«Δύο φορές την εβδομάδα θα υποβάλλονται σε self-test οι μαθητές λυκείου και οι εκπαιδευτικοί κατά την επιστροφή στο σχολείο, καθώς επικράτησε το μοντέλο αυτοεξέτασης που είχε αναγγείλει για τη Μ. Βρετανία, ο καθηγητής πολιτικής υγείας του London School of Ecomonics» - Ηλίας Μόσιαλος
Με την προτροπή στους πολίτες να μην τρέχουν στα φαρμακεία για να δώσουν περιθώριο στους 350.000 μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς να προμηθευτούν κατά προτεραιότητα τα self-test, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης εξηγεί ότι οι πρώτες παρτίδες των self-test που έφτασαν στα φαρμακεία είναι τεστ ρινικού επιχρίσματος και γίνονται με πολύ απλή διαδικασία. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν προμηθευτεί από 75 τεστ όλα τα φαρμακεία της επικρατείας, μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα αυτοεξέταση καθώς επικράτησε το μοντέλο που είχε προαναγγείλει και για τη Μ. Βρετανία, ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.
Κάθε Δευτέρα λοιπόν και κάθε Πέμπτη πριν το σχολείο, μαθητές και εκπαιδευτικοί της βαθμίδας του λυκείου θα κάνουν το self-test ακολουθώντας τις οδηγίες που εσωκλείονται αλλά και παρακολουθώντας τα σχετικά βίντεο που θα προβάλλονται και σαν σποτ στην τηλεόραση και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα πράττουν τα εξής.
Μετά το τεστ, τι κάνουμε;
Εφόσον το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, η πλατφόρμα self-testing.gov.gr θα δίνει μία σχολική κάρτα για τον μαθητή που θα την έχει μαζί του όλη τη βδομάδα και μία αρνητική δήλωση για τον καθηγητή ενώ εάν το αποτέλεσμα βγει θετικό θα υπάρχει αντίστοιχα δήλωση και βεβαίωση του θετικού αποτελέσματος και αποστολή SMS στα τηλέφωνά τους για την διενέργεια rapid test σε ένα από τα 386 σημεία που προσφέρονται δωρεάν έλεγχοι για την επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος στην επικράτεια.
Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μόνο με το δεύτερο θετικό τεστ θα δικαιολογείται η απουσία από το σχολείο ή την εργασία και στην τελική καταμέτρηση των κρουσμάτων ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιος Υγείας θα προσμετρά μόνο τα επιβεβαιωμένα θετικά αποτελέσματα.
Τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Παιδείας με τη Νίκη Κεραμέως και το υπουργείο Υγείας με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο κατά πόσο όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν τα γυμνάσια (πιθανώς στις 19/4) θα χρησιμοποιηθούνε τα self- test για τους μαθητές αυτής της ηλικίας. Υπάρχουνε κάποιες δεύτερες σκέψεις γιατί γονείς και ειδικοί καταθέτουν την άποψη πως ο τρόπος διενέργειας των self -test, η εμπειρία δηλαδή του χρήστη, παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα που τα τεστ αυτά βγάζουν και πιθανώς σε παιδιά μικρότερης ηλικίας θα είναι πιο αμφισβητήσιμο το αποτέλεσμα τους εφόσον τα παιδιά κάνουν το τεστ μόνα τους.
Η αχίλλειος πτέρνα των self-test
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα τους είναι κι αυτά rapid tests αντιγόνου, μόνο που διαφέρουν στον τρόπο λήψης του δείγματος.
Τα self- test είναι υποκατηγορία των rapid test, που γίνονται με τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, δηλαδή η μπατονέτα εισέρχεται απλά στη μύτη όχι βαθιά και η ανάλυση γίνεται κατ’ οίκον χωρίς να πρέπει να αποσταλεί το δείγμα σε ειδικό εργαστήριο.
Το κλασικό rapid test αντιγόνου που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας λαμβάνει ρινοφαρυγγικό η στοματοφαρυγγικό δείγμα με μια δυσάρεστη διαδικασία λήψης που απαιτεί επαγγελματία υγείας και η ανάλυση είναι κι αυτή γρήγορη χωρίς να απαιτείται ειδικό εργαστήριο.
Σε αυτές λοιπόν τις εξετάσεις δύο είναι οι παράμετροι που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα όπως εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Η μία παράμετρος είναι η ευαισθησία των τεστ η άλλη είναι η ειδικότητά τους. Σε ό,τι αφορά την ειδικότητα τα self- tests έχουνε μειωμένο αποτέλεσμα πιάνουν δηλαδή περίπου 7 στα 10 ασυμπτωματικά θετικά άτομα που σημαίνει ότι βγάζουν ψευδώς αρνητικά 3 τεστ στα 10, πάντα στα ασυμπτωματικά άτομα.
Γι’ αυτό η χρήση των τεστ δεν καταργεί τα μέτρα προστασίας που θα συνεχίσουνε για αρκετό καιρό να μας συντροφεύουν, οι μάσκες, οι αποστάσεις, τα αντισηπτικά, η υγιεινή του βήχα και η διατήρηση της κοινωνικής φούσκας.
Τι είπε ο Πρωθυπουργός για το άνοιγμα των σχολείων
Για το άνοιγμα των σχολείων, που γίνεται για το λύκειο πραγματικότητα από Δευτέρα 12/4, κράτησα για το τέλος δύο φράσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που δίνουν τον τόνο σε αυτή την επόμενη μέρα. Η πρώτη του φράση είναι ότι: «Οι έφηβοι όταν δεν είναι στο σχολείο με τους συμμαθητές τους, θα είναι κάπου σε μια πλατεία πιθανώς χωρίς μάσκα, οπότε είναι καλύτερα να βρίσκονται με τους φίλους τους στο ελεγχόμενο περιβάλλον του σχολείου».
Για τα μικρά παρατράγουδα που συνέβησαν στα φαρμακεία με τις πρώτες πολυσυσκευασίες των self-tests να καταφτάνουν και να πρέπει οι φαρμακοποιοί να κάνουν τα επιμέρους κομμάτια ατομικές συσκευασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι: «Σε κάθε μεγάλο αγώνα είναι πιθανό να γίνουν και μικρά λάθη.» Ο αγώνας εδώ είναι μεγάλος και μακρύς είναι μαραθώνιος που διαρκεί για 15 μήνες και είμαστε σε ένα καλό σημείο για να μπούμε στην τελική ευθεία.