Το «ντεμπούτο» του Sui μονοπώλησε το ενδιαφέρον της αγοράς
Shutterstock
Shutterstock
Κρυπτονομίσματα

Το «ντεμπούτο» του Sui μονοπώλησε το ενδιαφέρον της αγοράς

Ο πολυαναμενόμενος ανταγωνιστής του blockchain δικτύου Aptos, που απασχολεί αρκετούς Έλληνες στο ανθρώπινο δυναμικό της ομάδας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στις αγορές κρυπτονομισμάτων και μονοπώλησε το ενδιαφέρον της αγοράς.

Το νέο blockchain δίκτυο έφτασε να αποτιμάται ακόμα και στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κρυπτονόμισμα σημείωσε σημαντική άνοδο από την τιμή προπώλησης των 3 λεπτών και την τιμή δημόσιας πώλησης των 10 λεπτών. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται επί του παρόντος στα 550 εκατομμύρια δολάρια.

Το blockchain, ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Meta Platforms (META), έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από περισσότερα από 200 αποκεντρωμένες εφαρμογές. Το Sui είναι ένα blockchain που μπορεί να επιτύχει υψηλή κλίμακα συναλλαγών και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει αποκεντρωμένες εφαρμογές με τελικό finality συναλλαγών σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.

Το Sui πέτυχε ρυθμό διεκπεραίωσης άνω των 300.000 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS) με 100 επικυρωτές στο testnet (δοκιμαστικό δίκτυο). Είναι το δεύτερο blockchain που χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια στη γλώσσα προγραμματισμού Move του έργου Diem της Meta, μετά το Aptos, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022.

Το Sui εστιάζει στην προσφορά μιας φιλικής προς τον χρήστη εμπειρίας για προγραμματιστές έξυπνων συμβολαίων, ενώ δίνει έμφαση στη δυνατότητα σύνθεσης, σύμφωνα με την ομάδα.

Οι ταχύτητες των συναλλαγών στο δίκτυο ανήλθαν κατά μέσο όρο περίπου τέσσερις συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (4 tps), που ήταν αρκετά χαμηλότερες από το αναμενόμενο. Το δίκτυο έχει περισσότερους από 2.100 κόμβους που λειτουργούν σε 43 χώρες. Αλλά αυτοί οι κόμβοι είναι κυρίως συγκεντρωμένοι στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αρκετούς κόμβους που εκτείνονται σε όλη την Ασία και την ανατολική Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και ότι με την πάροδο του χρόνου αναμένεται να αποκεντρωθεί περαιτέρω.

Η Mysten Labs, είναι η βασική εταιρεία που αναπτύσσει το δίκτυο, και έχει «σηκώσει» χρηματοδότηση αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Η βασική ομάδα του δικτύου προήλθε από προγραμματιστές της ομάδας Diem, το αποτυχημένο στοίχημα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων της Meta, παλαιότερα γνωστό ως Libra, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 2022. Και η Move, μια γλώσσα προγραμματισμού βασισμένη στη Rust που αναπτύχθηκε στη Meta. Δύο εκ των πέντε συνιδρυτών του δικτύου, ο Γιώργος Δανέζης και ο Κώστας Χαλκιάς έχουν ελληνική καταγωγή. Αντίστοιχα, ο Γρηγόρης Σιουρούνης, καθηγητής οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα, και παλαιότερα στην Barclays Capital, ανέλαβε θέση διευθυντή στο Sui Foundation.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, το OKX, το Bybit, το Binance και το Kucoin ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν τη διαπραγμάτευση του Sui.