Το BLUR, το κρυπτονόμισμα του NFT Marketplace Blur, σημείωσε άνοδο κατά 22% την Παρασκευή αφού το κρυπτονόμισμα ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στο σύστημα άμεσης μετατροπής του Binance. Η δυνατότητα μετατροπής απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές με μικρή εμπειρία να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα χωρίς να καταχωρούν εντολές. Το κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει άνοδο 166% σε περίοδο ενός μήνα.
Παρόλο πολλοί που είναι οι λόγοι αυτής της ανόδου, ο βασικός είναι η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του Blast, ενός νέου blockchain δικτύου επιπέδου 2 που αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα που δημιούργησε το Blur. Ο όγκος συναλλαγών στα βασικά ζεύγη συναλλαγών BLUR ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως, καθώς οι κερδοσκόποι προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το Blast.
Αφού κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Blast έχει συγκεντρώσει πάνω από 510 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και θα διανέμει το κρυπτονόμισμα του δικτύου μέσω airdrop τον Μάιο.
Ωστόσο, το τελευταίο σκέλος της ανόδου οφείλεται και στο γεγονός ότι το bitcoin (BTC) διαπραγματεύεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάιο του 2022, καθώς η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων συνεχίζει το ράλι ανάκαμψης.
Το Blast έχει δεχθεί κριτική από την κοινότητα κρυπτονομισμάτων, με πολλούς να το παρομοιάζουν ακόμα και ως σύστημα πυραμίδας.
Το blockchain δίκτυο Blast έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 510 εκατομμύρια δολάρια σε staked ether stETH και stablecoins, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σκεπτικισμό από πολλούς επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Τα Layer 2 είναι δίκτυα χτισμένα πάνω σε blockchains επιπέδου 1, όπως το Ethereum, με στόχο να κάνουν τις συναλλαγές πιο γρήγορες και φθηνότερες.
Ένα από τα στοιχεία προβληματισμού είναι πως τα κεφάλαια που κατατίθενται από επενδυτές δεν μπορούν να αποσυρθούν έως ότου η γέφυρα Blast που το διασυνδέει με άλλα δίκτυα αρχίσει να λειτουργεί τον Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, οι χρήστες λαμβάνουν «Blast points», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαργύρωση για την κατοχύρωση ενός airdrop του κρυπτονομίσματος του δικτύου που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.
Οι χρήστες μπορούν να λάβουν επιπλέον πόντους Blast προσκαλώντας άλλους χρήστες μέσω μοναδικών συνδέσμων παραπομπής. Ως εκ τούτου, το Blast λειτουργεί μόνο με πρόσκληση και απαιτεί έναν κωδικό από έναν υπάρχοντα χρήστη για να αποκτήσει πρόσβαση.
Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των 510 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε το Blast έχει πονταριστεί στο πρωτόκολλο Lido Staking, καθιστώντας το Blast τον έβδομο μεγαλύτερο κάτοχο staked ether, σύμφωνα με το Etherscan.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως το Blast λειτουργεί αντίστοιχα ένα σύστημα πυραμίδας, με τους πρώτους χρήστες να κερδίζουν περισσότερους πόντους από τον αριθμό των χρηστών που φέρνουν. Τα τεχνικά έγγραφα δείχνουν ότι οι χρήστες λαμβάνουν επιπλέον 16% όταν οι προσκεκλημένοι χρήστες τους φέρνουν περισσότερους συμμετέχοντες και άλλο 8% εάν το δεύτερο επίπεδο προσελκύει περισσότερα άτομα.
Ένα έξυπνο συμβόλαιο, που περιγράφεται ως «γέφυρα» ελέγχεται από ένα Safe multisig 5 κλειδιών (ψηφιακό πορτοφόλι που ελέγχεται από πολλά κλειδιά) όπου απαιτούνται 3 κλειδιά για την εκτέλεση συναλλαγών. Ωστόσο, ένα από τα 5 κλειδιά δεν έχει ιστορικό συναλλαγών και τα άλλα 4 εμφανίζουν αρχικές καταθέσεις ΕΤΗ από τον ίδιο λογαριασμό Ethereum. Δεν υπάρχει τρόπος για έναν εξωτερικό παρατηρητή να γνωρίζει εάν τα πέντε κλειδιά δημιουργήθηκαν από πέντε ανεξάρτητες οντότητες ή είναι το ίδιο άτομο.
Ένα tweet στο κοινωνικό δίκτυο X από την ομάδα του Blast ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές και ότι οι υπογράφοντες «είναι τεχνικοί μηχανικοί που έχουν εμπειρία σε εφαρμογές υψηλού ρίσκου».
Η ανάπτυξη του έργου, υποστηρίζεται από τα επενδυτικά κεφάλαια Paradigm και Standard Crypto, μαζί με μια σειρά σημαντικών δημοφιλών προσωπικοτήτων στις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί δεν μπορούν να αποσυρθούν για τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, όταν η ομάδα ανάπτυξης πρέπει να τροποποιήσει τη σύμβαση κατάθεσης.
Πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει έκπληξη για την ταχεία ανάπτυξη του Blast και της ρευστότητας που έχει προσελκύσει ενόψει αβέβαιων κινδύνων.
Υπάρχει επίσης έντονος προβληματισμός στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων για το αν χρειαζόμαστε περισσότερα δίκτυα επιπέδου 2. Υπάρχουν επί του παρόντος 232 blockchains συνολικά, σύμφωνα με τον DeFiLlama, πολλά από τα οποία μοιράζονται την ίδια βάση πρότζεκτ και χρηστών. Από αυτά τα δίκτυα, το Ethereum είναι το μεγαλύτερο, έχοντας το 55% των συνολικών κεφαλαίων, ακολουθούμενο από το Tron με 17% και το Binance Smart Chain με 6%.
Ωστόσο, το δίκτυο Blast blockchain που δε θα είναι διαθέσιμο για τουλάχιστον τέσσερις μήνες δεν κατάφερε να μειώσει την όρεξη των επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν κεφάλαια σε νέα δίκτυα.