Το πανεπιστήμιο του Cambridge προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση του δείκτη που αφορά την κατανάλωση ενέργειας από τη δραστηριότητα mining, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την επενδυτική αποτίμηση του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση αγοράς κρυπτονομίσματος. Ο δείκτης ήταν η κατεξοχήν πηγή της αγοράς για την κατανάλωση ενέργειας από τη δραστηριότητα εξόρυξης του Bitcoin.
Μετά την αναθεώρηση του δημοφιλούς δείκτη στις 31 Αυγούστου, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι οι προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin είχαν υπερεκτιμηθεί. Για παράδειγμα, το 2021, όταν η εξόρυξη bitcoin ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα, το προηγούμενο μοντέλο του Cambridge υπολόγιζε ότι το δίκτυο απορροφούσε 104 TWh ηλεκτρικής ενέργειας. Το αναθεωρημένο μοντέλο δείχνει ότι το Bitcoin κατανάλωνε στην πραγματικότητα 89 TWh, που αντιπροσωπεύει μια διαφορά 15 TWh.
Με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, 15 TWh θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν πάνω από 1,4 εκατομμύρια κατά μέσο όρο αμερικανικά σπίτια σε ένα χρόνο.
Η JPMorgan ανταποκρίθηκε επίσης στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Bitcoin από το Cambridge, μειώνοντας την εκτίμηση του κόστους παραγωγής bitcoin στα 18.000 $ από τα 21.000 $.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον γιατί οι ερευνητές του πανεπιστημίου άλλαξαν τη μεθοδολογία του CBECI. Το προηγούμενο μοντέλο υπέθετε ότι όλοι οι miners, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί ήταν, συνεισέφεραν εξίσου στο ρυθμό κατακερματισμού του δικτύου, ωστόσο κάτι που δεν μπορούσε να επαληθευτεί στην πραγματικότητα. Η υπολογιστική ισχύς των ASIC, ενός μηχανήματος που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη bitcoin, έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.
Για παράδειγμα, το Antminer S9 της Bitmain από το 2016 είχε ρυθμό κατακερματισμού 11,5 terahashes ανά δευτερόλεπτο (TH/s), ενώ το Bitmain S19 XP Hydro από το 2022 πέτυχε 260 TH/s. Ο Neumüller αναφέρθηκε και σε παλαιότερες μηχανές εξόρυξης όπως το Antminer S5 της Bitmain, που κυκλοφόρησε το 2014 με ρυθμό κατακερματισμού 1.155 TH/s, οι οποίες προφανώς δεν απαιτούν τόση ενέργεια, όσο τα τρέχοντα κορυφαία μοντέλα.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την εξέλιξη, το μοντέλο για τον υπολογισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να αλλάξει. Πολλές δημόσιες εταιρείες εξόρυξης, χρησιμοποιούν ένα πενταετές πρόγραμμα απόσβεσης για το υλικό τους. Αυτό σημαίνει ότι η αξία μιας ολοκαίνουργιας συσκευής μειώνεται κατά 20% κάθε χρόνο μέχρι να θεωρηθεί πρακτικά ξεπερασμένη μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας.
Αυτό ήταν που οδήγησε στην υπερεκτίμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά από το 2021.
Ωστόσο δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο του Cambridge που παραδέχεται ότι οι υπολογισμοί για την κατανάλωση ενέργειας από την εξόρυξη Bitcoin υπερεκτιμήθηκαν. Αντίστοιχα, δύο ακαδημαϊκές εργασίες (συμπεριλαμβανομένου του MIT) αναφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη για το Bitcoin, ενώ μια πρόσφατα μελέτη της KPMG αναφέρει πως το Bitcoin έχει θετική βαθμολογία ESG.
Παράλληλα, αυτό έχει σημαντικές προεκτάσεις καθώς διαπιστώνουμε πως το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο και τα επίπεδα κερδοφορίας των miners μεγαλύτερα, όπως και η τιμή κατά την οποία αυτή η δραστηριότητα θα καταστεί ζημιογόνος. Επιπλέον πολλά επενδυτικά κεφάλαια δεν μπορούσαν να λάβουν θέσεις στο Bitcoin λόγω του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ωστόσο με τη βελτίωση αυτών των δεδομένων πιθανώς επιλέξουν να τοποθετηθούν.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2021, ο Elon Musk είχε ανακοινώσει ότι η Tesla έχει σταματήσει να δέχεται αγορές οχημάτων με bitcoin λόγω ανησυχιών σχετικά με την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη bitcoin». Ο Elon Musk είχε εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει να δέχεται πληρωμές μόλις η εξόρυξη μεταβεί σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας.