Μπορεί να μη ζούμε στην καραϊβική ή στον Ινδικό Ωκεανό, ωστόσο οι εικόνες που βλέπαμε παλαιότερα στην τηλεόραση από τα εξωτικά μέρη που συχνά πυκνά γίνονται έρμαιο ακραίων καιρικών φαινομένων, δυστυχώς δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις καταστροφές που σημειώνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να ενταθούν τα φαινόμενα υδροκαταστροφών γιατί η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά 2 εκατοστά το χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα οι ακραίες καταιγίδες. Επομένως η αξία της ενημέρωσης των πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές είναι εξαιρετικά σημαντική. Εξίσου σημαντική είναι και η σωστή ενημέρωση για τις επιλογές ασφάλισης.
Για να βρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα που είχαν καταστροφικές συνέπειες δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κυκλώνας «Ιανός» χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα, με αποτέλεσμα το ποσό απαίτησης για τις ζημιές που προκλήθηκαν να διαμορφωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ, στα 30,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, μάλιστα, μόνο για το κόστος των 2.453 ζημιών που δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές, εκ των οποίων οι 1.400 αφορούσαν σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης, στην οποία εγκλείεται το 50% της σεισμικής ενέργειας ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ τι να πει κανείς για τις καταστροφικές πυρκαγιές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε καλοκαίρι.
Είναι επομένως πολύ σημαντικό να ασφαλίσουμε την περιουσία μας για τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων. Και επειδή η οικονομική κρίση συνεχίζεται, είναι επιβεβλημένη η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών μέσω της συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με το δημόσιο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινόμενου.
Δεν νοείται κάθε φορά που ένας χιονιάς, ένας κυκλώνας ή μια ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα μας να περιμένουμε με… σταυρωμένα τα χέρια για να καταγράψουμε τις ζημιές και μετά να φωνάζουμε που το κράτος δεν έχει τα χρήματα για να αποζημιώσει τους πολίτες. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα, βάσει του οποίου θα δοθούν κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών.
Σήμερα, μόλις το 15% των κατοικιών εκτιμάται ότι είναι ασφαλισμένο για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κλπ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 9 στα 10 σπίτια είναι ανασφάλιστα, γεγονός που διογκώνει το πρόβλημα. Μάλιστα, το ποσοστό ασφαλισμένων σπιτιών θα ήταν πολύ μικρότερο αν δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση των ακινήτων που αγοράζονται μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Επίσης, αν δούμε το κόστος της ασφάλισης κατοικίας σήμερα θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τα χρήματα που θα κληθούμε να δαπανήσουμε για την αποκατάσταση των ζημιών. Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, η μέση δηλωθείσα ζημιά για το πέρασμα του Ιανού από τη χώρα στις 18-19 Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκε σε 18.895 ευρώ. Ποσό ικανό να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό μιας οικογένειας ή μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.
Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει προτείνει τις ΣΔΙΤ ως λύση για τη χρηματοδότηση ζημιών από φυσικές καταστροφές, μία λύση που εφαρμόζουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου. Το σχήμα θα συγχρηματοδοτείται από ένα φορέα κρατικό ή μη, ο οποίος θα μεγιστοποιεί την πρόσβαση σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές αγορές και θα παρέχει πρόσθετο εγγυητικό μηχανισμό. Θα ακούσει η πολιτεία;