Η μεταφορά μεγάλου μέρους της καθημερινότητας μας στο ψηφιακό περιβάλλον, όσο βαθαίνει, δημιουργεί και νέες ανάγκες. Η διευκόλυνση των ψηφιακών συναλλαγών, προσφέρει ευκολία και ταχύτητα στον χρήστη. Ωστόσο η διευκόλυνση αυτή συνοδεύεται από κόστη πάνω στις συναλλαγές και από χρονική υστέρηση στην πραγματοποίηση τους. Με πρόταση της η Κομισιόν έρχεται να προσφέρει λύση σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα.
Η Κομισιόν ενέκρινε νομοθετική πρόταση για τη διάθεση και χρήση άμεσων πληρωμών σε ευρώ, σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που συμπεριλαμβάνει εκτός των χωρών της ΕΕ και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάϊν. Στην πρόταση δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελβετία, παρ’ όλο που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
Η Κομισιόν μέσω αυτής της πρότασης έρχεται να λύσει προβλήματα που συσχετίζονται με τις ισχύουσες τραπεζικές παραδοσιακές μορφές πιστώσεων, πληρωμών και μεταφορών κεφαλαίων. Λίγο - πολύ, όλοι ξεχνάμε την εποχή που περιμέναμε με τις ώρες στις ουρές των ταμείων των τραπεζικών υποκαταστημάτων για να εκτελέσουμε ακόμα και την απλούστερη τραπεζική συναλλαγή.
Και έτσι εστιάζουμε στις «νέες δυσκολίες» που αντιμετωπίζουμε μέσω των μηχανισμών του e-banking ή των mobile apps. Και αγανακτούμε που χάνουμε μια προθεσμία πληρωμής λόγω των καθυστερήσεων στη μεταφορά της πίστωσης, ή που καταβάλουμε προμήθεια που μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 5% σε μια πληρωμή. Ή ακόμα και που διαφωνούμε με συναλλασσόμενους για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της προμήθειας συναλλαγής.
Σήμερα οι υπηρεσίες παρέχονται μόνο κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών και μόνο κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών. Τα χρήματα μεταφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την επόμενη ημέρα και δεν είναι λίγες οι φορές που η πίστωση αργεί και τα χρήματα «δεν εμφανίζονται στο λογαριασμό», πριν περάσουν μέχρι και τρεις ημέρες. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες αυτές, που αποτελούν σημαντικότατες πηγές εσόδων για τις τράπεζες, επιβαρύνουν με δυσανάλογο τρόπο τους χρήστες.
Έτσι βλέπουμε αρκετούς χρήστες να προτιμούν να χρησιμοποιούν ψηφιακές τράπεζες αντί για τις παραδοσιακές κλασσικές τράπεζες. Μέσω αυτών, μεταφέρουν τα χρήματα τους ή πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε μηδενικό χρόνο και με μηδενικό κόστος. Οπότε είναι απολύτως λογικό οι ψηφιακές τράπεζες να κερδίζουν έδαφος έναντι των παραδοσιακών τραπεζών ειδικά στις νέες ηλικίες και ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
Για να αντιληφθούμε τη σημασία της νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν, αρκεί να αναλογιστούμε ότι μόνο η μία στις δέκα μεταφορές χρημάτων γίνεται σήμερα με άμεσο τρόπο στις χώρες της ΕΕ. Χαμένος χρόνος, μεγάλο κόστος και μια δέσμευση κεφαλαίων που υπολογίζεται περίπου στα 200 δισ. ευρώ σε ημερήσια βάση.
Τι επιτυγχάνεται με τη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν;
Κατά πρώτον, τα συστήματα άμεσων πληρωμών TIPS (Target Instant Payment Settlements) θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές μέσα σε δευτερόλεπτα.
Κατά δεύτερον, οι χρήστες δεν θα μπερδεύονται με την επιλογή του χρόνου, του τρόπου και του κόστους της μεταφοράς ή της πίστωσης και θα καταβάλλουν χαμηλότερες προμήθειες.
Κατά τρίτον, οι παραδοσιακές τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τις ψηφιακές τράπεζες και τις εταιρείες ψηφιακών πληρωμών, γεγονός που θα ωφελήσει του καταναλωτές.
Και κατά τέταρτον, το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα θα αρχίσει να προετοιμάζεται για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ της ΕΚΤ, του γνωστού CBDC (Central Bank Digital Currency), που θα αλλάξει τα πάντα στο χώρο των εμπορικών τραπεζών.
Για το τι είναι και πως θα επηρεάσει το ψηφιακό ευρώ τους ευρωπαίους πολίτες, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά:
Πώς θα επηρεάσει το ψηφιακό ευρώ τους πολίτες - Ερωτήσεις και απαντήσεις και Η ώρα της αλήθειας για το ψηφιακό ευρώ - Θα είναι το CBDC ένα ακόμα κρυπτονόμισμα;