H επόμενη μέρα για το Solana, το End Game και το New Chain
Shutterstock
Shutterstock
Κρυπτονομίσματα

H επόμενη μέρα για το Solana, το End Game και το New Chain

H τεχνολογία και η επόμενη ημέρα για το blockchain Solana έρχεται ξανά στο επίκεντρο μετά την πρόταση του Rune Christensen, ιδρυτή του Maker DAO, του μεγαλύτερου πρωτοκόλλου της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) να διερευνά ένα fork του Solana για την κυκλοφορία ενός νέου blockchain. Σύμφωνα με την ορολογία του ανοιχτού λογισμικού, ένα fork είναι η διαδικασία αντιγραφή του κώδικα, ο οποίος ωστόσο θα λειτουργεί ανεξάρτητα και το πώς θα επηρέαζε το Solana είναι υπό διερεύνηση.

Ο Rune Christensen, συνιδρυτής του MakerDAO, πρότεινε ότι το νέο δίκτυο blockchain το οποίο ετοιμάζεται να λανσάρει το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο δανεισμού Maker DAO θα μπορούσε να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τον κώδικα του Solana. Αυτό το νέο δίκτυο είναι μέρος του λεγόμενου σχεδίου Endgame, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη βελτίωση της διακυβέρνησης του MakerDAO και στη διασφάλιση ότι το ίδιο το πρωτόκολλο γίνεται πιο ανεξάρτητο. Το ίδιο το Endgame χωρίζεται σε πέντε φάσεις. Η τελική φάση - Φάση 5 - θα αναπτύξει ένα νέο δίκτυο blockchain που θα ονομάζεται NewChain, στο οποίο θα αναπτυχθούν και οι εφαρμογές που υποστηρίζουν το MakerDAO.

«Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο χρειάζεται το NewChain είναι ότι θα επιτρέψει στο οικοσύστημα να χρησιμοποιήσει hard forks για να ανακάμψει από σοβαρή μορφή επιθέσεων διακυβέρνησης ή τεχνικές αποτυχίες», έγραψε ο Christensen. «Αφού έψαξα όλες τις διαφορετικές διαθέσιμες επιλογές για να λειτουργήσει ως βάση για το NewChain, πιστεύω ότι η τεχνολογία του Solana είναι η πιο πολλά υποσχόμενη για περαιτέρω διερεύνηση», συνέχισε ο Christensen.

Εάν η κοινότητα του MakerDAO ψηφίσει υπέρ της πρότασης, ο Christensen πρότεινε να δημιουργηθεί μια  «σχέση συμβίωσης» μεταξύ του MakerDAO και της υπάρχουσας κοινότητας Solana. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της παροχής χρηματοδότησης στο οικοσύστημα Solana. Η αναμενόμενη ρευστοποίηση κρυπτονομισμάτων $SOL, αξίας άνω των $130 εκατομμυρίων Το Solana είναι το 10ο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα που φτάνει σχεδόν τα $8 δισ.

 

Το δίκτυο δεχόταν σημαντική στήριξη από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX σε επίπεδα ρευστότητας, μάρκετινγκ, ακόμα και τεχνική υποστήριξη. Αυτό άλλωστε ήταν και το μεγάλο στοίχημα, να καταφέρει να ορθοποδήσει μετά την ξαφνική κατάρρευση του ανταλλακτηρίου. Με βάση τις κινήσεις των ψηφιακών πορτοφολιών συμπεραίνουμε πως η ομάδα εκκαθάρισης του άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου μπορεί να κινείται στην κατεύθυνση ρευστοποίησης κρυπτονομισμάτων άνω των $130 εκατομμυρίων.

Κάτι που δημιουργεί αναστάτωση στην αγορά καθώς θα επηρεάσει σημαντική την τιμή διαπραγμάτευσης ελλείψει ρευστότητας. Τα πολλαπλά πορτοφόλια που ανήκουν στο FTX κατέχουν συλλογικά σχεδόν 7 εκατομμύρια SOL, δείχνουν τα δεδομένα blockchain. Αυτά ανέρχονται σε περίπου 134 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ίδρυμα Solana πέρυσι αποκάλυψε ότι συλλογικά με τη Solana Labs είχαν πουλήσει συλλογικά την FTX και την Alameda Research συνολικά 58.086.686 SOL, σημερινής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα SOL κατείχε ακόμα κατά την κατάρρευση τον Νοέμβριο του 2022.

Ο συνιδρυτής του Solana, Anatoly Yakovenko, δηλώνει πως προτιμά το SOL να διανεμηθεί στους πελάτες του ανταλλακτηρίου. «Η επιθυμία μου θα ήταν να διανεμηθούν τα κρυπτονομίσματα SOL απευθείας σε όλους τους πελάτες FTX», είπε. «Πιθανώς το λιγότερο χειρότερο αποτέλεσμα για όλους» πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι «η διανομή [SOL] σε 5 εκατομμύρια χρήστες θα ωφελούσε το δίκτυο μακροπρόθεσμα» και ότι «θα είχε πιθανώς το καλύτερο αποτέλεσμα» εάν οι χρήστες μπορούσαν να έχουν τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων και να πουλήσουν όταν αυτοί θέλουν. Αντίστοιχα πρότεινε η ρευστοποίηση να γίνει σε κλειστή δημοπρασία με αποκλειστική προτεραιότητα σε όσους είχαν χάσει χρήματα από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου οπότε να επωφεληθούν από οποιαδήποτε έκπτωση.

Νέα κινητικότητα στο δίκτυο

Παρόλο που μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων το οικοσύστημα «μούδιασε», τελευταία βλέπουμε νέα κινητικότητα στο δίκτυο Solana με θετικά μηνύματα εάν ξεπεράσει τον σκόπελο της πιθανής ρευστοποίησης εκατομμυρίων κρυπτονομισμάτων SOL.

Ένα κορυφαίο παράδειγμα, είναι η εφαρμογή πληρωμών Solana Pay που πρόσφατα ενσωματώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, το Shopify.

Το Solana Pay στο Shopify ανοίγει εκατομμύρια εμπόρους σε μια πιο δυναμική και αποτελεσματική επιλογή πληρωμής, ενώ οι καταναλωτές έχουν την ευκολία και την αυξημένη χρησιμότητα να μπορούν να πληρώνουν για εμπορεύματα και υπηρεσίες με ψηφιακά νομίσματα δολαρίων από το τεράστιο δίκτυο εμπόρων που χρησιμοποιούν το Shopify. Η Solana Labs κυκλοφόρησε το Solana Pay τον Φεβρουάριο του 2022 ως έναν τρόπο να επιτρέψει στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα από πελάτες.

Αντίστοιχα, το πρωτόκολλο Maple Finance ανακοίνωσε πως επιστρέφει στο δίκτυο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει πρόσβαση σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στο αποκεντρωμένο δίκτυο. Οι 15 δεξαμενές δανεισμού του Maple έχουν διευκολύνει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικά δάνεια από τότε που ξεκίνησε η εταιρεία τον Μάιο του 2021.

Ξεκίνησε την δραστηριότητα στο Solana πέρυσι, διευκολύνοντας την έκδοση περίπου 125 εκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια στο blockchain πριν από την παύση λειτουργίας τον Δεκέμβριο. Έκτοτε έχει προσελκύσει περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και πληρώνει περίπου επιτόκιο 4,7% σε συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των UXD Protocol, Relm Insurance και Altitude Fi.