού κατά το πρώτο lockdown.
Ωστόσο, μετά το φθινόπωρο οι περισσότεροι χρονίως πάσχοντες επέστρεψαν στα γραφεία τους, μέχρι τουλάχιστον να αυξηθούν τα ποσοστά τηλεργασίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Συνολικά πάνω από 60 δημόσιες παρεμβάσεις για την διεκδίκηση ισότιμων δικαιωμάτων το τελευταίο έτος ξεκίνησαν από καταγγελίες χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, που έγιναν στη Γραμμή στήριξης των ατόμων με χρόνια νοσήματα 111 32.
Νέα δυνατότητα για έγκαιρο covid εμβολιασμό έχουν οι ευπαθείς κάτω των 60 ετών
Άνοιξε χθες στην πλατφόρμα των εμβολίων ειδική εφαρμογή όπου οι θεράποντες γιατροί των ασθενών με χρόνια νοσήματα που δεν εντοπίζει το σύστημα σαν ευπαθείς, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, όπως εξηγεί ο διευθυντής της ένωσης ασθενών Ελλάδας, Γιώργος Τσιακαλάκης.
Η άυλη συνταγογράφηση εντοπίζει τους ευπαθείς ανθρώπους μέσω της θεραπείας στην οποία έχουν υποβληθεί και των φαρμάκων που έχουν λάβει.
Όταν όμως ένας καρδιολογικός ασθενής για παράδειγμα άνθρωπος με ανεύρυσμα δεν λαμβάνει φάρμακα και δεν έχει μέχρι τώρα εγχειριστεί τότε η ΗΔΙΚΑ δεν τον «πιάνει», δεν τον καταγράφει σαν ευπαθή ομάδα και τον αφήνει να εμβολιαστεί με τη σειρά της ηλικίας του που αυτή μπορεί να είναι πολύ αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί που είναι πολλοί και ανήκουν σε παραγωγικές ηλικίες άρα κυκλοφορούν εργάζονται, εκτίθενται στον κίνδυνο του ιού έχουν υψηλή ευπάθεια για νόσηση με τη λοίμωξη COVID Και πρέπει να εμβολιαστούν πριν από τον Ιούνιο η Ιούλιο.
Οι ασθενείς λοιπόν με χρόνια νοσήματα που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ώστε να τους εντοπίσει αμέσως το σύστημα θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το γιατρό τους γιατί μέσω του γιατρού θα μπορέσουν να πάρουν προτεραιότητα, Εφόσον δεν περιλαμβάνονται στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών που ήδη εμβολιάζονται.
Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι κάθε ευπαθής άνθρωπος κάτω των 60 ετών που πρέπει να κάνει το COVID εμβόλιο του, την αίτηση για την πλατφόρμα θα την κάνει ο θεράπων ιατρός του