Crypto: Γιατί διαψεύδονται οι προσδοκίες για νέα ρεκόρ
Shutterstock
Shutterstock

Crypto: Γιατί διαψεύδονται οι προσδοκίες για νέα ρεκόρ

Έξι μήνες έχουν συμπληρωθεί από τα μέσα Μαρτίου, όταν η τιμή του bitcoin έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στη σύντομη – σε σύγκριση με τα υπόλοιπα assets – ζωή των κρυπτονομισμάτων. Στις 14/3 το bitcoin ανήλθε στα 73.740 δολάρια και από τότε δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει το ρεκόρ, όπως προέβλεπαν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για νέο «τρελό» ράλι στα κρυπτονομίσματα που θα έστελνε το bitcoin πάνω από τα 100.000 δολάρια, βασίζονταν σε μία σειρά θετικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα μέσα στο 2024, όπως η έγκριση των πρώτων spot bitcoin ETFs από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μέσα στον Ιανουάριο και το bitcoin halving (4ο κατά σειρά) του Απριλίου. 

Τόσο το bitcoin, όσο και τα υπόλοιπα δημοφιλή crypto, έχουν αρκετές φορές προσπαθήσει να κινηθούν ανοδικά αλλά κάθε φορά βρίσκουν σημαντική αντίσταση. Την περίοδο 20-23 Μαΐου, για παράδειγμα, το bitcoin έσπασε τέσσερις φορές το φράγμα των 70.000 δολαρίων αλλά δεν κατάφερε να σημειώσει νέο ρεκόρ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη μεταξύ 3-7 Ιουνίου, ενώ στον αντίποδα, στις 5 Αυγούστου, όταν στα χρηματιστήρια σημειώθηκε σοβαρό sell-off, το bitcoin υποχώρησε έως τα 49.640 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Χθες, καταγράφοντας κέρδη άνω του 4%, βρήκε έδαφος να σκαρφαλώσει πάνω από τα 60.000 δολάρια, όμως το ερώτημα παραμένει: Μπορούν τα crypto να κινηθούν ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες αγορές και να σημειώσουν νέα, πολύ υψηλότερα, ρεκόρ ή θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως assets ακραίου ρίσκου;

Οι διακυμάνσεις των τελευταίων μηνών μας δείχνουν ότι στην τρέχουσα συγκυρία οι επενδυτές βλέπουν τα crypto ως risky assets και τίποτα περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ τα χρηματιστήρια κινούνται σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά τους υψηλά, το bitcoin απέχει άνω του 20% από το δικό του υψηλό, ενώ το ethereum βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, απέχοντας άνω του 70% από ένα νέο ρεκόρ.

Εκεί, λοιπόν, που η έγκριση των spot bitcoin ETFs, το halving, οι προσδοκίες για έγκριση και spot ETFs στο Ethereum και άλλες θετικές εξελίξεις, είχαν διαμορφώσει ένα κλίμα πολύ αισιόδοξων προβλέψεων, οι αναλυτές σήμερα είναι συγκρατημένοι. Για το τέλος του 2024, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το bitcoin θα κινηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο υψηλότερα στην περίπτωση που οι μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα. 

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που λίγους μήνες μετά από halving, η τιμή του bitcoin βρίσκεται χαμηλότερα από την τιμή της ημέρας που έλαβε χώρα το halving. Σύμφωνα με το cointelegraph, η τιμή του bitcoin σημείωσε άνοδο της τάξης του 930% στις 150 ημέρες μετά το πρώτο halving του 2012. Στο ίδιο διάστημα μετά το δεύτερο halving του 2016, η τιμή του bitcoin ενισχύθηκε κατά περίπου 17%, ενώ στις 150 ημέρες μετά το τρίτο halving, του 2020, το bitcoin κέρδισε 24%. Φέτος, οι 150 ημέρες συμπληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, με το bitcoin να βρίσκεται σχεδόν 7% χαμηλότερα από την τιμή της ημέρας του halving. 

Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αγνοηθεί η μεγάλη άνοδος των crypto μέσα στο έτος. Το bitcoin ενισχύεται περίπου 44% φέτος και συγκαταλέγεται στα assets με τις υψηλότερες αποδόσεις για το έτος που διανύουμε. Όμως μέχρι στιγμής διαψεύδονται οι προσδοκίες για αναρρίχηση σε μεγαλύτερα ύψη, γεγονός που έχει εν μέρει ατονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πως με την είσοδο του bitcoin στα παραδοσιακά χρηματιστήρια, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών που το επιλέγουν, την ώρα που δείχνει να ανακόπτεται το κύμα των ερασιτεχνών επενδυτών που το προτιμούσαν στο παρελθόν. 

Ανεξάρτητα από το αν το bitcoin τελικά θα κινηθεί προς νέα υψηλά, οι μικροεπενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί, καθώς όπως αποδείχθηκε το 2022, είναι πολύ εύκολο να χαθούν περιουσίες. Πρόκειται για τα assets με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις, που συνεπάγεται ότι εμφανίζουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου αλλά και πτώσης.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και το αν τελικά μεγάλες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, θα αποφύγουν την ύφεση. Διότι μπορεί οι μειώσεις επιτοκίων να ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα, ωστόσο, αν συνοδεύονται από ύφεση, οι επενδυτές συνήθως εγκαταλείπουν τα assets υψηλότερου κινδύνου. Τέλος, σημαντικό ρόλο για τη μακροπρόθεσμη τάση θα διαδραματίσουν και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.